Europski sateliti Zemlju će snimati precizno do u milimetar i omogućiti bolju navigaciju - Monitor.hr
22.03. (11:00)

Nema više krivog skretanja

Europski sateliti Zemlju će snimati precizno do u milimetar i omogućiti bolju navigaciju

Europska svemirska agencija najavila je potpisivanje ugovora vrijednih 233 milijuna eura s nekoliko europskih kompanija za razvoj novih satelitskih sustava za navigaciju. Genesis i LEO-PNT, dvije ključne misije, ciljaju stvaranje najtočnijeg koordinatnog sustava za navigaciju našim planetom. Genesis, s lansiranjem prvog satelita planiranim za 2028., će omogućiti snimanje Zemlje s neviđenom preciznošću do milimetra. LEO-PNT će testirati nove frekvencije i signale za još otporniji i točniji sustav. Ambiciozni rokovi zahtijevaju lansiranja već za 20 mjeseci, s konstelacijom dovršenom prije 2027. godine. (Bug)


Slične vijesti

22.12.2023. (11:00)

I dalje se najbolje zaustaviti i pitati lokalce

Zašto se ne biste trebali 100% oslanjati na navigaciju: Greškom završili u kalifornijskoj pustinji

Google Maps danas je vodeća aplikacija za mapiranje. No trebate li se uvijek oslanjati na savjete GPS navigacije? Zbog jedne greške u softveru mnogi su se vozači nedavno izgubili u kalifornijskoj pustinji. Problem je nastao kada je glavna cesta bila odsječena zbog dolaska oluje koja je podignula veliku količinu prašine. Potraga za alternativnom rutom bila je najveća pogreška koju su napravili, jer ih je obilaznica kojom odvela izravno u kalifornijsku pustinju. Navigacija je poslala njih i druge automobile niz makadamsku stazu koja završila duboko u pustinji. Google je bio prisiljen ispričati se za ono što se dogodilo, najavljujući velike promjene u aplikaciji kako bi se izbjegle slične situacije s alternativnim rutama u budućnosti. Navedeni vozači putovali su oko 50 km u pustinji vraćajući se s neke utrke koju su gledali, a mnogi su u pomoć zvali vučnu službu. Revija HAK

12.03.2016. (07:00)

Sponzorirana vijest

Osposobite se za upravljanje brodicom ili jahtom za samo 199 kn

Voljeli bi stati za kormilo jedrilice ili jahte te sami istražiti ljepote naše obale i otoka? Pridružite se tečaju Nautičkog kluba Mirno more, čija je cijena sada snižena s 350kn na samo 199kn. Ponuda uključuje jednodnevni tečaj za voditelja brodice B kategorije u trajanju od 8 školskih sati. Na tečaju ćete naučiti sve o navigaciji, motoristici, pomorstvu, meteorologiji, radiofoniji i sigurnosti na moru, a održava ga iskusni predavač s dugogodišnjim iskustvom.