Basara: Kad, a ne ako - Monitor.hr
19.08.2019. (09:00)

Basara: Kad, a ne ako

Naš je vekovni problem (i to po svemu sudeći nerešiv) što se politički život u Srbiji (svih rednih brojeva i boja) svodi na borbu za kontrolu nad mehanizmima korupcije – na neumrlu nadu “širokih masa” da će korumpiranost sendvičem, kad naši dođu na vlast, biti zamenjena korumpiranošću ferarijem – nipošto na borbu protiv korupcije – rezimira Svetislav Basara mehanizme politike u Srbiji, primjenjive i šire.


Slične vijesti

Jučer (07:00)

Smrt antifašizmu, nesloboda narodu!

Nikolaidis: Antifašizam će biti zabranjen, jer se radi o podmukloj verziji lijevog radikalizma

Antifašizam u Bosni i Hercegovini više nije, već dugo nije, društvena vrijednost. Shodno tome, nije ni poželjan. Nedavna zbivanja u Mostaru to potvrđuju…… Zapamtite ovo saopštenje. Posve je moguće da je po srijedi jedan od posljednjih autentičnih antifašističkih glasova koji ćete čuti u ovom pokorenom regionu. Nikakvo, dakle, “marksističko čitanje”, nikakav intelektualno-salonski hipsteraj, nego seoski domaćini koji su über-popu Amfilohiju poručili da će, budu li njegova bijesna paščad opet skakala po grobovima njihovih očeva-partizana, dotičnima vlastoručno jebati sve po spisku. Old School, baby, Old School. Napisao melankolični ljevičar Andrej Nikolaidis za Žurnal.info.

Prekjučer (18:00)

Vedro i sunčano

Vedrana Rudan: Neki novinari i neki portali

Defaultni gard Vedrane Rudan je hiperrealistični crni mrak, ali ipak ima ponekad i lijepu riječ, kao ovog puta za neke novinare i neke portale: I Hedla volem. Baš ga volem. On u Telegramu čuda radi. Častan čovjek koji je davno razvalio onog generala i heroja i uvaženog zastupnika i ratnog zločinca, hrabro nasrće na naše “svetinje” Domovinskog rata i mira. Moje poštovanje, Drago! I za kraj. Mojoj dobroj prijateljici bivši muž, ugledni predsjednik općine, nikako da plati alimentaciju. Nazvala sam ga, promijenila glas i rekla: “Dobar dan, gospodine. ‘Provjereno’ ovdje…” Idućeg je dana platio sve zaostatke, sinu je čak i tenisice kupio. Da nema nekih hrvatskih portala, da nema nekih hrvatskih novinarki i novinara umrla bih od tuge i žalosti. By Vedrana Rudana

Prekjučer (16:00)

And now for something completely... irrelevant

Klauški: Kolinda odlazi u povijest

“O svima nama, pa tako i o mojem radu”, poručila je Kolinda Grabar Kitarović u oproštajnoj poruci, “jednog će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti povijest”. Doista je simpatično što bivša predsjednica misli da će se povijest baviti njezinim mandatom. No za nju bi bilo bolje da povijest ne progovori o tome što je radila pet godina na Pantovčaku – i dalje piše Tomislav Klauški o svojoj omiljenoj temi.
O istoj temi kolumnu piše i Sanja Modrić (fakat sezona kiselih krastavaca).

Prekjučer (15:30)

Nadoknađivanje nastave

Još jedan Basara: Kraj nečeg lošeg ne znači početak nečeg dobrog

Svetislav Basara lakoćom piše univerzalne mudrosti koje nisu primjenjive samo na njegovu domicilnu srpsku političku situaciju već se mogu doživjeti i mnogo šire: Valja reći da je moja malenkost odbolovala sve bolesti od kojih pati „prava“ opozicija, ali je – za razliku od opozicije – izvukla neke pouke. Evo, dakle, šta sam dokonao: 1. Nebitno je KO, bitno je KAKO i ŠTA. Nebitno je (osim, naravno, za vlast i opoziciju) ko je vlast, ko opozicija, 2. bitna je jasna POLITIKA, bez natruha tradicionalnih zasenjivača prostote – patriotizma, impresionizma i metafizike… Podsećao sam svakog koga je moglo interesovati, da će svako ko uroni u dvestagodišnji okean negativnih emocija doći u situaciju sitne ribe pljuckavice suočene sa jatom ajkula kojima je to prirodno stanište… Nemojte se, kao ja devedesetih, prerano udarati šapicama u grudi. Kraj nečeg lošeg ne znači početak nečeg dobrog. Bio je to Basara u kolumni Copy paste, a bilo je prošli tjedan još dobrih – Murtoazija, Dobrota puta, 77 Rogonja.

