Gazprom: novo Rusko oružje i Putinova najjača toljaga - Monitor.hr
09.12.2021. (16:00)

Rat plinom

Gazprom: novo Rusko oružje i Putinova najjača toljaga

Samo na teritoriju Rusije ukupna dužina Gazpromovih cijevi iznosi 156.000 kilometara. To je tri i pol puta veća dužina od ekvatora. Gazproma se tako jako boje, Gazpromu se tako glasno dive, pa se čini da nema vremena pogledati na njega, kako je ustrojen i što se unutra nalazi. Što je to, mehanizam ili organizam? U kakvom je stanju danas to moćno rusko oružje, koje su kovali Berija i Hruščov, kojim su se služili Brežnjev i Kosigin, i koje su Černomirdin i Vjahirev predali Putinu u ruke? Je li zahrđalo? Je li doista opasno? Naravno, u ratu smo, a Gazprom je – oružje. Gazprom nije ni dobar ni loš, kao što ne može biti dobar ili loš kalašnjikov ili kolt. Oružjem se može ubijati i plašiti, a možete se i braniti i čuvati. Sve ovisi o tome u čijim je rukama – piše o knjizi Gazprom: novo Rusko oružje Boris Rašeta. Express


Slične vijesti

21.08.2022. (17:00)

Odlazi nam raja...

Boris Rašeta: Prvak hrvatskih TV ringova

TV kritičar Boris Rašeta izdvojio je iz svojih zapisa o pokojnom Mislavu Bagi: “Mislav Bago, u pozi meteorologa, u 19.30 suvereno komentira svaki događaj u hrvatskoj političkoj galaksiji i uz pomoć statistike, analitike i touch screen ekrana naciji plastično objašnjava smisao političkih događaja. Nerazumljivo prevodi u samorazumljivo. U nekoliko rečenica vrlo plastično objašnjava koaliciju Keruma i Jadranke Kosor (Ke-Ko, Koske, Koker), na način koji u našem eteru još dugo vremena neće imati premca… Mislav Bago trebao bi imati jednotjednu emisiju u kraljevskom terminu, jedan na jedan, pa da svaki tjedan izvede nekog političara na lažno strijeljanje. Sa samouvjerenim Bagom političari jako teško izlaze na kraj jer za vedetu Nove TV nema autoriteta. Što se više netko nasuprot Bage špinči, to ovaj više uživa napadajući ga. Tako je bilo i u intervjuu sa Zoranom Milanovićem. Novosti

01.06.2021. (21:30)

Rašeta: Stojedinica je bila generator kreativnosti i oaza zabave

Uz gašenje Stojedinice, kolumnist piše: Uz dozu nostalgije možemo reći kako današnje generacije, koje nisu odrastale uz tu postaju, zapravo i ne znaju što je to radio u svom najboljem izdanju, radio koji je generator kreativnosti, inkubator najboljih urednika i novinara, oaza zabave, obitelj, učitelj koji “kvari mladež”….. Radio je preživio sve, osim kakve takve normalnosti u kojoj danas živimo. Tabua je premalo, medija puno, nadarena omladina danas radije ide u public relations nego u medije, pa se još jedna ustanova seli u povijest… Piše Boris Rašeta za 24 sata

02.03.2021. (13:30)

Najslađe je trošit tuđe novce

Rašeta: Bandić je ljude kupovao – i svima je znao cijenu

Bandić je svoje protivnike najčešće kupovao unosnim poslovima ili zaposlenjima u Gradu ili Holdingu. Tu su i brojna sportska i kulturna društva, zavičajni klubovi i KUD-ovi koje je sponzorirao. U Bandićevoj je mreži bio i HDZ, držao im je “žetončiće”, zapošljavao korisne ljude. Bio je dobar i sa svim vodećim religijskim zajednica u državi. Bandić je koristeći se punim gradskim blagajnama, angažirao i cijelu vojsku bivših policajaca, sigurnjaka, ljudi iz tajnih službi – piše Boris Rašeta o Bandićevom modelu vladanja.

05.11.2020. (18:30)

Hej, nije pokrenuo niti jedan rat!

Rašeta: Zar je ovo onaj bastion demokracije?

