Denis Kuljiš: Andrija Mikulić - hadezeovski inspektor Maigret - Monitor.hr
03.04. (17:30)

U svakom slučaju zanimljiv CV

Denis Kuljiš: Andrija Mikulić – hadezeovski inspektor Maigret

Denis Kuljiš objavio je na svom blogu Žurnalist članak o Andriji Mikuliću koji je objavljen 2016. godine u Jutarnjem listu. Članak je aktualniji nego ikad prije jer možda objašnjava pravi smisao i razloge na pitanje kako i zašto je, zaboga, takav lik mogao postati glavni državni inspektor… Njegov drugi kum, Milijan Brkić – Vaso, potpredsjednik stranke, sad ga, štoviše, zagovara kao kandidata za gradonačelnika na izborima 2017… ŽurnalistSlične vijesti

Petak (10:30)

Kuljiš: Zubakov Mirage i Krstičevićeva fatamorgana

Uvijek zanimljivi Denis Kuljiš, balansirajući na granici nevjerojatnog, u svom pitkom-čitkom stilu analizira ponudu aviona Mirage Zvonka Zubaka koju se po njemu ne može odbiti: Jer, ona je (ponuda) toliko povoljna da se moraš neizbježno upitati – čekaj, ako ta cijela priča vrijedi recimo 80 milijuna dolara, zašto su nas pokušali nasaditi sa 500 milijuna? Pa gdje bi završila razlika? To pitanje ostaje bez odgovora, jer bi bio previše skandalozan, čak i po onim mjerilima koja vrijede u Hrvatskoj… piše entuzijastično Denis Kuljiš kao da prodaje svoje vlastite avione.

06.07. (09:30)

Kuljiš: Lament za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo – Mirage kao fatamorgana

Kakav je najgori kupac? Onaj koji nema para i ne zna što hoće. Takav je kupac Hrvatska vojska i njeni planeri koji višenamjenski borbeni avion kupuju još od 2007. godine kada je MORH proizvođačima prvi put poslao RFI, iliti – Zahtjev za informacijama. Od tada do današnjeg dana taj se kvaziproces isprostituirao do besvijesti. Samo se skitaramo po svijetu, skupljamo brošure, obilazimo štandove, razgledavamo avione, razgovaramo, pregovaramo, osnivamo nekakve komisije… piše Denis Kuljiš za Žurnalist.

29.06. (23:00)

Kraj je blizu! Bu-hu!

Kuljiš: Sprema se hrvatska pljačka 21. stoljeća – Vlada namjerava baciti milijarde u vjetar!

Denis Kuljiš najavljuje smak Hrvatske: Pljačka stoljeća koja se u Hrvatskoj upravo sprema s dobrim izgledima da trajno upropasti ekonomiju, ljude i industriju, zasjenit će najveće korupcijske afere u posljednjih trideset godina. Sva prijašnja petljanja s privatizacijom, provizijama, pogodovanjem na natječajima u državnim pothvatima gradnje, pa čak i operacija ”Uljanik”, respektabilna krađa nekoliko milijardi, bezazlene su nepodopštine u komparaciji s ljutom Godzilom koja se upravo ukazuje na horizontu.

29.06. (07:30)

Denis Kuljiš: Milanović stvara hrvatski populistički pokret

Zoka Milanović uvijek je bio izuzetno vješt u manipuliranju medijima. To jedino zna i to ga jedino zanima. Dok je bio premijer u uredu bi izjutra pročitao novine, obrnuo telefone i odaslao potrebne signale, zakuhao što treba, a zatim već oko podne sjeo u resoran, gdje bi uz vino i bezvezne sugovornike (mene recimo), dočekao kraj radnog vremena. Za četiri godine njegova mandata, zemlja je pala u historijsku stagnaciju. Ali, kao političar, on je bio uspješan. Propala mu je vlada, a zatim i stranka a on, evo, vraća se neokrznut, možda jači nego ikada – piše Denis Kuljiš na Žurnalistu.

