Basara: Večni povratnici istog - Monitor.hr
08.11.2023. (16:00)

Jovo Bakić ostavlja utisak u Utisku

Basara: Večni povratnici istog

Kad sam se obavestio da je Olivera Bećković u „Utisak nedelje“ pozvala na informativni razgovor u svojstvu građana Savu Manojlovića, Micu Zavetnicu i Jovu Bakića – tim redosledom – znao sam da mi nema druge nego da odem u Rim, tj. da se u 20.30 namestim pred televizor i da čekam čuda i pokore. Nije „Utisak“ čestito ni počeo, a stekao sam utisak da se Jovo Bakić iz revolucionarne faze vratio na predrevolucionarna fabrička podešavanja, što će reći na trezveno sagledavanje stanja u srpskom društvu, koje nije nimalo ružičasto. Daleko od toga. Mračno je kao u rogu… Ostatak „Utiska“ – sve do pauze posle koje idu utisci, kad sam isključio televizor i latio se knjige – bio je ispunjen uobičajenim tabloidnim prepičkavanjima tipa čiji je muž kurva, ko je prava, ko lažna opozicija, ko je poslednji video Miru Marković, kome Vučić prikuplja potpise, koga najviše čereče režimski tabloidi, a koga maze, i sve tako nešto i sve u tom smislu. Knjiga kojoj sam se po ko zna koji put vratio u samoodbrani od utisaka kojih mi je bila puna glava zove se „Uspon beznačajnosti“. Autor se zove Kornelijus Kastorijadis. Must read. Piše Svetislav Basara o emisiji koju ćete na YouTubeu moći vidjeti tek za koji dan, a trenutačno su dostupni samo Utisci. Jovu Bakića vrijedi uvijek čuti. Basara je posvetio i sljedeću kolumnu istoj temi.


Slične vijesti

09.07.2023. (10:00)

Tjeraj to u Savu i Dunav!

Jovo Bakić: Dok me ima, ja ću govoriti i napadati. Nisam žrtva, ja sam borac.

Šteta bi bilo ne skrenuti pažnju na Jovu Bakića, srpskog intelektualca koji uvijek zanimljivo istupa u javnosti, jer osim pameti i vlastitog promišljanja ne fali mu ni osobne hrabrosti, pa je tako navukao na sebe i gnjev Vučićevih podanika koji bi ga rado uklonili, jer su se očito prepoznali u njegovom lajtmotivu koji ponavlja u svakoj prilici: “Jurićemo po ulicama tih nekoliko lupeža koji su opljačkali narod. Spasavati će se skokom u Savu i Dunav.” To je politika koju rijetko slušamo, pametna, hrabra i zabavna. N1 Srbija

14.07.2020. (09:30)

U Velikog je veliki strah

Sociolog Jovo Bakić: Za Vučića je ovo pitanje života i smrti

Ključno je zapravo privući dio državnog aparata na stranu naroda. U ovom trenutku policija misli da brani državu, a u stvari dobar dio žandara nije svjestan da brani mafiju. Nadam se da će u jednom trenutku i žandari shvatiti da su u službi mafije, a ne u službi države. Ako to shvate, onda ćemo riješiti problem koji imamo. Ali dok se to ne desi, ne može dati rezultat nasilje golorukih protiv teško naoružanih – komentira sociolog Jovo Bakić za Deutsche Welle prosvjede u Srbiji.

31.01.2020. (23:30)

S drugog kraja svijeta

Jovo Bakić u Utisku nedelje: Ja se ne šalim

Gosti emisije Jovo Bakić, Vladimir Vuletić (predsjednik upravnog odbora RTS-a), i Slobodan Prvanović, voditeljica Olja Bećković. Neki od komentara: Bakić je jedan od najčestitijih i najhrabrijih , po ko zna koji put bravo za Bakića!… Težak oportunista ovaj Vuletić.. retko antipatičan tip! Ne bih ga angažovala da mi hrani psa!!! Ne bih bila sigurna da li će psu dati hranu za psa ili otrov. Utisci nedelje počinju od 39 minute.

12.01.2020. (17:30)

Nepodnošljiva glupost postojanja

Sociolog Jovo Bakić: Kako se vratila krajnja desnica

“Nama nitko nije neophodan da budemo u neprijateljskim odnosima, a time pokazujemo nepodnošljivu glupost. Naravno, velike sile stalno manipuliraju nama, jer im to nije teško. Krajnji desničari takođe nalaze svoju priliku”, kaže beogradski sociolog Jovo Bakić, autor nove knjige ‘Evropska krajnja desnica od 1945. do 2018.’, u kojoj analizira suvremenu krajnju desnicu i pokušava dokučiti prijetnje zajedničkoj europskoj budućnosti.

09.12.2019. (08:30)

Dobar savjet zlata vrijedi

Basara: Preneozbiljnost 2

Svetislav Basara je nekidan kao breaking news najavio novu veliku nadu srpske politike – Jovana Bakića (Ovan), no prvotno oduševljenje najavom revolucije prelazi u skepsu jer mu se Bakić ipak ne čini dovoljno ozbiljan: Dobro, de, pošto zbog privrženosti julijanskom kalendaru Srbija za ostatkom sveta kasni – ne 13 dana, nego 130 godina – moglo bi se reći da u njoj vreme revolucije nije isteklo. Ali – pitam ja Jova – kako misli da u zemlji u kojoj u svakoj grupi ljudi većoj od dvojice ima najmanje dva cinkaroša, formira revolucionarni komitet? I kako misli da mu revolucija uspe ako je svakodnevno najavljuje po novinčinama. I savjetuje ga dr. Basara: Kako se to postaje ozbiljnom pretnjom po opstanak režima. Evo kako. Dizanjem ruku od fantaziranja i zaludnog traženja prečica i brzih rešenja, zasukivanjem rukava, političkim organizovanjem i uspostavljanjem političkog, ne burazerskog, sistema unutar partija koje će posle, kad jednog dana dođu na vlast, institucionalizovati ovaj nakazni državoliki provizorijum. Ovdje je intervju s Bakićem u Vreme-nu koji je ohrabrio Basaru. Ovdje je još jedan stariji u Blicu. Čovjek zaslužuje pažnju.