Basara: Must deja vu - Monitor.hr
23.05. (10:00)

Basara: Must deja vu

Obavestivši se u nedelju da ću u Utisku nedelje gostovati Guzijan Jeremić, pomislih da je će to biti must see, pa se u 20,55 namestih pred televizor, ali, predvidivo, ono što sam video nije bilo must see nego deja vu. Budući da televizore sa takozvanom nacionalnom frekvencijom ne gledam – i da sam tom negledanju ostao dosledan i čak i u danima najdubljeg TV posrnuća, tokom epidemije – Utisak nedelje i 24 minuta sa Zoranom Kesićem su za mene neka vrsta informbiroa koji me sažeto obaveštava o pravcima razvoja političke pornografije i medijskog kretenizma u Srbiji – piše Svetislav Basara za Danas o emisiji koju možete pogledati malo niže.


Slične vijesti

Danas (19:00)

Kauboj Vaso otišao u zalaz s vjetrom u kosi

Sanja Modrić: Smrt mita o nezamjenjivom političkom geniju Milijanu Brkiću

Sanja Modrić

Duboka grla iz Plenkovićevog kruga tvrde da Milijan Brkić neće braniti boje HDZ-a ni na jednoj izbornoj listi. Izgleda da ga nitko živ naprosto nije predložio. Stranačko članstvo previdjelo je i Miru Kovača. Brkić je izvisio čak i u vlastitoj lokalnoj organizaciji HDZ-a, kamo se pripada valjda po mjestu stanovanja. Kad su u njegovom temeljnom ogranku Stenjevec dizali ruke da kažu koga bi sve trebalo uvrstiti na listu za Sabor, odjednom se nitko od stranačkih drugova nije mogao sjetiti dojučerašnjeg potpredsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora. Kako se ono zvao? Identično je prošao i Miro Kovač. Prebrisan spužvom… – piše Sanja Modrić za Telegram.

Danas (20:00)

Kim Džong Vučić

Svetislav Basara: Druga strofa

Nema praktično dana da me neki detalj iz naše takozvane stvarnosti ne podseti na scenu iz nekog filma, po pravilu – neke parodije ili nekog teškog mraka, ponekad i horora… Pa na koji film me je ovo podsetilo? Eh, na koji. Film je teška lakrdija, neće se naći među kandidatima za Oskara, zove se Intervju, a „radi se“ o dvojici američkih novinara koji su potegli u Severnu Koreju da naprave intervju sa dragim unukom, Kim Džong Unom, u čemu (bar u filmu) i uspevaju… (rez) …Druga, međutim, strofa nešto je sasvim drugo. „Hvala tebi“ – pevuši nadalje devojčica, a ja citiram po sećanju, u stvari improvizujem – „dragi, druže Un, što si genijalan kakav si/ napravio moćne interkontinentalne rakete sa nuklearnim glavama/ koje će uskoro preleteti okean i američke gradove ogrezle u kapitalističko zlo smrviti u prah i pepeo. Hvala tebi, dragi druže Un/ što ćeš nama, korejskoj socijalističkoj deci, omogućiti da u direktnom prenosu gledamo kako mozgovi, ruke i noge kapitalističke dece lete u vazduh.“ – piše i prepjevava po sjećanju Svetislav Basara za Danas. Ako niste ništa razumjeli čitajte cijeli tekst.

Ljetna rasprodaja: Nabavite Windows 10 potpuno besplatno!

Stigla je najveća ljetna softverska rasprodaja u 2020. Keysworlds.com vam nudi softverske licence i ključeve po izuzetno povoljnim cijenama, a ovog puta uz uredski softver u paketu dobivate i Windwows 10 besplatno. Evo za ilustraciju cijena nekoliko kombinacija: Microsoft Office 2019 Pro + Windows 10 Pro po cijeni od 32,99 eura. Ili još povoljnije nešto stariji Office 2016 Pro + Windows 10 Pro za svega 18,49 eura. Opširnije o paketima, cijenama i kako pomoću kupona dobiti te lude cijene.

Danas (15:00)

Država, to sam ja, stranka

Pavičić: Dan državnosti je dan kad je HDZ došao na vlast i neskriveno pokazuje što su za stranku država i državnost

Neki drugi Dan državnosti slavio bi zajedništvo, slavio bi ustavni poredak, slavio bi temeljne vrijednosti, slavio bi prihvaćanje u različitosti i vjeru u politički model koji te različitosti pomirljivo artikulira. Umjesto toga, mi imamo Dan državnosti koji je dan kad je The Stranka prvi put došla na vlast. Time se neskriveno pokazuje što za HDZ jesu i država i državnost. Država je njihovo trajno feudalno leno, posjed koji su dobili kao plijen i koji drže čvrsto u čamperama čak i u onim rijetkim, časovitim trenucima kad slučajno nisu na vlasti. Pošto je dolazak stranke na vlast ujedno i dan države, podrazumijeva se da su stranka i država neraskidivo isprepleteni. Isto kao što su neraskidivo isprepleteni stranka i nogomet, stranka i Crveni križ, stranka i Državni inspektorat, stranka i Agencija za zaštitu osobnih podataka, stranka i kliničke bolnice, stranke i kazalište, stranka i Crkva, stranka i krizni stožer. Kao što su neraskidivo povezani, eto recimo, stranka i javni RTV servis – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

Danas (11:00)

