Inovativni projekt nadoknade emisija CO2 sadnjom stabala - Monitor.hr
09.11.2021. (08:00)

Ajmo se zazelenit

Inovativni projekt nadoknade emisija CO2 sadnjom stabala

CO2MPENSATING By Planting predstavljen je u petak u Zagrebu. To je prvi takav program u Hrvatskoj, ali i čitavoj regiji, a namijenjen je tvrtkama, institucijama i svim ostalim zainteresiranima koji sadnjom stabala žele nadoknaditi proizvedene emisije CO2 i neutralizirati vlastiti ugljični otisak te postati pozitivan primjer brige za okoliš i zajednicu. Pošumljavat će se šumska područja u Hrvatskoj koja su već uništena djelovanjem klimatskih promjena. Prva akcija pošumljavanja krenula je u prošlu subotu u Demerju, zagrebačkom naselju, gdje će se umjesto crnogorice koja se posušila saditi sadnice hrasta. U planu je već ove godine uključiti u akcije pošumljavanja više od 1000 volontera Šumoboraca, a akcije nastaviti i u idućim godinama. Green


Slične vijesti

01.01. (17:00)

Bit će šuma ko Kineza

Petogodišnji plan ozelenjavanja: Kina će svake godine pošumiti prostor veličine Belgije

To je 14.000 četvornih milja nove šume svake godine. Kina namjerava posebno ciljati na regije sklone sušama. Osim velikog projekta, planira se proširenje nacionalnog parka i šumskih sustava. Planirani su i zeleni koridori za ponovno povezivanje fragmentiranih populacija divljih životinja. Kina je detaljno navela da će se strategija sadnje temeljiti na “prirodnom pošumljavanju”, iz čega bi se moglo pretpostaviti da će naučiti iz pogrešaka “Zelenog Velikog zida” koji je pokušao zaustaviti dezertizaciju u blizini pustinje Gobi, ali koji je uglavnom bio neuspjeh zbog sadnje monokultura, s milijardama zasađenih stabala uginuvši od vlage ili od zaraze bubama. Green

21.09.2021. (11:00)

Sjedi pet, za zeleniji svijet

Održana je velika akcija pošumljavanja Grubišnog Polja pomoću bespilotne letjelice

Na Svjetski dan Ozona, 16. rujna održana je velika akcija pošumljavanja Grubišnog Polja pomoću bespilotne letjelice, u organizaciji hrvatskog Projekta O2. Ovo je prva akcija pošumljavanja u Hrvatskoj na ovaj način. U akciji pošumljavanja koristio se proizvod Seed Bombs – samoklijajući paketići sjemena drveta u kojima se uz primarno sjeme stabla, nalaze i sjemenke pratećih vrsta biljaka. U akciji pošumljavanja Grubišnog Polja koristio se proizvod Seed Bombs. Radi se o samoklijajućim paketićima sjemena drveta koji se automatski izbacuju iz zraka pomoću drona, u cilju efikasnijeg pošumljavanja teško dostupnih opožarenih, posječenih ili degradiranih područja.

30.07.2019. (15:30)

Kad proradi etio-pila...

Svjetski rekord: Etiopljani posadili 350 milijuna stabala u jednom danu

U velikoj ekološkoj akciji Zeleno nasljeđe Etiopljani su jučer posadili 350 milijuna stabala, što je svjetski rekord (dosad su rekord držali Indijci koji su 2017. posadili 66 milijuna stabala u jednom danu). Neki uredi bili su zatvoreni kako bi službenici mogli sudjelovati u akciji čiji je cilj zaustaviti efekte deforestacije i klimatskih promjena (prije 100 godina 35% teritorija Etiopije pokrivale su šume, danas 4%). Ovo nije kraj akcije – ove godine za kišne sezone (od svibnja do listopada) u Etiopiji žele posaditi 4 milijarde stabala.

 

02.10.2018. (12:30)

Posadi drvo - čuvaj planetu i budi sretan

Čovjek koji sadi drveće po Zagrebu

Jutarnji donosi priču o čovjeku koji samoinicijativno po Zagrebu sadi stabla: “Mojih stabala po Zagrebu ima više od 700, ako ćemo računati sve akcije sadnje koje sam inicirao. Ali, onih za koja sam iskopao rupu sad je živih 156. Jer, na svako živo imaju dva koja su nestala. Stablo, ako je suša, a ono tek svježe zasađeno, treba oko 10 litara. Zalijem sve do šest, sedam ujutro, prije negoli krenem na posao”. Ime mu je Vladimir Dimić.

07.06.2018. (09:58)

Ove jeseni kreće velika akcija pošumljavanja opožarenih površina u Hrvatskoj