Hayao Miyazaki: AI animacija vrijeđa sam život - Monitor.hr
11.12.2016. (12:15)

I crta.

Hayao Miyazaki: AI animacija vrijeđa sam život

Kad su legendarnom japanskom animatoru pokazali uradak umjetne inteligencije u kojem čovjekolika bića “hodaju na glavi” i kreću se neobičnim, zombijevskim pokretima, Hayao Miyazaki ispalio je: “Mislim da je ovo uvreda samom životu. Tko god da stvara ovakve stvari, nema pojma što je bol. Potpuno sam zgrožen. Ako vas veseli, samo dajte, no ja nikad neću upotrebljavati takvu tehnologiju”. Autor animiranih filmova poput Princeze Mononoke dosad se opirao CGI-ju i 3D tehnologiji i tek je prošle godine najavio da će napraviti iznimku u kratkom filmu koji će animirati uz pomoć CGI tehnologije. Quartz


Slične vijesti

02.07.2023. (21:00)

Za entuzijaste i lijene maturante

Pretjerano pojednostavljena povijest – zanimljivo i duhovito prikazana animirana prošlost

Radi se o Youtube kanalu koji ima preko 7,65 milijuna pratitelja. Doduše, rijetko objavljuju, zadnji je video o Punskim ratovima izašao prije devet mjeseci. No, svaka je tema povijesno jako dobro činjenično razrađena, a uz to je vrlo zanimljiva i duhovita. Pokraj biografije Napoleona, obrađene su teme Prvog i Drugog svjetskog rata, Američkog građanskog rata, Francuske revolucije, Hladnog rata i druge.

14.08.2022. (14:00)

Kako izgleda i zvuči život ispod zemlje?

Kratki film nedjeljom: Zemlja

Poljska animatorica Zuzanna Kołodziej/Vizuza zamišlja kako bi bilo živjeti pod zemljom, gdje se komunikacija odvija u tami, putem vibracija i kemijskih signala. To je okruženje znatno drukčije od našeg blještavog, ubrzanog i glasnog svijeta iznad površine. Zemlja je tiša, ali ima svoje specifične zvukove koji dolaze od organizama koji u njoj žive, korijenja koje raste, vode koja putuje… Ovaj film je pokušaj da se dočara taj krhki, prelijepi i misteriozni svijet. Voxfeminae

12.11.2016. (15:32)

He-he: Baš fora animacija Bijele kuće kao božićnog poklona Obame Hillary Clinton – i onda se umiješa Trump….

28.06.2016. (22:45)

180 sekundi civilizacije

Video: Kako su nicali gradovi u posljednjih 6.000 godina

Animator Max Galka objavio je digitalnu mapu koja u 3 minute pokazuje povijest svjetske urbanizacije u posljednjih gotovo 6.000 godina (Dnevnik.hr). Danas, čak 54 posto svjetske populacije živi u gradovima. Do 2030. godine taj postotak će se popeti na čak 75 posto što je značajan porast od 1960. godine kada je u gradovima živjelo tek 34 posto svjetske populacije.

10.06.2016. (11:22)

Ilustrativan primjer

Zdenko Bašić: Gospodar čudesnih svjetova

“Da bih animirao, snimio film ili radio bilo što, moram imati što za ispričati. Ilustracija za mene može otvoriti svijet knjige tvoreći unutarnji svijet u meni samome; aktivira ono što se zove mašta i direktno me uključuje u knjigu, kao sudionika”, govori u intervjuu za Playboy svestrani vizualni umjetnik Zdenko Bašić, koji je za inozemstvo ilustrirao Alisu u zemlji čudesa, snimio 10-minutni film ‘Priča o snijegu – Anđeli u snijegu’, djela su mu prevedena na više od 15 jezika, a stvaralaštvo mu određuje prepoznatljiva bajkovitost.