Dežulović: Sveti križ i svjetska kriza - Monitor.hr
30.09. (12:30)

Malo te nevjerica uhvati

Dežulović: Sveti križ i svjetska kriza

Kadeti Oružanih snaga Republike Hrvatske, dakle Republike, dakle jedne sekularne europske države, mrtvi ozbiljni polagali su zakletvu zborno urlajući molitvu Bogu, onako kako vojska obično urla one kretenske sedmerce koje su vidjeli u američkim filmovima. S obzirom na to da kao civilni domovinskosigurnosni laik ni ovo niste najbolje shvatili, ponovit ću: kadeti Oružanih snaga Republike Hrvatske, dakle Republike, dakle jedne sekularne europske države, na zakletvi su se morali moliti ‘Gospodinu Bogu, stvoritelju neba i zemlje’ – opisuje stvarnu zgodu Boris Dežulović u Novostima, a čuo je i što im je Stvoritelj odgovorio.


Slične vijesti

Jučer (23:32)

Znači - ima Božića, ali nema boga?!

Viktor Ivančić: Nema li Boga?

Engleski književnik G.K. Chesterton u svojoj knjizi ‘Pravovjerje’ kaže da je na stablu izrasla jabuka zato što je to stablo čarobno. Viktor Ivančić, koji sebe naziva uravnoteženim ateistom, kaže da se “jabuka nalazi na toj grani zato da bih je ubrao i pojeo. No ako ste neuravnoteženi ateist – recimo poput Borisa Dežulovića – optika je opet druga. Otprilike: jabuka je na toj grani zato da bih je ubrao i njom gađao Boga, odnosno – kako sam veli – prazno mjesto obilježeno Njegovim imenom. Sretna okolnost je što još nije zabilježen slučaj da na stablima rastu ručne granate”. Dežulović upravo objavio knjigu ‘Summa atheologiae’ o Crkvi.

Četvrtak (11:30)

Sam svoj teolog

Dežulović: Stalo mi je da Hrvatima suzim vjeru na veličinu tuš-kabine

“Dovoljno da budu čisti sami sa sobom, i da nema mjesta za Boga” – rekao je Boris Dežulović na predstavljanju svoje knjige ‘Summa atheologiae: nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg’ gdje je na na 600 stranica objedinio ironične i satirične tekstove o crkvi. Rekao Viktor Ivančić da je ovo “najprodornija, najpronicljivija, najotrovnija, vjerojatno i najbolje napisana i najzabavnija kritika Katoličke crkve koja je objavljena u Hrvatskoj”. Novi list

Božićna rasprodaja softverskih ključeva za Windows 10 i Office već od 9 eura!

Sad il' nikad. Iskoristite prigodne božićne popuste da biste izuzetno jeftino nabavili legalne Windows 10 i drugi Microsoftov softver. Tvrtka Keysworlds nudi vam na ionako niske cijene još dodatni popust od 35 posto pomoću promotivnog kupona ("CMOFF35") tako da Windows 10 Professional košta 9,09 €, Windows 10 Prof. + Office 201625,34 €, Office 36514,29 €. U ponudi je preko 20 naslova. Kupnjom (kartica ili Paypal) odmah dobivate aktivacijski ključ za softver na vaš email. Opširnije

Ponedjeljak (19:30)

Boris Dežulović intervju: Postjugoslavenski poučak – svih sedam država, osim Slovenije, je propalo onog trena kada su preuzeli sudbinu u svoje ruke

Danas, 28 godina nakon što su Crnogorci sa Žarkovice gađali ustaše u Dubrovniku, ti imaš Thompsona na Stradunu koji viče “Za dom spremni”. Mi smo ostavarili želju tih vojnika sa Žarkovice, da gađaju ustaško leglo u Dubrovniku. Tad ih nije bilo, danas su tu. Toliko godina kasnije se ti upisuješ u ustaše, ali to mogu samo Srbi i Hrvati, da se nakon Drugog svjetskog rata upisuju u poraženu stranu. Povijest čovječanstva nije vidjela takve budaleBoris Dežulović u intervjuu za Al Jazeeru.

Ponedjeljak (08:00)

Ponavljamo gradivo

Dežulović: Ku Klux MUP

Pokušajte, uostalom, i sami: taman da je baš sve bilo onako kako kažu u MUP-u i nikako drugačije, ali da su Abia i Eboha bijele puti – da se zovu, recimo, Jacob i Herbert i da su na natjecanje u Puli stigli, metnimo, iz Australije, ili još bolje, iz Južnoafričke Republike – bi li im zagrebačka policija ikad, ali ikad, uopće na ulici prišla, a kamoli ih noću izbacivala u šumu negdje na hrvatsko-bosanskoj granici? Molim lijepo: da ili ne? – pita vas branitelj slabijih i ugnjetenih Boris Dežulović u Novostima.

