Gazprom: novo Rusko oružje i Putinova najjača toljaga - Monitor.hr
09.12.2021. (16:00)

Rat plinom

Gazprom: novo Rusko oružje i Putinova najjača toljaga

Samo na teritoriju Rusije ukupna dužina Gazpromovih cijevi iznosi 156.000 kilometara. To je tri i pol puta veća dužina od ekvatora. Gazproma se tako jako boje, Gazpromu se tako glasno dive, pa se čini da nema vremena pogledati na njega, kako je ustrojen i što se unutra nalazi. Što je to, mehanizam ili organizam? U kakvom je stanju danas to moćno rusko oružje, koje su kovali Berija i Hruščov, kojim su se služili Brežnjev i Kosigin, i koje su Černomirdin i Vjahirev predali Putinu u ruke? Je li zahrđalo? Je li doista opasno? Naravno, u ratu smo, a Gazprom je – oružje. Gazprom nije ni dobar ni loš, kao što ne može biti dobar ili loš kalašnjikov ili kolt. Oružjem se može ubijati i plašiti, a možete se i braniti i čuvati. Sve ovisi o tome u čijim je rukama – piše o knjizi Gazprom: novo Rusko oružje Boris Rašeta. Express


Slične vijesti

01.06.2021. (19:30)

Rašeta: Stojedinica je bila generator kreativnosti i oaza zabave

Uz gašenje Stojedinice, kolumnist piše: Uz dozu nostalgije možemo reći kako današnje generacije, koje nisu odrastale uz tu postaju, zapravo i ne znaju što je to radio u svom najboljem izdanju, radio koji je generator kreativnosti, inkubator najboljih urednika i novinara, oaza zabave, obitelj, učitelj koji “kvari mladež”….. Radio je preživio sve, osim kakve takve normalnosti u kojoj danas živimo. Tabua je premalo, medija puno, nadarena omladina danas radije ide u public relations nego u medije, pa se još jedna ustanova seli u povijest… Piše Boris Rašeta za 24 sata

02.03.2021. (13:30)

Najslađe je trošit tuđe novce

Rašeta: Bandić je ljude kupovao – i svima je znao cijenu

Bandić je svoje protivnike najčešće kupovao unosnim poslovima ili zaposlenjima u Gradu ili Holdingu. Tu su i brojna sportska i kulturna društva, zavičajni klubovi i KUD-ovi koje je sponzorirao. U Bandićevoj je mreži bio i HDZ, držao im je “žetončiće”, zapošljavao korisne ljude. Bio je dobar i sa svim vodećim religijskim zajednica u državi. Bandić je koristeći se punim gradskim blagajnama, angažirao i cijelu vojsku bivših policajaca, sigurnjaka, ljudi iz tajnih službi – piše Boris Rašeta o Bandićevom modelu vladanja.

05.11.2020. (18:30)

Hej, nije pokrenuo niti jedan rat!

Rašeta: Zar je ovo onaj bastion demokracije?

Taj čovjek, kojega su čak i najbliži suradnici opisali kao “luđaka”, “sociopata”, “psihopata” i “predatora” (to je čak bilo najbenignije) – srozao je Ameriku na najniže grane u modernoj povijesti. Počeo je, i u dobroj mjeri uspio, razarati sve tradicionalne američke vrijednosti – liberalizam, globalizaciju shvaćenu kao ideju širenja demokratskih vrijednosti, ali i slobodne trgovine, te koliko god je moguće nesmetane cirkulacije ljudi, roba, ideja i usluga širom svijeta – piše Boris Rašeta za 24 sata.

