Cijena svinjetine otišla u nebo, prilika za proizvođače - Monitor.hr
23.02.2020. (15:30)

Nema ptice do prasice

Cijena svinjetine otišla u nebo, prilika za proizvođače

Domaći uzgajivači ne pamte potražnju za svinjskim mesom kao u posljednje vrijeme, a cijene su se gotovo udvostručile, javlja HRT. Nezapamćen manjak svinjskoga mesa u cijeloj Uniji izazvala je afrička svinjska kuga. U Hrvatskoj izvoz svinjetine skromno raste, a uvozimo više od 50% svinjetine za domaću potrošnju. Od visokih cijena najviše će profitirati uvoznici.


Slične vijesti

30.01.2019. (22:30)

Pa da, normalno za tropsku državu...

Hrvatska najviše izvozi čokoladu, najviše uvozi – svinjetinu

Hrvatska je u prvih deset mjeseci prošle godine izvezla robe u vrijednosti 1,64 milijardi eura, što je 5 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine, dok je uvoz porastao 4 posto na 2,55 milijardi eura. Najviše se izvozilo prehrambene i poljoprivredne proizvode, a među njima najviše čokoladu (6,3%), cigarete (5,3%) i ribu (5,2%), dok se najviše uvozilo svinjsko meso (5,6%), hranu za životinje (4,9%) te kruh, peciva i kolače (4,8%). Poslovni

10.02.2017. (08:53)

Posljednji roktaj

Svinja za pršute imamo dovoljno, problem su europske svinjarije

“Osnovno je pravilo to da se u slučaju oznake izvornosti svi procesi proizvodnje odvijaju unutar definiranog područja, a za zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla dovoljno je da se samo završni procesi, najčešće je to prerada u proizvod, odvijaju unutar zadanog zemljopisnog područja”, objašnjava eurozastupnica Biljana Borzan. Tako se istarski pršut sav proizvodi u Istri, dok dalmatinski može biti napravljen i od butova mađarskih svinja. Za sve pršutare u Hrvatskoj trenutačno se ne može proizvesti dovoljno svinjskih butova, kaže čelnik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić za tportal.