Felić: Vlada je odlučno započela progon vještica iz Hrvatske - Monitor.hr
23.01. (11:00)

Radi s minusom, što sad

Felić: Vlada je odlučno započela progon vještica iz Hrvatske

Inspektori su poslani trgovcima i obrtnicima u inspekciju sa zadatkom da po svaku cijenu dokažu prekršaj onima koji su podigli cijene. Prošli tjedan autora je nazvao jedan obrtnik iz središnje Hrvatske ogorčen posjetom inspektora, koji mu je nakon pregleda cijena poručio da ih mora vratiti na razinu od 31. prosinca, inače će mu razrezati kaznu. Gotovo nevjerojatno, ni jedan sat poslije zvao ga i drugi obrtnik, također iz središnjeg dijela zemlje, jednako ogorčen kao i prvi, iz istog razloga. Ova dva sugovornika izgledno će nastradati ako ne poslušaju premijera. Istina, jesu podigli cijene, ali su pritom dokazali kako i nabavni materijal košta više, da bi se inspektori pozvali na neke druge zakone. Edis Felić za Lider.


Slične vijesti

09.01. (19:00)

Sudovi nam tapkaju na mjestu

Felić: Bravo za euro i Schengen, ali zašto smo zaboravili pravosuđe?

Zaista je strašno pročitati da s vremena na vrijeme imamo sudske trakavice koje traju i dvadesetak godina, pogotovo zato što ćemo za šest mjeseci, 1. srpnja, obilježiti deset godina od pristupanja Europskoj uniji. Dakle, u deset godina, koliko ja to mogu zaključiti samo iz odluka Ustavnog suda objavljenih u Narodnim novinama, gotovo se ništa nije promijenilo. Tijekom pretpristupnih pregovora pokrenuli reforme u nekim područjima. Hrvatska vlada na te je reforme jednostavno bila prisiljena ako je željela da zemlja postane dio Europske unije, no nakon što smo preuzeli obveze da nastavimo proces, Unija je zatvorila pregovore premda reforme nisu bile dovršene. Dakle, neke su reforme provedene polovično. Edis Felić za Lider.

17.06.2022. (00:00)

I smrt je nesiguran posao

Felić: Pogrebnici su jedini ujedinili ljevicu i desnicu

Prije neki dan Udruga Glas poduzetnika i Udruga pogrebnika Hrvatske podsjetile su nas na dugogodišnji problem – rat nelojalne konkurencije u pogrebničkom poslu. Komunalne tvrtke u vlasništvu gradova i općina ne ponašaju se tržišno, nego su povlaštene u odnosu na privatne tvrtke. Nakon godina prosvjeda pogrebničkih privatnih tvrtki, prije četiri godine donesen je Zakon o komunalnom gospodarstvu koji je komunalnim tvrtkama naložio da do veljače 2019. razdvoje komunalnu od pogrebničke djelatnosti uvođenjem tzv. dvojnoga knjigovodstva. Iako su pisci zakona tvrdili da je time riješen problem nelojalne konkurencije jer sada komunalne tvrtke imaju dvojno knjigovodstvo, to uopće nije bilo točno. Štoviše, rekli bismo da je dvojno knjigovodstvo smokvin list za nastavak poslovanja komunalnih tvrtki kao povlaštenih na tržištu pogrebničkih usluga. U čemu je štos? U tome da za razliku od privatnih pogrebnih društava komunalno poduzeće ne mora imati toliki prihod kojim bi pokrilo troškove i nešto zaradilo. Edis Felić za Lider.

20.02.2022. (09:00)

Sve je sporo i neefikanso, a računi se povećavaju...

Felić: Građevinci bi ponovno trebali skoknuti do Markova trga

Koliki su problemi nastali za građevinske tvrtke poskupljenjem materijala, potvrđuje i donošenje spomenutog zaključka, dokumenta kojim Vlada sugerira javnim naručiteljima da zajedno s partnerima preispitaju situaciju s cijenom materijala, pa ako su oni poskupjeli za više od deset posto, trebali bi se dogovoriti da zajednički podnesu teret tog poskupljenja. Drukčije ne ide, jer ne bude li tog dogovora, ta će kompanija biti prisiljena odustati od nekih projekata jer će, jednostavno, biti na gubitku. Možda bi bilo dobro da HUP i HGK još jednom malo podsjete premijera i ministre kako bi Vlada još više potaknula javne naručitelje da se ne boje odlučivati u ova teška vremena jer ne mogu previše pogriješiti. Tu je matematika jasna: ako je nešto poskupjelo za više od deset posto, teret moraju podnijeti i izvođači i javni naručitelji. Lider