Drljača: Neće biti povratka na staro - lockdown će se pamtiti kao prekretnica u povijesti čovječanstva - Monitor.hr
12.07. (13:00)

Nulta godina

Drljača: Neće biti povratka na staro – lockdown će se pamtiti kao prekretnica u povijesti čovječanstva

Najvažnija promjena u povijesti svijeta tijekom pandemije koronavirusa, koja je proizašla iz načina donošenja odluka, jest rast važnosti država (čitaj političara). Posljedica pak te promjene je potpuna ili djelomična destrukcija tržišta u pojedinim djelatnostima. U atmosferi novog nenormalnog na svjetskog pozornici projicira se fatamorgana “modernih” ekonomskih teorija koje univerzalnim čarobnim štapićima spašavaju biznise, zdravstvene, socijalne i mirovinske sustave – piše Gojko Drljača za Jutarnji.


Slične vijesti

22.06. (11:00)

Ekonomija medvjeđih usluga

Drljača: Političari ne prestaju halucinirati i tvrde – država može spašavati tržišta

Političari predugo haluciniraju da država doista može spašavati tržišta, upravljati ponudom i potražnjom. To je postao mainstream, iako je ludo samo po sebi. Političari potpuno zaboravljaju kako kroz upravljanje tržištima toliko iskrvljuju ponudu i potražnju te više nemamo tržišta nego tek mjesta razmjene pod snažnim utjecajem državnog intervencionizma. A državni intervencionizam djeluje kao opijum, izaziva ovisnost. Piše Gojko Drljača za Jutarnji list

10.05. (01:30)

Doktrina šoka

Gojko Drljača: Treba nam moderna strategija za život s rizikom bez lockdowna

Gojko Drljača, Jutarnji, smatra da nam je jedna totalna karantena bila dovoljna: Modernizacija i fleksibilizacija epidemioloških mjera suštinsko je pitanje aktualnog hrvatskog trenutka: ne može se živjeti bez rizika, moramo se izložiti nekoj razini opasnosti te na mudar način upravljati onim što možemo nazvati prihvatljivim rizikom. Trenutačno se čini da dosta dobro kontroliramo epidemiološki rizik, dok je onaj gospodarski izvan kontrole.

05.04. (21:00)

Between a Rock and a Hard Place

Drljača: Ovakva blokada gospodarstva, kako god bilo da bilo, teško da se može održati dulje od dva mjeseca

Odluka o ublažavanju epidemioloških mjera koja će se prije ili kasnije morati donijeti bit će ekstremno teška i u sebi će sadržavati veliki udio moralnog hazarda. Oni koji će tu odluku donijeti na sebe preuzimaju veliku odgovornost. Želimo li spriječiti gospodarski kolaps, u jednom trenutku trebat će omogućiti normalizaciju ekonomskog života. Za odmrzavanje ekonomskih aktivnosti morali bismo znatno modificirati i ublažiti restrikcije koje su u Hrvatskoj zaustavile eksponencijalni rast broj zaraženih – piše Gojko Drljača za Jutarnji.

03.06.2018. (13:43)

Gojko Drljača: Ako u godinama koje dolaze, budemo nasjedali na populističke slatke kolačiće, ispast ćemo majmuni. Isprike majmunima