Grlić: Ne znam hoćemo li Ante Tomić i ja više pisati scenarije, ali kuharice bismo svakako trebali - Monitor.hr
15.06.2021. (12:30)

Nove ribe u moru

Grlić: Ne znam hoćemo li Ante Tomić i ja više pisati scenarije, ali kuharice bismo svakako trebali

Scenarist otkriva kako s Tomićem razmjenjuje recepte te ironično domeće kako bi pisanje kuharice moglo biti iskaz domoljublja riječima: I tako to ide. Već godinama bezuspješno ga nagovaram da složimo kuharicu „Što su nam kuhale naše punice“. Njegova je Dalmatinka, moja je bila Slavonka. Obje vrhunske kuharice duboko uronjene u jela i okuse kraja iz kojeg potječu. Možda više nećemo pisati filmske scenarije, ali ni kuharice nisu za baciti. Bilo bi sjajno da i mi napokon učinimo nešto dobro za Hrvatsku. Možda bi nas nakon toga manje optuživati da ju dovoljno ne volimo. Piše Rajko Grlić za Telegram


Slične vijesti

30.07.2023. (12:00)

Rimljani su ga obožavali i zvali "hranom bogova"

Znate li što je motar? Raste na plaži i neodoljivog je okusa

Motar – aromatična biljka raste na staništima “od bure” | Boka News

Ako ste ikada proučavali vegetaciju uz more i plaže, sigurno ste primijetili biljku šiljastih i mesnatih listova koja raste u grmovima visokim do 50 centimetara. U pučkoj medicini motar se koristi kao diuretik i za ublažavanje probavnih tegoba. Izvrsno djeluje za detoksikaciju tijela i olakšava gubitak kilograma. Neki ga zovu i matar, odnosno morski komorač. Najbolje vrijeme za berbu je u proljeće ili ranu jesen, no moguće ju je jesti i sada, pri čemu je okus nešto intenzivniji te se preporučuje ubrati samo listove i prije konzumacije ih ostaviti neko vrijeme u vodi. Motar se može i  kratko prokuhati i to bez dodavanja soli jer je biljka slana sama po sebi (raste uz more!). Obično se kuha “na lešo” s krumpirom ili ga možete jesti kao hladnu salatu, uz malo maslinovog ulja, octa, češnjaka… Svježi motar dodaje se zelenoj salati, rikuli i slično, a odlično ide i s kajganom, tjesteninom ili u miješanoj salati. Green

16.10.2017. (22:31)

Moje šeflje moji snovi

Kuhanje kao hobi koji može postati dobar posao

Netokracija donosi zanimljivu priču o food blogerici koja se zove Jelena Markota. Ona je nesuđena povjesničaraka umjetnosti i knjižničarka koja je oduvijek voljela kuhati i eksperimentirati s receptima (Instagram, blog). Onda je jednog dana vidjela oglas za posao, IT tvrtka je tražila kuharicu za svoje zaposlenike, Jelena se javila i dobila posao. Nakon toga uslijedile su suradnje sa prehrambenim brendovima, restoranima, gastronomskim festivalima. Ovo je divan primjer kako strast i upornost mogu dovesti do uspjeha.

05.11.2015. (13:08)

Očekuju znatan porast gostiju

Zbog Google Translatea kulinarski festival reklamirao se kao erotski

Mali kulinarski festival u galicijskom gradiću As Pontes u sjeverozapadnoj Španjolskoj nemalo se iznenadio kad je shvatio da je počinjena velika marketinška greška prilikom reklamiranja festivala. Naime, kako bi najavu festivala preveli na kastiljski španjolski, odgovorni su pojedinci odlučili koristiti Google Translate, čime je festival dobio znatno drukčije konotacije. Riječ ‘grelo’, koja označava zeleno povrće kojem je posvećen ovogodišnji festival, prevedena je kao ‘klitoris’ i poslana u službenu objavu. Guardian

10.02.2015. (12:55)

Najbolja je domaća

Novi-stari kulinarski trend – juha od kosti

Zaboravite sve što ste čuli o shakeovima od kelja, trenutno najpopularnija zdrava zimska hrana u kulinarskim krugovima je topla juha od kostiju (goveđe ili pileće), piše Guardian. Ova donedavno zanemarena juha može se jesti sama, a može se i pohraniti i kasnije koristiti kao temeljac za rižoto, juhe, pa čak i kajganu.