Tko bi gori sad je doli

Ante Tomić: Prije pet godina Karamarko, Brkić i Rimac bili su zvijezde, a danas…

Jesen dvije hiljade petnaeste. HDZ se s velikim poletom sprema preuzeti vlast. Zagrnuti bijelim šalovima s natpisom “Zajedno za jaku Hrvatsku” nasmijano se grle predsjednik Tomislav Karamarko, njegov odani suradnik Milijan Brkić i nova zvijezda stranke, direktorica predizborne kampanje, lijepa provincijska gradonačelnica Josipa Rimac. Gdje god dođu, narod je na nogama. Velikim sportskim dvoranama odjekuju aplauzi i jecaji. Zaštitari jedva obuzdavaju obožavatelje koji se tiskaju da Karamarku stisnu ruku, poljube Brkića u obraz ili škaricama za nokte odrežu za djevojački spomenar uvojak Josipe Rimac – piše Ante Tomić za Jutarnji.

Danas (01:30)

Gušeće koljeno

Boris Jokić: U osnovni rasizma je osjećaj ugroženosti od drugih i drugačijih…

…Osjećaj da samo ti imaš pravo na san za čije neostvarivanje nikada nećeš biti sam kriv. U takvim situacijama javit će se oni koji će pretvoriti iskru u društveni požar neslućenih razmjera. Najgori među njima je Donald Trump. On za svoje političke neuspjehe i promašaje već dugo traži krivca. Kina i Iran su daleko, a Minneapolis mu je tu, iza ugla. U situaciji ekonomskih neuspjeha, neizvjesnosti reizbora i potpunog nedostatka sadržaja najlakše je upotrijebiti isprobanu formulu kojom ćeš u nedostatku pravih osobnih i društvenih vrijednosti učiniti Ameriku ponovno velikom: točno onoliko velikom koliko je sitno ljudsko srce ispunjeno mržnjom – piše Boris Jokić (koji se školovao u SAD-u i osjetio taj rasizam na sebi).

Danas (00:30)

Svijet u kojem je samo kratko pamćenje dugoga vijeka

Viktor Ivančić: Ne-idiotizam

Televizijski prizor, u kojem se hrvatski intelektualac vrpolji i crveni, u kojemu muca i panično mulja, u kojem poseže za novim i novim nesuvislostima ne bi li odagnao sumnju da je nekoć paktirao s vragom, na svoj je način dirljiv, a u nekom opscenom pogledu i vjerodostojan: Nino Raspudić priložio je prijesnu laž kao ulaznicu u politički život, što je za domaće prilike savršena licenca – osvrće se Viktor Ivančić u iznimnom tekstu na novog političara u Hrvatskoj.

Jučer (23:30)

Tko nabroji tri praznika - dobije tri dana slobodno

Antun Vujić: Nikako ne bi bilo dobro testirati znanje zastupnika o blagdanima i spomendanima

Dan državnosti jest datum, a datum može biti i konvencija, puki dogovor, ali ostvarivanje državnosti je proces, težak proces koji smo imali i nikakav spor o datumu ne bi ga smio umanjiti, a bilo bi dobro da datum, kakav bio, poštujemo i dostojno obilježavamo svi, i to zajedno, a ne u različitim  povorkama – piše pomirljivo Antun Vujić za Večernji.

Jučer (09:30)

Na početku beše reč

Basara: Bunovnici bez razloga

Svetislav Basara ima zanimljivu teoriju – ako se nešto pogrešno oslovljava, to nešto nestaje, odnosno neće ni nastati: Poslednjih meseci mi baš žestoko ide na jezički Sebastian masovna upotreba tantuz-reči „bunt“ kojom se označava (i priziva) pobuna, iliti skraćeno – buna. Reči pobuna/buna znamo šta znače, reč „bunt“, kao i brat mu „vaskrs“ ne znači ama baš ništa. Upravo zato što se nešto pogrešno hoće reći dovodi do toga da se to nešto nikada ne dogodi u stvarnosti, kakva god bila.

Prekjučer (01:30)

Fake right

Plenković stvara rezervnu falangu na tobožnjoj desnici

Koalicije se grade prema raspodjeli ministarskih mjesta, podjeli kontrole nad državnim kompanijama, naročito monopolima, mjestima u diplomaciji, ili bolje fondovima, turističkim zajednicama, i ugodnim sinekurama. Dijeli se izborni plijen, a naročito su poželjna mjesta na kojima plaća i nije velika, ali se zaradi na ”transakcijskim troškovima”. Pretjerano je reći da je to novi feudalizam i podjela lena, no kmetovi ostajemo – Josip Kregar neveselo u Autografu.

Četvrtak (20:30)

Ne može nam niko ništa, ali su nam svi krivi

Basara: Svet kao nevolja i vašarska predstava

Dok klasični zanati jedan po jedan nestaju sa lica sveta – ko se, recimo, još uopšte seća radiomehaničara, sarača, abadžija, voskara, licidera, sodadžija, da pomenem samo neke, spisak je ogroman – stari srpski zanati i dalje cvetaju. Osim najlošijeg, politički (naoko) najprobitačnijeg – inata – i stari srpski zanati pravljenja sranja posle kojih sledi naricanje zbog mučnih posledica i udarničkog pravljenja neprijatelja od svega i svakog, posle čega sledi naricanje da nas svi mrze i da svi rade „protiv nas“ iz dana u dan sve više napredujuSvetislav Basara pronalazi korijen u (najnovijoj) svađi Crne Gore i Beograda (Srbi ne smiju u Crnu Goru, crnogorski avion ne smije u Beograd).