Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Dobar tek!
Infografika: Otkud dolazi hrana, gdje se proizvodi, gdje se jede
Međunarodni centar za tropsku agrikulturu ima odlične infografike (ovdje) gdje se može istražiti geografsko podrijetlo biljaka koje daju hranu, gdje su kultivirane i evoluirale, zatim pronaći veze između područja otkud hrana dolazi i gdje je se jede, gdje su prvo uzgojene biljke od kojih radimo hranu, a gdje se sad proizvodi… CIAT