Buden: U zahtjevu antivaksera za totalnim slobodama odjekuje fašistički instinkt - Monitor.hr
16.12.2021. (12:00)

Tekst za promišljanje

Buden: U zahtjevu antivaksera za totalnim slobodama odjekuje fašistički instinkt

Danas se individualna sloboda shvaća u svojoj suprotnosti totalitarizmu. Ali uvjerenje da se individualna sloboda i totalitarna država međusobno isključuju rezultat je naše totalne impregnacije liberalnom propagandom kojoj smo izloženi već gotovo pola stoljeća. Tako smo na primjer zaboravili da Mussolini u vrijeme svog uspona na vlast poručuje da izvan individuuma ne postoji nikakva ljudska stvarnost. To što će kasnije ustvrditi da ne postoji nikakva stvarnost izvan totaliteta države nije za njega bila nikakva kontradikcija… Od psihoanalize smo naučili da je ljudska psiha izuzetno otporna na proturječja, da suprotstavljeni stavovi u njoj žive u harmoniji, na jednoj spontanoj razini koja je opasna upravo zato što je autentična. Ljudi koji podržavaju svaku vrstu državnog nasilja prema migrantima istovremeno su spremni čak nasilno braniti svoje pravo na apsolutnu slobodu kretanja, na primjer bez Covid-potvrda i u tome ne vide nikakvo proturječje – kaže filozof i publicist Boris Buden u intervjuu za Novosti.


Slične vijesti

19.09.2016. (13:36)

Vječito konjušari

Buden: HDZ i SDP ne služe ničemu, osim interesima imperijalne moći

HDZ i SDP su dvije klijentelističke elite koje obavljaju istu funkciju, dovršenje procesa integracije bivše SFRJ u globalni kapitalizam, a što podrazumijeva odricanje od bilo kakve ideje odnosno prakse suverenosti… Trebaju li nam oni uopće? Čemu taj cirkus u kojemu se oni pretvaraju da nečim upravljaju, a mi se pretvaramo da imamo slobodu izbora? U tom kontekstu, smisao dolaska na vlast je samo u pitanju tko, koja grupacija će iskoristiti državu kao monopolista u društvenim odnosima koji će im osigurati privilegije, kaže filozof Boris Buden u vrlo zanimljivom i pitkom intervjuu Novostima.

12.05.2016. (13:21)

Niti laje, niti grize

Boris Buden: Hasanbegović je potpuno u pravu, antifašizam je floskula

“Upravo zato što antifašizam danas nije politički faktor, što je izgubio svoj mobilizacijski naboj, što je stav bez realnog političkog učinka, benigan, bezopasan, što niti laje niti grize, svatko može biti antifašist, pa tako i jedan uvjereni postfašist. U tom smislu Hasanbegović je potpuno u pravu kada tvrdi da je antifašizam floskula. Čak bih se usudio reći da je antifašizam ušao u Ustav samo zato što je postao floskula. Instalirala ga je Tuđmanova ideologija”, kaže Boris Buden u intervjuu za Lupigu.