Taj čovjek, kojega su čak i najbliži suradnici opisali kao “luđaka”, “sociopata”, “psihopata” i “predatora” (to je čak bilo najbenignije) – srozao je Ameriku na najniže grane u modernoj povijesti. Počeo je, i u dobroj mjeri uspio, razarati sve tradicionalne američke vrijednosti – liberalizam, globalizaciju shvaćenu kao ideju širenja demokratskih vrijednosti, ali i slobodne trgovine, te koliko god je moguće nesmetane cirkulacije ljudi, roba, ideja i usluga širom svijeta – piše Boris Rašeta za 24 sata.

13.09.2020. (22:00)

Na prosjačkom štapu korupcije

Rašeta i Podobnik: Što je u državi više lopovluka i mita, mi smo svi siromašniji…

Puno je korisnih prijedloga dano za reforme koje bi vlada trebala poduzeti. Jedna jeftina, a brza se nameće. Vlada bi skupa s poduzetnicima trebala odrediti koji administrativni poslovi ne da nisu korisni, već su izrazito štetni. Takvi bi se poslovi popisali, a administraciji na njima bi trebalo zabraniti rad. Ako ih vlada već ne želi otpuštati, neka onda primaju plaću, ali neka ništa ne rade, jer najkorisniji su kad su u štrajku ili ne rade. I to bi, kojeg li apsurda, za poduzetnike bio veliki korak naprijed.  Pišu Boris Rašeta i Boris Podobnik za 24 sata

 

05.08.2020. (13:30)

Plenki, evo ruka, s distance

Rašeta: Andrej Plenković je povukao potez koji zaslužuje čestitke

Plenkovićevo imenovanje Borisa Miloševića naišlo je na otpor stranačke i izvanstranačke desnice iako je riječ o evidentno tuđmanovskoj gesti. Dolazak Borisa Miloševića u Knin, odnosno odlazak Tome Medveda u Grubore, potez je koji bi napokon mogao relaksirati često puta pretjerano naelektriziranu sferu međunacionalnih odnosa… Srbi u Hrvatskoj, već po logici svoje brojnosti, ne mogu biti ‘remetilački faktor’, piše Boris Rašeta.

21.07.2020. (18:30)

Prvi po mnogočemu

Rašeta: Bože, čuvaj Treći program

Ukinu li herostrati Treći program, Hrvatska će biti kulturno dekapitirana (šuška se o tome). U jednom jedinom danu emitirali su dva filma o dvojici filozofa, koja inače nikada i nigdje ne biste vidjeli. Jedan je o Reneu Descartesu zvanom Cartesius, drugi o šašavom Ludwigu Wittgensteinuupozorava Boris Rašeta na prijetnju ovom lijepom kanalu.

14.06.2020. (11:30)

Opći kupus

Hrvatsku treba podijeliti na 123 općine i 5 regija

Županije treba ukinuti jer su veliki potrošači novca, one su u današnjem sustavu potpuno besmislene. Pa vi kao župan nemate 15 minuta pravog posla dnevno. Dakle, nemate što raditi, a ja to najbolje znam jer sam bio župan – rekao je Radimir Čačić, na što se nastavio Boris Rašeta u 24 sata i predložio ovako: u Hrvatskoj postoji 123 centra kojima gravitiraju veće prostorne cjeline i ti bi gradovi trebali biti centri novih općina, odnosno zamijeniti sadašnje gradove i općine. Županije bi tkđ. trebalo ukinuti i umjesto njih formirati pet regija – Slavonija i Baranja, sjeverna i središnja Hrvatska, Primorje i Istra, Dalmacija, Zagreb sa širim prostorom.

03.06.2020. (17:30)

Josipa Rimac je samo posljednja u nizu

Rašeta: Život HDZ-ovaca je kao vječiti praznik, oni mogu raditi što žele

HDZ je preuzeo sve ustanove države i pretvorio život svojih članova u vječiti blagdan. Kažu da Dostojevski ovdje nikad ne bi napisao ‘Zločin i kaznu’ jer kazne za zločine nema. Na robiji je samo Sanader. Bez demontaže tog sustava nema budućnosti, a demontaže sustava nema sve do razgradnje stranačke države, u što se Hrvatska definitivno pretvorila ili, bolje reći, iz čega nikad nije ni izašla, piše Boris Rašeta.