13.09.2020. (22:00)

Na prosjačkom štapu korupcije

Rašeta i Podobnik: Što je u državi više lopovluka i mita, mi smo svi siromašniji…

Puno je korisnih prijedloga dano za reforme koje bi vlada trebala poduzeti. Jedna jeftina, a brza se nameće. Vlada bi skupa s poduzetnicima trebala odrediti koji administrativni poslovi ne da nisu korisni, već su izrazito štetni. Takvi bi se poslovi popisali, a administraciji na njima bi trebalo zabraniti rad. Ako ih vlada već ne želi otpuštati, neka onda primaju plaću, ali neka ništa ne rade, jer najkorisniji su kad su u štrajku ili ne rade. I to bi, kojeg li apsurda, za poduzetnike bio veliki korak naprijed.  Pišu Boris Rašeta i Boris Podobnik za 24 sata

 

05.08.2020. (13:30)

Plenki, evo ruka, s distance

Rašeta: Andrej Plenković je povukao potez koji zaslužuje čestitke

Plenkovićevo imenovanje Borisa Miloševića naišlo je na otpor stranačke i izvanstranačke desnice iako je riječ o evidentno tuđmanovskoj gesti. Dolazak Borisa Miloševića u Knin, odnosno odlazak Tome Medveda u Grubore, potez je koji bi napokon mogao relaksirati često puta pretjerano naelektriziranu sferu međunacionalnih odnosa… Srbi u Hrvatskoj, već po logici svoje brojnosti, ne mogu biti ‘remetilački faktor’, piše Boris Rašeta.

21.07.2020. (18:30)

Prvi po mnogočemu

Rašeta: Bože, čuvaj Treći program

Ukinu li herostrati Treći program, Hrvatska će biti kulturno dekapitirana (šuška se o tome). U jednom jedinom danu emitirali su dva filma o dvojici filozofa, koja inače nikada i nigdje ne biste vidjeli. Jedan je o Reneu Descartesu zvanom Cartesius, drugi o šašavom Ludwigu Wittgensteinuupozorava Boris Rašeta na prijetnju ovom lijepom kanalu.

14.06.2020. (11:30)

Opći kupus

Hrvatsku treba podijeliti na 123 općine i 5 regija

Županije treba ukinuti jer su veliki potrošači novca, one su u današnjem sustavu potpuno besmislene. Pa vi kao župan nemate 15 minuta pravog posla dnevno. Dakle, nemate što raditi, a ja to najbolje znam jer sam bio župan – rekao je Radimir Čačić, na što se nastavio Boris Rašeta u 24 sata i predložio ovako: u Hrvatskoj postoji 123 centra kojima gravitiraju veće prostorne cjeline i ti bi gradovi trebali biti centri novih općina, odnosno zamijeniti sadašnje gradove i općine. Županije bi tkđ. trebalo ukinuti i umjesto njih formirati pet regija – Slavonija i Baranja, sjeverna i središnja Hrvatska, Primorje i Istra, Dalmacija, Zagreb sa širim prostorom.

03.06.2020. (17:30)

Josipa Rimac je samo posljednja u nizu

Rašeta: Život HDZ-ovaca je kao vječiti praznik, oni mogu raditi što žele

HDZ je preuzeo sve ustanove države i pretvorio život svojih članova u vječiti blagdan. Kažu da Dostojevski ovdje nikad ne bi napisao ‘Zločin i kaznu’ jer kazne za zločine nema. Na robiji je samo Sanader. Bez demontaže tog sustava nema budućnosti, a demontaže sustava nema sve do razgradnje stranačke države, u što se Hrvatska definitivno pretvorila ili, bolje reći, iz čega nikad nije ni izašla, piše Boris Rašeta.

16.03.2020. (10:00)

Rašeta: Plenki će sad baš biti faraon, a mit o Vasi poslao je u rezalište

HDZ je poslao dvije snažne poruke. Jedna je očekivana: to je vojska, ustrojena autoritarno, kao isusovački red, s generalom na čelu. A generalu se poslušnost ne otkazuje. Andrej Plenković dobio je utakmicu života, bio je izrazit favorit, ali ne ovakav. Sad će u HDZ-u doista biti faraon. Ovo je bio i uvjerljiv plebiscit za Plenkovićevu svjetonazorsku liniju, za blago konzervativnu, umjereno liberalnu, europsku Hrvatsku. Pobjeda je čista kao suza – pet nula, nogometnim rječnikom rečeno… – piše Boris Rašeta za 24 sata.