Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Ali je zato vjetar original rvacki
Dalmatinskom pršutu oznaka izvornosti, iako je od nizozemske svinje
Autohtoni “istarski” ili “dalmatinski” pršuti zapravo su od nizozemskih svinja, paradoks je kojeg omogućuje europsko zakonodavstvo koje dopušta davanje markice izvornosti bez obzira što je izvornost namirnice po prilici 1,5 tisuća kilometara daleko od mjesta njezine konzumacije. Kod maslinovog ulja suprotna situacija – obveza je da ono mora biti plod domaće zemlje, piše Novi list u velikom i zanimljivom članku o hrani.