04.12. (00:30)

E, njima životni rat još traje

Dežulović: Četiri tisuće i osamsto veličanstvenih

Duboko human, dirljiv i pametan tekst napisao je Dežulović o ljudima koji skrbe o svojim članovima obitelji – osobama s invaliditetom, teškim bolestima i poteškoćama u razvoju: “Nema ih mnogo, u svemu četiri tisuće i osam stotina u cijeloj državi. Pored pola milijuna veterana Domovinskog rata i stotinu petnaest hiljada braniteljskih penzija, koje državu koštaju više od osam milijardi kuna godišnje, njegovatelji djece s Downovim sindromom, autizmom ili cerebralnom paralizom tek su jedan mali, nenaoružani, izgladnjeli i promrzli vod, što zaboravljen od štaba i odsječen od pozadine sve ove godine čeka pojačanje”. Sutra će prosvjedovati u Zagrebu, traže – plaću od 4 tisuće kuna.

01.12. (00:30)

Četnički ustaša nije oksimoron

Dežulović: Samoubojstvo s leđa

“Ni dosad nije u Hrvata i Srba nedostajalo primjera uznapredovale šizofrenije, ali teško će nešto tako brzo nadmašiti apsurd iz Beograda, gdje su, eto, u najnovijem valu resetiranja urbane memorije gradske vlasti jedan tihi rukavac ulice legendarnog valjevskog heroja Steve na Železniku u općini Čukarica nazvali imenom ustaškog mučenika Laleca. Kako je to moguće?” – Dežulović retorički pita i objašnjava dio suludosti regionalne politike.

27.11. (00:30)

Hrvatski smisao letargičnih stranaka

Dežulović: Smisao HSLS-a

Izabran je novi predsjednik Hrvatske socijalno-liberalne stranke, nad čim se zamislio Dežulović: “Nakon što je HSLS na izborima 2011. osvojio manje od polovice vlastitih glasova, HDZ ih je opet utrpao u praznu cisternu, starim makadamom prebacio preko izbornog praga i dao im dva zastupnička azila. Da radim u pograničnoj policiji, bogami bih provjerio tu stvar. Nema šanse da to rade zbog HSLS-ovih glasova: više bi ih dobili u koaliciji s Komunističkom partijom. Zašto onda? Ja, recimo, mislim da HDZ pomoću HSLS-a u Sabor šverca kokain. Čemu inače HSLS, čemu Sabor i izbori, čemu život, čemu sve ovo?”.

25.11. (15:00)

Uvijek ga čitaj do kraja

Dežulović: O prekopavanju konteksta

Pravo pitanje nije stoga tko i zašto Hrvatima njihove vlastite riječi izvlači iz konteksta i podmeće za njihove vlastite stavove i razmišljanja: pravo je pitanje kakav je uopće to kontekst u kojemu se prekopavanje Jasenovca, prije nego što će otamo biti istrgnuto – baš kao i brojanje krvnih zrnaca u nearijevaca ili pucanje na njih – baškari kao u svome prirodnom staništu? Valjalo bi stoga, pitate li mene, otići malo istražiti taj kontekst. Nemam ja s tim problem. I znate što treba tražiti? Međunarodnu komisiju. Ako treba, prekopat ćemo sve! – odlično poentira kolumnu u Novostima Boris Dežulović koja se na prvi pogled činila beznadnom obzirom na protagonista o kojem je riječ.

19.11. (16:30)

BoriSlovak

Dežulović: Kako su Vatreni osvetili Vukovar

Razumljivo je stoga što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava oduševljen poklonjenom pobjedom. „Što ćemo s ovih 3-1? Mi smo na sjednici Gospodarskog vijeća već napravili jedan okvirni plan, golom Nikole Vlašića izgradit ćemo Drvno-tehnološki centar i Agrotehnološki centar za skladištenje povrtlarskih i voćarskih kultura, Petkovićev gol bit će dovoljan za završetak dogradnje infrastrukture Luke Vukovar, a onim lijepim golom Ivana Perišića mislili smo u obnovljenom vodotornju urediti rotirajući riblji restoran sa bandži džampingom” – odlični Dežulović za N1.