Digitalnu kopiju "Lijepe princeze", nepotvrđenoga djela Leonarda da Vincija, platio gotovo 104.000 dolara - Monitor.hr
19.07.2022. (22:00)

Čija je?

Digitalnu kopiju “Lijepe princeze”, nepotvrđenoga djela Leonarda da Vincija, platio gotovo 104.000 dolara

Ima li ikakvu vrijednost digitalna kopija Leonardova djela koje godinama čami u švicarskom trezoru, nedostupno stručnjacima i javnosti, a za koje autentičnost nikada nije u potpunosti potvrđena? To su  pitanje postavili neki eminentni stručnjaci nakon što je anonimni kolekcionar pod pseudonimom @ModeratsArt kupio nezamjenjivi token (NFT) slike “La Bella Principessa” za koju neki vjeruju da je Leonardova. Dotični kolekcionar je portret platio 103.739 dolara u kriptovaluti putem aukcije na platformi MakersPlace. I dok je jedan od najvećih stručnjaka za Leonarda, oxfordski profesor Martin Kemp posve siguran da se radi o Leonardu, priča o “Lijepoj princezi” dobiva novi zaplet 2015. kada je ozloglašeni britanski krivotvoritelj umjetnina Shaun Greenhalgh izjavio da je on autor tog djela. Naslikao ga je, kaže, 1978. kada je imao 20 godina, a žena na slici je stanovita Sally, prodavačica u supermarketu. Čija je lijepa princeza? Jutarnji


Slične vijesti

16.11.2017. (14:14)

LeoDolardo

Rekord: Da Vincijeva slika prodana za 450 milijuna dolara

500 godina stara Kristova slika za koju se vjeruje da ju je naslikao Leonardo da Vinci prodana je na aukciji u New Yorku za rekordnih 450 milijuna dolara. Slika je poznata po imenu Salvator Mundi (‘Spasitelj svijeta’), a ova sumetina najveća je cijena plaćena u povijesti za neko umjetničko djelo. Prošli put kad je bila prodavana, 1958. godine, bila je prodana za 58 milijuna dolara. Leonardo da Vinci je umro 1519., iza njega je ostalo manje od 20 slika, a ova je naslikana 1505. i jedina je u privatnom vlasništvu. Telegraph

10.10.2017. (23:17)

Prodaje se Da Vincijev portret Krista, za 100 milijuna dolara

21.05.2017. (14:34)

Vječni misterij

Otkriveni novi detalji iz života Leonarda da Vincija

Nove detalje o životu Leonarda da Vincija otkrio je povjesničar umjetnosti, Martin Kemp, profesor emeritus na Sveučilištu Oxford, kopajući po arhivama u Firenci i Vinciju. Pravo ime Leonardove majke bilo je Caterina di Meo Lippi, bila je siromašno siroče bez oca i majke, a kad je imala samo 15 godina zaveo ju je odvjetnik s kojim je odmah ostala trudna. Kemp je ovu tezu iznio u knjizi koju je napisao s dr. Giuseppeom Pallantijem, Mona Lisa: The People and the Painting. Knjiga donosi nove informacije samo i o samoj Mona Lisi, odnosno Lisi del Giocondo i njezinom mužu Francescu. Kako piše Guardian, Francesco nije bio nikakav uglađeni trgovac svilom, kao što se ranije pretpostavljalo, nego trgovac šećerom, kožom, nekretninama i – robljem.

15.12.2016. (18:11)

Izgubljeni Da Vincijev crtež, vrijedan 15 milijuna eura, otkriven u Francuskoj

07.01.2016. (22:29)

Studenti izgradili jedan od da Vincijevih mostova – pomoću leda

22.04.2015. (11:10)

Napokon - jedan od kornjača!!!

Otvorenje izložbe o da Vinciju – danas u Zagrebu

Danas se na Zagrebačkom velesajmu otvara izložba ‘Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi’ o velikom renesansnom umjetniku i izumitelju. Ova svjetska izložba obuhvaća više od 80 složenih izuma strojeva te reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa. Monitor

22.04.2015. (11:00)

Otvorenje izložbe o da Vinciju – danas u Zagrebu

Danas se na Zagrebačkom velesajmu otvara izložba Leonardo da Vinci – Genij i njegovi izumi o velikom renesansnom umjetniku i izumitelju.

Nakon nekoliko europskih gradova ova svjetska izložba dolazi u Hrvatsku, u Kineski paviljon ZG-velesajma, a obuhvaća više od 80 složenih izuma strojeva te reprodukcije Leonardovih najpoznatijih slika i crteža, anatomskih studija i njegovih slavnih kodeksa.

Izlošci obuhvaćaju Leonardove vizionarske izume kao što su helikopter, jednostavnu preteču padobrana, zmaj za letenje, oklopno vozilo, pogonski prijenos, bicikl, automobil, podmornicu, tiskarski stroj, hidrauličnu pilu, projektil, vertikalnu bušilicu…stotinama godina prije nego li su se njihovi stvarni izumitelji zaista rodili. Pored objašnjenja i priloženih skica modela, Leonardovi su projekti obogaćeni reprodukcijama njegovih najpoznatijih slika i crteža, instrumenata, anatomskih studija i njegovim poznatim zapisima.

Izložba je pažljivo zamišljena i oblikovana sa svrhom da privuče pojedince što različitijih interesa te im omogućuje da sami istraže jedan od najvećih svjetskih umova svih vremena.

Cijena ulaznica:
Djeca (osnovna škola grupe) – 35 kuna po osobi
Djeca osnovna i srednja škola – 45 kuna po osobi
Studenti i umirovljenici (grupe) – 55 kuna po osobi
Studenti i umirovljenici – 60 kuna po osobi
Odrasli grupe – 65 kuna po osobi
Odrasli – 70 kuna po osobi
Obiteljska ulaznica – 195 kuna
Radno vrijeme izložbe je svakim danom od 9 – 19 h.
Izložba traje sve do 16. kolovoza.