Ivan Đikić: Kada uđemo u školu naši talenti obično su veliki, a kada izađemo iz nje, mali - Monitor.hr
15.09.2018. (22:30)

Ivan Đikić: Kada uđemo u školu naši talenti obično su veliki, a kada izađemo iz nje, mali

Ivan Đikić je u četvrtak u Hrvatskom novinarskom domu održao predavanje u kojem je govorio o značaju obrazovnog sustava, talentima, znanosti i Hrvatskoj i kako postići napredak. Hvala Indexu što je, čini se jedini, zabilježio Đikićevo predavanje. Čitajte što pametni govore i širite dalje.


Slične vijesti

25.04. (13:30)

Beskorisna aplikacija

Đikić o CijepiSe: “Skandalozno, novci su bačeni! Beroš bi trebao razmisliti o svojoj odgovornosti”

Riječima: “Skandalozno, nepotrebno, novci su bačeni, a nismo pomogli građanima. Kada bi u Hrvatskoj netko bio odgovoran, sljedeći mjesec bi se bolje napravila stranica”, znanstvenik Đikić opisuje situaciju s platformom CijepiSe i njezinom propasti. Također je komentirao položaj Hrvatske te neprestano pozicioniranje na vrhu po broju zaraženih te smatra kako se treba bolje organizirati te podupire lokalne stožere. Novi list

15.04. (17:30)

Savjetnici poslije bitke

Đikić: Znanstveni savjet je trebao davati savjete prije dva tjedna

Zabrinjava udio od 20 ili 30 posto pozitivnih u ukupnom broju testiranih. To se reflektira i u velikom broju dnevno umrlih – rekao je Ivan Đikić. O borbi protiv trećeg vala, kaže Đikić da je najvažnije transparentno komunicirati javnosti te da je Znanstveni savjet Vlade trebao davati savjete prije dva tjedna, kad se počelo bilježiti više zaraženih i tada bi se nešto moglo promijeniti. N1

11.04. (09:30)

O dalje zagovara oprez

Đikić: Dolaze novi sojevi, ljeto će biti opasnije ako se ne pripreme stroge mjere

Ivan Đikić za dnevnik N1 televizije odgovarao je na pitanja o trenutačnom stanju s pandemijom te se opet čvrsto smjestio među zagovaratelje cijepljenja te strožih mjera. Smatra, naime, da smo na sredini drugoga vala te trebamo imati strože mjere koje će spriječiti horizontalno širenje virusa, a osnovne poput neokupljanja, socijalne distance i nošenja maski smatra potpuno normalnima. Također je napomenuo kako uz Hrvatsku ne bi trebali biti pušteni stranci koji nisu cijepljeni bez obzira na kalkulacije s turističkom sezonom. Tportal

03.04. (22:31)

Dr. Control

Đikić: Uspije li cijepljenje, do kraja ljeta ćemo preuzeti kontrolu nad pandemijom

Uspijemo li pokrenuti proces cijepljenja punim kapacitetima, vjerujem da ćemo do kraja ljeta preuzeti kontrolu nad ovom pandemijom u Hrvatskoj. To će nam početkom 2022. godine postupno vratiti život u normalni ritam koji uključuje slobodniji rad, školovanje, putovanja i društvene kontakte, ipak uz mjere opreza – kaže Ivan Đikić za Novi list. Ima i pesimistična varijanta: zbog kašnjenja s cijepljenjem i širenja virusa, bit ćemo suočeni sa stvaranjem novih varijanti virusa, otpornijih na prirodno stvoreni i cijepljenjem inducirani imunitet te će cijela pandemija trajati puno dulje.

27.02. (22:30)

Gemišt loš za zdravlje

Ivan Đikić: Najveća opasnost je ako dođe do rekombinacije sojeva virusa

Opasnost nam predstavlja činjenica da u Hrvatskoj imamo veći broj novih sojeva, i britanskog, sad južnoafričkoga najvjerojatnije i drugih, kao i vlastite akumulirane varijante. Najveća opasnost je ako dođe do rekombinacije tih sojeva, kao u Americi, jer to onda nije mala mutacija virusa nego je to jedan blok genetskog materijala – kaže Ivan Đikić za 24 sata, iako se slaže s popuštanjem mjera. Apsolutno podržavam popuštanje mjera sada, pogotovo što se tiče ugostiteljstva i sporta. Ali u isto vrijeme moramo slati poruku opreza da je nošenje maski i izbjegavanja okupljanja, pogotovo privatnih, neophodno zbog prisutnih novih sojeva. 

