Građani Novog Zagreba zbog buke koju proizvode radovi na Mostu mladosti traže poštovanje kućnog reda - Monitor.hr
27.07. (15:00)

Teror građevinskih radova

Građani Novog Zagreba zbog buke koju proizvode radovi na Mostu mladosti traže poštovanje kućnog reda

Mišić je zagrebačkom gradonačelniku pisanim putem postavio pitanje ima li izvođač radova dozvolu 24 sata dnevno raditi i kolika je najviše dopuštena razina buke po noći. Pozvao ga je, kaže, da se bučni radovi ne odvijaju u vremenu kada postoji kućni red, između 22 i 06 sati. Vijeće mjesnog odbora Utrine i Vijeće gradske četvrti Novi Zagreb istok na sastancima idući tjedan raspravljat će o buci na nadvožnjaku. 24 sata

 


Slične vijesti

15.10.2015. (14:39)

Kronika mršavih godina

Građevina pala 42% od 2008., grade se kuće i veliki stanovi

U kolovozu ove godine u Hrvatskoj su izdane 473 građevinske dozvole, što je 9,70 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Obujam građevinskih radova od početka gospodarske krize (2008.g.) do kolovoza ove godine, manji je za 42,6 posto. Zanimljivo je pritom da je prosječna površina stana, prema dozvolama izdanima u kolovozu, narasla na rekordnu razinu od 110,3 m2 , što sugerira da se investicije u stanogradnji usmjeravaju prema individualnim kućama i platežno najsposobnijim kupcima. Monitor

15.10.2015. (13:50)

Građevinski radovi pali 42% od 2008.

U kolovozu ove godine u Hrvatskoj su izdane 473 građevinske dozvole, što je 9,70% manje nego u istom mjesecu prošle godine. Pritom je smanjen broj izdanih dozvola za zgrade (za 9,9%) i za ostale građevine (za 8,9%). Istodobno je u kolovozu zabilježen i znatan pad predviđene vrijednosti radova (za 43,9% u odnosu na isti mjesec prošle godine) pod utjecajem visokog pada vrijednosti radova na ostalim građevinama (za 78,2%), dok je predviđena vrijednost radova na zgradama porasla za 5,6&, javlja HGK.

U načelu, od travnja ove godine negativne trendove u vrijednosti budućih radova diktira izostanak novih aktivnosti na ostalim građevinama (prometna infrastruktura, cjevovodi, komunikacijski i energetski vodovi, složene građevine na industrijskim prostorima, ostale građevine), kao rezultat usporavanja investicijske aktivnosti javnog sektora. Štoviše, predviđena vrijednost radova na ostalim građevinama u građevinskim dozvolama izdanima u kolovozu spustila se na najnižu vrijednost od kolovoza 2007. godine. Pod pritiskom niske vrijednosti radova na ostalim građevinama, i ukupna predviđena vrijednost radova spustila se ispod razine od milijardu kuna, što je najniža mjesečna razina od siječnja 2002. godine.

U takvim su okolnostima i kumulativni rezultati za prvih osam mjeseci ove godine zabrinjavajući: broj izdanih dozvola smanjen je za 7,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a istodobno je predviđena vrijednost radova niža za 9,2%. Pritom raste broj izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine te predviđena vrijednost radova na zgradama, što sugerira da se postupno mijenjaju tendencije investiranja u infrastrukturu, i to orijentacijom na izgradnju većeg broja objekata niže vrijednosti radova. Stoga se i udio vrijednosti radova na ostalim građevinama u ukupnoj predviđenoj vrijednosti radova spustio s uobičajene razine od oko 50% u posljednje tri godine na 32% u prvih osam mjeseci ove godine.

Pri niskoj kupovnoj snazi stanovništva, zamrlom bankovnom kreditiranju, visokoj nezaposlenosti te opterećenosti tržišta nekretnina znatnim brojem završenih, a neprodanih stanova, nastavljaju se nepovoljne okolnosti za dinamiziranje stanogradnje. Stoga je u prvih osam mjeseci ove godine izdano tek 4.325 građevinskih dozvola za izgradnju stanova ukupne korisne površine od 407.901 m2, , što je 12,8% manje stanova s 10,3% manjom korisnom površinom nego u istom razdoblju prošle godine. Pritom je prosječna površina stana, prema dozvolama izdanima u kolovozu, narasla na rekordnu razinu od 110,3 m2 , što sugerira da se investicije u stanogradnji usmjeravaju prema individualnim kućama i platežno najsposobnijim kupcima.

Recentne naznake zaustavljanja pada građevinske aktivnosti nagoviještene su rastom vrijednosti predviđenih radova sadržanih u građevinskim dozvolama izdanima u prošloj godini i prvom kvartalu ove godine. Nepovoljna kretanja u broju izdanih građevinskih dozvola i u njima sadržanoj vrijednosti radova, koja su uspostavljena od travnja ove godine, sputavaju optimizam u održivost takvih pozitivnih naznaka u budućem razdoblju.