Dežulović: Sveti križ i svjetska kriza - Monitor.hr
30.09.2019. (12:30)

Malo te nevjerica uhvati

Dežulović: Sveti križ i svjetska kriza

Kadeti Oružanih snaga Republike Hrvatske, dakle Republike, dakle jedne sekularne europske države, mrtvi ozbiljni polagali su zakletvu zborno urlajući molitvu Bogu, onako kako vojska obično urla one kretenske sedmerce koje su vidjeli u američkim filmovima. S obzirom na to da kao civilni domovinskosigurnosni laik ni ovo niste najbolje shvatili, ponovit ću: kadeti Oružanih snaga Republike Hrvatske, dakle Republike, dakle jedne sekularne europske države, na zakletvi su se morali moliti ‘Gospodinu Bogu, stvoritelju neba i zemlje’ – opisuje stvarnu zgodu Boris Dežulović u Novostima, a čuo je i što im je Stvoritelj odgovorio.


Slične vijesti

Utorak (07:30)

Baška borba

Dežulović: Makarski memento

Nakon tri hiljade spomenika srušenih u sveopćoj, gluhoj i slijepoj šutnji, tridesete godine sistematskog memoricida srušen je, eto, tri hiljade i prvi. I odjednom – šok i nevjerica – napisao je Dežulović, nakon što je srušen još jedan spomenik, podignut kao spomenik dragovoljcima s makarske rivijere – poginulima u borbama s četnicima, u ratu za slobodu.

26.07. (12:30)

Gospođe guske

Dežulović: Domovina u magli

Magla, kako znamo, nije ništa drugo doli kondenzirana vodena para, oblak laganih, prostom oku nevidljivih i prostom prstu neopipljivih kapljica vode ili sićušnih ledenih kristala: ukratko, ništa koje se vidi, a od kojega se ne vidi ništa drugo – što je, pitate li mene, najkraća i najpreciznija definicija Domovine – piše Boris Dežulović.

16.07. (20:30)

To su raja kulturna

Dežulović: Turizam i renesansa

O naravi i ulozi kulture u hrvatskoj državi ne govori tako sama vijest da se na pregovorima o sastavljanju nove vlade najozbiljnije razmatrala zamisao o spajanju resora turizma i kulture kao reakcije na tu vijest. Nije pritom problem što su kritičari ideje o zajedničkom ministarstvu kulture i turizma iskreno užasnuti podcjenjivačkim odnosom vlade prema tom, možda i ključnom resoru: problem je što taj, možda i ključni resor, nije – niti je ikada bio – hrvatska kultura… Ideja pritom, istinabog, nije nerazumna: kome kultura danas uopće služi ako ne turistima? – pita se Boris Dežulović o sestri kulturi koju nitko neće.

15.07. (01:30)

Oh, moj bože!

Dežulović: Dan kad je Hrvatska šokirala svijet

„Hrvatska je pobijedila covid-19, ova Vlada je pobijedila covid-19, mi smo savladali epidemiju!“, trijumfalno je, eto, objavio premijer Plenković otvarajući granice za strane turiste i raspisujući parlamentarne izbore, nakon čega je iznenada, znanstveno posve neobjašnjivo, uslijedio drugi val pandemije: krizni stožer dnevno je registrirao više od stotinu zaraženih, zabilježen je i najgori dan uopće od početka pandemije, da bi se na kraju koronavirus pojavio i među turistima, i na izborima… Ne govori li i to koliko nas je svojim znanstveno neobjašnjivim i nepredvidljivim ponašanjem koronavirus sve uneubrojio i obezrazumio? – piše Dežulović o tom prevrtljivom virusu koji se ne ponaša onako kako se od njega očekuje.

10.07. (01:30)

Ivodrej

Dežulović: Što može poći krivo?

Analitičari, kolumnisti i nezavisni intelektualci složili su se tada kako Hrvatska konačno ima civiliziranu stranku desnog centra profiliranu po svim zapadnim standardima – i kako je, što god mislili o novom HDZ-u, njihov trijumf nad zombijima s ekstremne desnice dobra vijest za Hrvatsku – polako onda počevši govoriti o eri Ive Sanadera: on više nije bio samo uljuđeno europsko lice HDZ-a, već je HDZ bio uljuđena europska stranka. I zaista, sad bez zaj…….., što je moglo poći krivo? Ja, recimo, jedva čekam vidjeti Hrvatsku petnaestak godina nakon Sanadera – skeptično će Dežulović u Novostima.

