Ekonomisti o euru: Cijene stanova će ostati iste, ali neke će stvari jako poskupjeti - Monitor.hr
15.07. (08:30)

Ni da ni ne

Ekonomisti o euru: Cijene stanova će ostati iste, ali neke će stvari jako poskupjeti

Ekonomisti Velimir Šonje i Neven Vidaković su u Pressingu N1 televizije raspravljali su o uvođenju eura.

Šonje: Koronakriza je pokazala snagu eura i Europske unije. U ova tri mjeseca vidjeli smo snažne monetarne i fiskalne reakcije. Šire gledano, zapravo imamo neviđeno izdašnu reakciju koja ide protiv krize.

Vidaković: Euro je najveća stvar ikad napravljena. Ali, upumpani novac je napravio što, digao burze, ali pad BDP-a ostaje… Euro i eurozona su nestabilni, ne možete proizvoditi novac i jednostavno očekivati da će se sve riješiti. Ova koronakriza je samo ukazala na sve probleme eurozone.

Šonje: Ne stoji ta teza, ovo je pokazalo da europodručje može smiriti situaciju i pomoći zemljama da lakše prođu iz krize.

Vidaković: Prelaskom u euro samo mijenjamo valutu… Sve što je magistar Šonje rekao, po meni je definicija problema. Problem eurozone i eura je što imate dvije Europe… Ekonomije unutar eurozone počinju erodirati, cijena stabilnosti je svaki put sve veća.

Šonje: Asimetrični šokovi u velikoj mjeri ne postoje. Mala gospodarstva, kao što je naše, duboko su integrirana u Europu. Kad je kriza u Italiji i Njemačkoj, kriza je i kod nas. Postoji visoka korelacija tzv. šokova. Kad će nama trebati niska kamatna stopa, trebat će i drugim zemljama EU-a i ECB će je smanjiti.

Vidaković: Neki proizvodi jako će poskupjeti. neki drugi uopće neće promijeniti cijenu, primjerice stanovi. Pričati o plašenju da će doći do eksplozije cijena, mali broj proizvoda će poskupjeti… Već smo dva puta mijenjali valutu. Kamatna stopa ugovorit će se između klijenta i banke, vjerojatno će doći do pada kamatne stope.


Slične vijesti

28.12.2017. (08:30)

Konzumiranje prava

Analiza: Nagodbom s Agrokorom domaće tvrtke gube 25 milijardi kuna

Prema predloženoj nagodbi sadašnje Uprave Agrokora i vjerovnika velike banke koje su vlasnici duga dobivaju vlasništvo nad Agrokorom, a svi ostali gube… postojeći dioničari poduzeća unutar Agrokora gube sve, a dobavljači veliku većinu. Otpisi dugova trebali bi biti veći od 25 milijardi kuna, uglavnom firmi iz Hrvatske – analizira ekonomist Neven Vidaković za Novi list. Dodaje da “mali dobavljači sa svojim proizvodima ne mogu ući u strane maloprodajne lance. Veliki dobavljači će dugoročno također imati probleme s Konzumom, jer će novi vlasnici protežirati svoje marke proizvoda, a ne domaće”.

03.09.2017. (08:38)

Nema razloga za slavlje

Egzodus iz Hrvatske: Pada i broj nezaposlenih i zaposlenih

Hrvatska je u srpnju zabilježila najveći pad nezaposlenosti u Europskoj uniji. Broj nezaposlenih ljudi spustio se na 189 tisuća ili na 10,6 posto, prema podacima Eurostata. Takvo smanjenje nezaposlenosti u Hrvatskoj nije zabilježeno u prošla dva desetljeća. “Istovremeno smanjenje nezaposlenosti i zaposlenosti, što se događa u Hrvatskoj, izrazito je negativno za ekonomiju. To je još jedan znak da se Hrvatska nalazi pred demografskim slomom, što može dugoročno onemogućiti ekonomski napredak naše zemlje”, upozorava ekonomist Neven Vidaković. Novi list