Državnički govor Milanovića: Nacija ne nastaje iz vrećice za ekspres juhe, nacija se kuha, peče i obrađuje kroz generacije - Monitor.hr
08.09.2021. (07:00)

Može on kad hoće

Državnički govor Milanovića: Nacija ne nastaje iz vrećice za ekspres juhe, nacija se kuha, peče i obrađuje kroz generacije

“Ja 2000. godine kad su perspektive i očekivanja bili drukčiji nisam ni slutio da će se svijet ovako razvijati. Mi kao hrvatski narod ostajemo tu gdje jesmo, u svojoj maloj i posebnoj državi. Kad kažem u posebnoj državi ona je nastajala kao i svaka nacija – u mukama, nedoumicama i dilemama koje su nas morile i u zanosu koji je nosio naše pretke, u gluhim razdobljima kad nismo ni znali tko smo i što smo, kad su moji i vaši preci iz ovog kraja još prije 200 godina svoj jezik nazivali ‘našim jezikom’, a hrvatskim se govorilo na sjevernom Jadranu i u sjevernoj Hrvatskoj. Sve to skupa, kazao je, trebalo je nekim čudom objediniti, skupiti i gurnuti naprijed. To je postupak koji je dugo trajao i koliko je kompliciran na kraju krajeva vidimo u nemilim događajima na Cetinju od prije nekoliko dana u Crnoj Gori. Nacija ne nastaje iz vrećice za ekspres juhe, nacija se kuha, peče i obrađuje kroz generacije. Čuvajmo svoju naciju i slogu, živimo u miru i razumijevanju sa svojim susjedima i s onim koji su druge vjere i možda nekih drukčijih političkih uvjerenja u našoj zemlji. Budimo svjesni da gradimo Hrvatsku za cijelu sljedeću generaciju i da smo ulaskom u EU dali značajan dio svoje suverenosti, onog za što su naši branitelji i vitezovi poginuli – to je veliki dug. Moramo upravljati razumno i u vlastitom interesu kao što čuvate svoj grad, svoju obitelj, sebično ako hoćete, fokusirano na sebe – tako treba čuvati Hrvatsku. Dobar prema drugima bez pakosti, s dobrim namjerama prema svakome, tako treba voditi Hrvatsku…” tako je govorio predsjednik RH Zoran Milanović jučer u Solinu, iz glave kao i obično, nešto prije nego je otišao na utakmicu na Poljud. (Tportal)


Slične vijesti

Ponedjeljak (22:00)

Dnevna doza predsjednika

Milanović: Nije Plenković kriv za pad broja stanovnika. Dodik je naš partner u BiH

  • Pad broja stanovnika dogodio i mnogim drugim članicama EU, posebno onima koje su zadnje ušle u zajednicu. Na to nema utjecaja Plenković, nisam imao ja. Naprosto ljudi odu, steknu nova iskustva, mnogi se vrate. To će se sigurno dogoditi i nama. To nije kraj Hrvatske, naše države, to nije kraj hrvatstva. To je naprosto jedna situacija, neću je čak nazvati niti krizom.
  • Nalazimo se u istoj situaciji kao većina ili gotovo sve države EU. Ono što je drugačije je to što druge zemlje imaju relativno visoke stope gospodarskog rasta. E, to mi nemamo. Plenković za ovo nije kriv. Ovo je odgovornost vremena, takvo je vrijeme.
  • U ovome što je guverner Vujčić napravio ne vidim ništa. Što je napravio Vujčić? Prije 30 godina kupio dionice, dok je još nosio kratke hlače i prodao ih prije nego što je to trebao napraviti prema zakonu. Kakav je to prijestup? Neki koji rade u HNB-u će po toj logici uvijek imati nekakvu povlaštenu informaciju i ne bi smjeli imati nikakvog doticaja s bankama.
  • (O neiskorištenom novcu za obnovu) S laganom odstupnicom mogu reći da nije bilo moguće uzeti sve, ali na kraju ćemo uzeti premalo: za to netko treba odgovarati, to je nepružanje pomoći unesrećeniku.
  • Dodik je bio ljubimac Zapada i sad je legitiman predstavnik srpskog naroda. Republika Srpska je proglašena 1992., ali je ratificirana pariško-daytonskim sporazumom. Tuđman ga je potpisao, nema natrag. Dodik je trenutno partner Hrvatskoj. Ne vidim da srpska politika u BiH radi štetu Hrvatima. Bez Srba u BiH mi ovaj problem nećemo riješiti.
  • Čekam da mi Plenković pošalje ugovore o avionima. Naime, predsjednik Odbora u Saboru se obratio Banožiću da se dokumenti dostave Saboru. Jeste vidjeli odgovor? Niste? Odgovor je da moraju pitati Francuze za dopuštenje. (Jutarnji)
13.09.2021. (22:00)

Nema više. The End. Ajmo počet živjeti.

Milanović: Života bez rizika nema. Onog trena kad bude više cjepiva, nego onih koji se žele cijepiti, priča je gotova.

“Živimo u realnom svijetu i opasnosti postoje. Prema tome, života bez rizika nema. Isto tako, života bez bolesti nema, napravi sve što možeš, iskoristi nevjerojatan uspjeh znanosti. Cijepi se, pa se cijepi još jednom. Iskorijeniti covid očito je nemoguće. To sijanje panike je šteta. Naprosto nema apsolutne sigurnosti, nema života bez rizika i opasnosti da se razboliš. Od nove godine ja slušam samo gluposti. Dosta više priče o tome. Moj mlađi sin je konačno krenuo u školu. Baš me briga, dovoljno smo procijepljeni. Nećemo ići više od 50 posto. Ako je cilj, a moramo znati što je cilj ovog mahnitanja, ako je cilj potpuno iskorijeniti virus, onda imamo cilj. Ja to nisam čuo. Ako mi netko kaže da je to cilj, ja ću mu reći da je van pameti. Sve drugo je prilagodba i nastavak normalnog života. Australci imaju opsesivnu kulturu izolacije i karantene i što im se događa? Nikako da se to nauči. Ovo već lagano ljudima ždere živce. I za kraj, ponovit ću svoje riječi iz dvanaestog mjeseca. Onog trena kad bude više cjepiva, nego onih koji se žele cijepiti, priča je gotova, pod pretpostavkom da je cjepivo djelotvorno, a jest djelotvorno i štiti” – rekao je predsjednik RH Zoran Milanović neki dan.