08.07. (22:30)

Dežulović: Kako je Plenković zajebao Vučića

Aleksandar Vučić ima fantomski parlament bez opozicije i tako okruglu i apsolutnu vlast da je, svjestan bizarne situacije, nekim satelitskim strančicama koje nisu uspjele prijeći ionako spušteni prag već i sam ponudio nekoliko dekorativnih mjesta u vladi. U potpuno istim uvjetima Andrej Plenković, s druge strane, ima parlament s taman toliko opozicije za besprijekorni demokratski legitimitet, ali i jednako okruglu i apsolutnu vlast kao i Vučić: štoviše, vladu može sastaviti čak i bez dekorativnih satelitskih strančica što tradicionalno zuje oko HDZ-a. Kako? Eh, kako. Najlakše je reći da su Hrvati glup narod. Eto su Srbi pametni: s gotovo jednakom vlašću, sastavljenom od najgoreg ološa, Vučićeva je Srbija na kraju ispala diktatura turkmenistanskog tipa i balkansko bure suhog baruta, a Plenkovićeva Hrvatska uzorna zapadna demokracija i značajan onaj, kako se zove, čimbenik političke stabilnosti na Balkanu. Kažem vam ja, politika nije zajebancija, piše Boris Dežulović.

02.07. (20:30)

Glavni lik u pjesmi?

Dežulović: Vera, ljubav i otadžbina

Dežulović je pomno analizirao pjesme rečenog američkog pjevača naših korijena – koji god to korijeni bili – i ostao zapanjen neistraženim dubinama njegove istine. U cjelokupnom njegovom bogatom autorskom opusu nijednom, ni na jednom jedinom mjestu, ne spominju se ni Srbija ni Hrvatska!… ‘Istina’ je možda ‘voda duboka’, ali svaka – kako smo naučili – ima dno.

01.07. (01:30)

Ministar koji je posljednji put bio vani za Hrvatsko proljeće

Dežulović: Vili Manilli u epizodi ‘Wind of change’

Znali smo i prije da hrvatska vlast i uopće politika nemaju osobito čestih „bliskih kontakata“ sa fizičkim svijetom i stvarnim životom u njemu. Svejedno, svaki vam mišić u tijelu obamre kad ministar zdravstva usred svjetske pandemije 2020. godine neobuzdanoj omladini – da, ispričavam se, mladeži – poruči kako je „plesati u redu, ali ne sentiše, nego moderni ples koji ne uključuje bliski kontakt“. Moderni ples?! Sentiši?!? – šokiran, ali ne iznenađen, Boris Dežulović za N1 o Beroševoj provali.

26.06. (00:30)

"Po leđima pendrek praši, ali samo kad to nisu naši"

Dežulović: Slučaj građanina Andreja P.

Premijer je pokušao izvući ruku iz čvrstog stiska, objašnjavajući ljutitom policajcu “značaj sporta i turizma za Hrvatsku i Zadar” – sve dok policajac nije izgubio strpljenje i prekinuo Plenkovića, uhvatio ga za ruku, snažno protresao i povukao prema policijskom kombiju, urlajući mu u lice: “Gospodine premijeru, koji je vama kurac!? Ovo je za vaše dobro!” – opisuje Boris Dežulović situaciju koja bi se dogodila u Zadru da policija prema svima u državi ima iste kriterije.

24.06. (01:30)

U zdrav mozak

Dežulović: Jedno protupitanje za debile

Danas – kad modernom hrvatskom demokršćanskom centru za formiranje parlamentarne većine treba minorna, folklorna ekstremna desnica – dosad bizarne i rubne folklorne teme tiho su i neprimjetno postale dijelom javnog diskursa. Moralna, društvena i zakonska neprihvatljivost pobačaja za silovane žene ili djevojčice pri tom ne samo da je javni diskurzivni mainstream, već sama središnja tema predizborne kampanje – piše Boris Dežulović.