23.02. (23:30)

KKK

Đikić: Ne vidim zašto kockarnice i kladionice rade, a kafići ne

Za popuštanje mjera je uvijek pravo vrijeme. Kad ste sigurni u svoje brojeve, ne skrivate brojeve i broj zaraženih antigenskim testovima, tada svaki premijer može popustiti mjere i dati ugostiteljima da nađu svoje radno mjesto pod suncem. Ne vidim zašto kockarnice i kladionice rade, a kafići ne. To pokazuje da ni Vlada ni Stožer nisu sigurni u točnost podataka – rekao je Ivan Đikić za N1. O ljetu: s pravilnim ritmom cijepljenja, ponašanjem građana kao što smo dosad pokazali, nošenje maski, držanje distance, ljeto možemo dočekati u pozitivnom raspoloženju.

22.02. (00:00)

Primorac i Lauc istražili: 26% Zagrepčana ima protutijela na SARS-CoV-2. Đikić na to: To je amaterska havarija

Rezultati prve faze studije “Procjena serološkog odgovora populacije Grada Zagreba na kontakt sa SARS-CoV-2”, koja je obuhvatila 1005 osoba, potvrdili su da je 26% ispitanika razvilo protutijela nakon kontakta s koronavirusom. (HRT). O istraživanju se oglasio znanstvenik Ivan Đikić: “Kako vjerovati privatnicima/znanstvenicima koji biraju grupe i rezultati odgovaraju njihovim ciljevima glede covida-19? Malo je vjerojatno, ako se nepristrano bira populacija na početku studije, imati prije par tjedana 35 posto pozitivnih prema procjenama na 500 testiranih, a sada 25 posto na tisuću. Kada toliko promašite na testiranju studenti padaju na ispitima” (Telegram)

12.01. (13:30)

Rame uz rame!

Ivan Đikić: Kada se cijepiti i kojim cjepivom?

Kada je najbolje cijepiti se, koje cjepivo odabrati, kakve posljedice cjepiva mogu ostaviti, mogu li se cijepiti i osobe sklone alergijama, koliko dugo cjepivo štiti, mogu li se cijepiti osobe koje imaju druge akutne ili kronične bolesti poput tumora, autoimunih bolesti, dijabetesa te zašto je važno cijepljenje mlađe populacije? – na sva pitanja odgovore daje Ivan Đikić.

08.01. (00:30)

Pivo za opuštanje bit će - u ožujku

Đikić: Cijepljenje neće imati učinka na epidemiju sve do kraja veljače

Diljem zemalja EU očekuje se pogoršanje situacije s epidemijom tijekom siječnja, a vjeruje se i veljače, što se vidi i po posljednjim brojevima povećanja novozaraženih, kao i sve većeg broja hospitaliziranih i umrlih u zemljama poput Irske, Češke, Velike Britanije, Njemačke, Italije i brojnih drugih. Posebno zabrinjava pojava nekoliko novih sojeva brže širećih virusa – kaže Ivan Đikić za Večernji. Za siječanj i veljaču cijepljenje neće imati značajniji učinak na širenje pandemije i smrtnost jer je neophodno procijepiti veći broj ljudi i oni će stvarati snažan imunitet tek pet do šest tjedana nakon početka cijepljenja.

23.12.2020. (10:30)

Kud svi tu i mali stožer

Đikić: Apsolutno mi nije jasno zašto vlada sad uvodi zabranu kretanja

Mjere djeluju i uopće ne razumijem zašto ove propusnice koje su tako stihijski i relativno nepravedno prema dijelu građana uvedene, nemamo nikakve podatke zašto se uvode. To je potpuno nelogično i neznanstveno i čini mi se da je Stožer u ovom slučaju potpuno izgubio znanstveni i stručni kompas. Ovdje su drugi razlozi zašto se te mjere uvode, ne radi prevencije, ne radi potrebe da se građani zatvore…