Festival europske kratke priče od 27. svibnja u Zagrebu i Rijeci - Monitor.hr
28.04.2018. (12:30)

Što se čita?

Festival europske kratke priče od 27. svibnja u Zagrebu i Rijeci

Festival europske kratke priče, održava se od 27.5. do 1.6. u Zagrebu i Rijeci, a tema je – nasljeđe. Među gostima će biti i američka autorica Téa Obreht, koja je za roman The Tiger’s Wife dobila nagradu Orange, nigerijski pisac i dobitnik Bookera 1991. Ben Okri te belgijsko-marokanska autorica Rachida Lamrabet. Booksa


Slične vijesti

18.05.2017. (09:50)

Dužina nije važna

Festival europske kratke priče od 28. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu

Šesnaesti po redu Festival europske kratke priče održat će se u Zagrebu i Rijeci od 28. svibnja do 2. lipnja. Festival će u nedjelju otvoriti neformalno druženje pod nazivom ‘Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!’, na kojem će Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača pripremiti hranu za svoje kolege iz inozemstva, nakon čega će se u kazalištu Gavella održati službeno otvaranje, uz razgovor umjetničkog direktora Festivala Romana Simića sa škotskom autoricom Janice Galloway i dobitnikom Bookerove nagrade DBC Pierreom. Monitor

18.05.2017. (09:58)

Festival europske kratke priče od 28. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu

Festival europske kratke priče, šesnaesti po redu, održava se od 28. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu i Rijeci.

Festival započinje u nedjelju, neformalnim otvorenjem kodnog naziva Čuvajte se: hrvatski pisci kuhaju!, na kojem domaći pisci Zoran Ferić, Senko Karuza, Robert Mlinarec i Ivica Prtenjača kuhaju za svoje inozemne kolege, a nastavlja se službenim otvorenjem u kazalištu Gavella, gdje Roman Simić, umjetnički direktor Festivala, o nastanku priče razgovara s jednom od najznačajnijih škotskih autorica Janice Galloway i dobitnikom prestižne Bookerove nagrade DBC Pierreom.

Zatim slijedi ples uz Rasputin Orchestra, tradicijsku glazbu srednje i jugoistočne Europe s naglaskom na romskoj glazbi, sevdahu i panonskim melodijama.

Afričko-europski književni dodiri

Naglasak je ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče na afričko-europskim književnim dodirima i utjecaju iskustava života na tim kontinentima na pričanje priča i spisateljske odabire. Gošća će biti Chika Unigwe, nigerijska autorica koja živi u Belgiji i piše na engleskom i nizozemskom jeziku, Igiaba Scego, talijanska autorica somalijskog podrijetla koja se bavi odnosom Zapada prema Trećem svijetu, te Ondjaki, angolski književnik s brazilskom adresom. O iskustvu izbjeglištva svakako mnogo za reći ima i Hassan Blasim, pisac rođen u Iraku, iz kojeg zbog svojih redateljskih podviga koji nisu bili po volji režimu 2004. kao izbjeglica odlazi u Finsku, gdje postaje jednim od značajnijih suvremenih kratkopričaša.

Bogat domaći program

I ove godine festival surađuje s knjižnicama u Samoboru i Velikoj Gorici, gdje na popodnevnim programima sudjeluju domaće autorice i autori, propitujući veze između glazbe, poezije, filma i proze, a na Satu na radionici kratke priče u suradnji s Centrom za kreativno pisanje u Booksi govorit će se o pisanju dobre priče.

U programu Napisano u Hrvatskoj: Novi uzlet kratke priče Kruno Lokotar predstavlja ovogodišnjeg dobitnika Prozaka Nikolu Leskovara, Nataliju Miletić i njezin prvijenac Nisam, Valenta Pavlića s Evanescom i Noru Verde s novom zbirkom priča O ljubavi, batinama i revoluciji.

Večeri u &TD-u

Druge i treće festivalske večeri održavaju se tribine Otkrivanja Europe u polukružnoj dvorani &TD-a, a na večernjim čitanjima svoje će priče čitati deset stranih autora.

Luka Rijeka

Festival europske kratke priče svake se godine seli u jedan od gradova partnera, gdje se održavaju večernja čitanja i gošće upoznaju s lokalnom književnom scenom. Ovogodišnja tema, Luka Europa, na najbolji način oslikava partnerstvo Festivala i Grada Rijeke, luke koja će u sljedeće četiri godine ugostiti umjetnike i različita kulturna događanja u sklopu projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020.

FEKP će se tako 31. svibnja i 1. lipnja usidriti na riječkoj rivi u botelu Marina, gdje će jedanaest autora iz deset zemalja na večernjim čitanjima u 21 sat pričati priče o svojim Europama, njihovoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Promocije i G točka

Promovirat će se dvije knjige, Irački Krist i druge priče Hassana Blasima, kojeg je Guardian proglasio „možda i najvažnijim živućim piscem arapskog jezika“, te Ondjakijev Prozirni, ljubavna priča angolskom glavnom gradu.

Festival se zatvara u petak, 2. lipnja, u kazalištu Gavella, programom zagrebačke G točke, uz Asju Bakić i Bronku Nowicku, te novu zvijezdu talijanske književnosti Igiabu Scego. Za glazbu je zadužen D’Elvis.

06.05.2017. (16:24)

Dolazi Chika Unigwe, jedan od najvažnijih literarnih glasova Afrike

“Književnost u prvome redu mora biti razonoda. Sve je ostalo – lekcije koje dijeli – usputno, slučajno. Ako ne ispunjava tu primarnu ulogu da razonodi, ako ne funkcionira kao umjetnost, književnost se svodi na običnu propagandu ili na novinarstvo”, kaže nigerijsko-belgijsko-američka spisateljica Chika Unigwe, koju je The Guardian proglasio jednim od pet najvažnijih afričkih literarnih glasova današnjice, a dolazi na ovogodišnji Festival europske kratke priče u Zagrebu. Unigwe je najpoznatija po romanima The Phoenix i On Black Sisters Street te kratkim pričama. europeanshortstory.org

06.05.2016. (10:57)

Festival europske kratke priče od 29. svibnja do 3. lipnja u Zagrebu i Osijeku

Ovogodišnje izdanje festivala posvećeno je temi koja kratku priču označava jednako uporno i jednako temeljno kao i Europu – granicama i njihovim prelascima.

Petnaesto izdanje festivala, 29. svibnja s početkom u 20 sati u Lauba – kući za ljude i umjetnost, otvorit će nagrađena makedonska autorica Rumena Bužarovska, čije su zbirke priča Osmica i Moj muž objavljene na hrvatskom jeziku, norveški pisac Frode Grytten, koji od 1983. piše romane, kratke priče, poeziju i knjige za djecu te koji je velik uspjeh doživio romanom Pjesma košnice za koji je dobio najveću norvešku književnu nagradu Brageprisen, te László Jakab Orsós, direktor festivala World Voices i javnih programa američkog PEN-a.

Od čak 28 gostujućih autora s 4 kontinenta izdvaja se irački autor Hassan Blahim, a tu su i regionalni gosti Faruk Šehić i Asja Bakić, te hrvatski pisci Josip Novakovich, Ivana Šojat-Kuči, Jasna Jasna Žmak, Zoran Ferić, Zoran Malkoč, Ružica Aščić i brojni drugi.

Zagrijavanje za Festival, tzv. Knjiga za van 2.0, održat će se 14. svibnja na Marulićevom trgu od 15 do 18 sati. Za sudjelovanje su nužni dekica i knjiga.

Ovdje pogledajte cijeli program.