Prekjučer (09:00)

You've got a corpse in a car, minus a head

Dežulović: Pulp Faction

‘Život je pun pukotina, no kroz te pukotine prodire svjetlo. Prihvatite ih i iskoristite za vlastiti rast!’ zaključio je HDZ-ov guru protuintuitivnih mikrotrendova, a jednom se Plenkovićevu ministru, vele svjedoci, na te riječi posred čela rastvorilo Treće oko. I već sutradan, prihvatio ministar u rodnom selu napuklu jednu staru kuću kao ćaćinu, prihvatio svaku pukotinu na njoj i iskoristio ih za vlastiti rast, pa trošni kućerak preko noći izrastao u dvoetažnu vilu s bazenom – piše ludi Boris Dežulović o problem-solvingu i Mr. Wolf doktrini u HDZ-u.

Nedjelja (00:30)

Razbijeno zrcalo

Viktor Ivančić: Udio sranja

Proizvodnja sranja je naprosto impresivna. Kovanice bez stvarnog značenja (‘HNS’, ‘Istanbulska konvencija’) služe tek kao simboličke crvene krpe povodom kojih će se protivnici naoružati kratkim pamćenjima i dugim cijevima. Stoga je i polemički potencijal nesaglediv, jer hladni promatrač sve vrijeme ima nepogrešiv utisak da vodeći razbojnici u bandi optužuju jedni druge za lopovlukViktor Ivančić u Novostima, o glođenju unutar HDZ-a.

Subota (22:30)

Ništa, ništa, i još malo ničega

Sanja Modrić: Teško je slušati HDZ-ovce u kampanji, taj potpuri besmisla, i tako još mjesec dana

Sanja Modrić

Reporteri hrvatskih medija koji izvještavaju o izborima u HDZ-u ovih se dana osjećaju kao sakupljači otpada. Samo se kotrlja i klokoće neprekinuti niz izjava, komentara i promišljanja kojima se, sat za satom, nadskakuju sudionici, rivali i zainteresirani promatrači izbornog procesa u HDZ-u. Govor i jezik političke entropije i misaone praznine zauzeo je cijelu pozornicu. Kako u ovim naklapanjima ni oko čega nazrijeti išta stvarno i išta bitno osim za te koji prevrću prazne riječi gurajući se oko fotelja? – Sanja Modrić u Telegramu.

Subota (09:30)

Maramica sa dva lica

Jurica Pavičić: Petar Škorić – ona vrsta političara zbog kojih građane uhvati populistički bijes

Suočen s realnom prijetnjom da će ostati na gubitničkoj strani, da će možda biti zaobiđen na izbornim listama i u diobi plijena, Škorić je progutao sve istanbule i marakeše, te pjongjangovski podržao velikog vođu. Ako je itko dosad dvojio oko toga kako će izgledati pluralizam u HDZ-u, nakon ovakve “homogenizacije stranke” tih dvojbi valjda nema – piše Jurica Pavičić o “principijelnosti” čelnika splitskog HDZ-a.

Petak (10:30)

U ratu i u kampanji je sve dozvoljeno

Klauški: Kad rat lažima bane na vrata HDZ-a, istina bježi kroz prozor

Međusobna podmetanja, lažne vijesti, poluinformacije, nepotkrijepljene optužbe, tračevi i insinuacije. I laži. Tako izgleda kampanja u HDZ-u. A tko laže, taj i krade, zar ne?… Laž je u politici, a u HDZ-u naročito, uvijek bila relativna pojava prema kojoj se akteri – a često i birači – prilično ležerno odnose. Nije više pitanje tko laže, nego tko to uvjerljivije čini, piše Tomislav Klauški.

Petak (00:30)

Za ideale se ne bore budale

Kregar: Hrabrost i kukavičluk u politici

Teško je razlikovati hrabrost od bahatosti. I jedno i drugo podrazumijeva snažnu usmjerenost na sebe i svoju unutarnju potrebu dokazati se. Razlika je ipak očita. Herojstvo je biti protiv sile i moći, a ne biti važan uz batinu i snagu kojom zapovjedaš. Hrabrost je biti bez sile i moći protiv drugih, protiv moćnih, ili sasvim općenito, protiv sudbine – Josip Kregar, inspiriran Mittom Romneyjem.