26.06. (16:30)

Miroslav Broz

Kuljiš: Škoro želi ovlasti koje nije imao ni Tuđman, samo Tito

Škoro je prepisao kompletno ustavna rješenja 5. republike. Znači one ovlasti koje je dobio Charles de Gaulle kad je francuska vojska doslovce izvršila državni udar zbog situacije u Alžiru, 1958. godine. Ja ne vidim da je kod nas situacija takva da bi prvi mehanizirani gardijski drug došao tu na političku pozornicu i nametnuo taj tip predsjedničkih ovlasti koji zapravo dokida Republiku  – objasnio je Denis Kuljiš na HRT-u program Miroslava Škore. Aktualnoj predsjednici je za predizbornu kampanju predložio da se “drži dalje od politike – da promovira svoj nastup simpatične žene, obitelj, opće vrijednosti”.

 

22.06. (14:30)

Kuljiš: Plenković i ljubitelji ruske opere

Odlična kolumna Denisa Kuljiša na njegovom Žurnalistu: U Skupštini 8 trgovačkih društava i 14 podružnica Zagrebačkog Holdinga Bandić sjedi kao najvažniji od tri člana (ostalo dvoje su njegovi najpouzdaniji ljudi). Na tom komunalnom Olimpu, Bandić je Zeus. Ima 7300 namještenika. Upravlja nebrojenim djelatnostima – održava 114 hektara javnih zelenih površina i oko 2.500 kilometara cesta, ukapa na 28 groblja i spaljuje na krematoriju, drži autobusne kolodvore, javne trržnice, parkirališta, telekomunikacijsku infrastrukturu… Jedino čime se Zagrebački Holding ne bavi za razliku od sisačkog poglavarstva su – svemirska istraživanja…

17.05. (11:30)

Denis Kuljiš: Novi skandal u Društvu hrvatskih filmskih redatelja?

Zanimljivu priču o svježoj spoznaji da Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) na ima računu 29 milijuna kuna u vrijeme opće besparice u kulturi donosi Denis Kuljiš u svom ekspresivnom i čitkom stilu: “Novcem Društva upravlja svemoćni ZAMP. Nadzor nad DHFR provodi Državni zavod za intelektualno vlasništvo, kojemu je na čelu zaslužna funkcionerka koja već dugo funkcinira imenovana na tu funkciju još u doba predsjednikovanja dr. Ive Josipovića. A on je, naravno, duhovni otac ZAMP-a. U ovoj složenoj priči mali je broj aktera. No, sad su javnosti napokon otkrivene pojedinosti o ”tijekovima novca”, jer je Ministarstvo financija, prema novoj uredbi EU, po prvi put publiciralo izvješće o poslovanju te udruge koja raspolaže novcem audio-vizualnih autorskih prava…”

10.05. (19:30)

Glupost kao sudbina

Denis Kuljiš: Koliki je hrvatski IQ?

Temeljni je problem u tome što su Hrvati glupi – kaže kolega novinar koji tvrdi da raspolaže rezultatima višegodišnjeg znanstvenog istraživanja iz kojega se vidi da imaju prosječnu kvocijent inteligencije manji od 90, otprilike kao Srbi i Bosanci. To senzacionalno otkriće, naravno, nisu mu htjele objaviti niti jedne novine – ljudi su možda glupi, ali urednici nisu, pa ne žele riskirati da ubiju u pojam svoju preostalu vjernu publiku. Pa ipak, evo i jednog empirijskog dokaza za tu tvrdnju… uvodi u temu Denis Kuljiš, a dokazni postupak je poduži, mada se tu nema što osobito dokazivati.

15.04. (15:30)

Akademik profesor doktor

Denis Kuljiš: Uljanik – Politička anatomija jednog stečaja

Kao i obično Kuljiša uvrštavamo u izbor kolumni zbog literarnog užitka čitanja, informiranosti i jasnog pogleda. Ovaj put piše o temi koja je već svima dojadila – Uljaniku (konkurencija je samo Brexit), tečno, kao da pijete svoje omiljeno piće: “Radolović i njegovi direktori izumili su perpetuum mobile. Sva brodogradilišta stalno su se žalila vladi da nemaju dovoljno posla zbog ”recesije na svjetskom tržištu”, ”pada vozarina” i ”opće krize svjetske flote”, što je otprilike kao kad se muškarci izgovaraju da im erekcija slabi zbog globalnog zatopljenja. No, Karlo se nije žalio – kako nije bilo narudžbi za brodove, sam ih je od sebe naručivao!…”