Jergović: Afera Đoković, ili kako se obraniti od neprijateljevih vrlina - Monitor.hr
16.01.2022. (16:00)

U australsku ambasadu nakon kupnje gaća

Jergović: Afera Đoković, ili kako se obraniti od neprijateljevih vrlina

Zašto bi Australce bilo briga ako je Đoković prenosio virus po Srbiji? Njima bi, iz protuepidemijskih razloga, trebalo važno biti samo da je Đoković spoznao virus i da je virus spoznao Đokovića. Nacionalističkoj svijesti teško je prihvatiti da je neprijatelj ispravan ili da je neprijatelj u nečemu najbolji. Nema teže uvrede od ove: Novak Đoković najbolji je individualni sportaš današnjice i vjerojatno najbolji tenisač u povijesti. Spasili bi se od samih sebe i od strašnog demona koji ih progoni samo kada bi konačno negdje pronašli gdje je i kada Novak Đoković ružno govorio o Hrvatima ili Bošnjacima. Skoro bi čovjek i poželio da napokon on nešto takvo izgovori. I da ispsuje sestre i braću, na pasja preskakala. Samo bi tako mogao spasiti i nas i njih. I pokazati da jedan smo rod. Tako je govorio Miljenko Jergović za svoj blog.


Slične vijesti

Petak (17:00)

Ironije li

Vučetić: Domoljubni Hrvati slave državnost socijalističke Hrvatske

Kada bismo ozbiljno uzeli tezu da je temelj suvremene hrvatske države Domovinski rat, onda imamo ozbiljan problem. Naime, iako smo pobijedili u Domovinskom ratu, a u njemu je, makar tako tvrdi svaki iole domoljubni Hrvat, stvorena samostalna Republika Hrvatska, naša pobjeda je lišena državnosti, jer obilježavamo državnost države koja je, ovako ili onako, pripadala Jugoslaviji, a Jugoslavija nam je, sjetite se, neprijatelj. Iz ovoga slijedi da je naša državnost stranačka i, naravno, jugoslavenska, a kako se domoljubniji dio naše populacije ponosi ovakvom državom jer ona nema veze s jugoslavenstvom, onda je jasno da su najdomoljubniji među nama ili potpuno nesposobni za umsku aktivnost, čak i niže razine ili su, pak, inficirani jugoslavenstvom. Marko Vučetić za Autograf.

Četvrtak (13:00)

Ajde Mate, pokaži nam da svi budemo za te

Šajatović: Mate Rimac (još uvijek) nije uspješan poduzetnik

Ako pod uspješnim poduzetnikom podrazumijevamo osobu koja spaja ideju, novac i ljude, koja zajednički stvara proizvode ili usluge čijom prodajom se stvara veći prihod od rashoda, onda u Rimčevu slučaju nedostaje zadnja karika – tržišna verifikacija njegovih proizvoda. Rimčevi zaštitnici odmah će reći da su to projekti u razvoju. O. K., ali dok iz razvoja ne prijeđu u ostvareni profit na tržištu, Rimac je još nedokazano uspješan poduzetnik. Isprika, ali dok se ekstremno PR-ovski podgrijava slika o uspješnosti, neka bude dopušteno postaviti jednostavno pitanje: ‘Kad planirate ostvariti operativnu dobit?‘ Treba biti fer pa priznati da novac koji je Rimac osigurao od investitora stvara radna mjesta i potrošnju. No, za održivost ipak je važno ostvarivati i pozitivan financijski rezultat. Miodrag Šajatović za Lider.

Srijeda (00:00)

Ne vjeruj HDZ-u ni kad darove nosi

Krušelj: Veliki ‘darivatelj’ Plenković lokalnu samoupravu izlaže bijesu biračkog tijela

Biračko tijelo po logici velikih brojki čine oni koji su jednim dijelom interesno vezani uz proračunske transfere, a takvih je jako puno, dok su drugim dijelom neinformirani, nezainteresirani ili iz tko zna kojih razloga neskloni bilo kojem vidu oponiranja i prosvjedovanja protiv odluka vladajućih, koji god oni bili. Potonji će, poslužimo li se premijerovim rječnikom, grintati negdje u kutu i iza čvrsto zatvorenih vrata. Nije sigurno ni hoće li imati petlje i na biračkom mjestu izraziti što doista misle o ekipi iz Banskih dvora. Jer, tko zna što donosi eventualna promjena vlasti?! Budući da svaki glas jednako vrijedi, Plenkovićeva je stranka dobro procijenila da tu još uvijek nema kritičke mase koja bi bila u stanja reći ‘dosta je bilo’. Zato je iz poteza u potez sve bezobzirnija i radikalnija u kreiranju nepoštene izborne utakmice, i to trostruke, koja slijedi od proljeća iduće godine. Nekadašnji Poletovac Željko Krušelj o nacionalnoj temi za lokalni medij.

Utorak (18:00)

Opus Gej

Dežulović: Imbecile Dundee

Mjesecima već zavijaju sirene Centra za uzbunjivanje roditelja Vigilare pa nije bilo neobično kad su nekidan opet počele zavijati “Čitatelji, budite na oprezu!”, upozoravajući da je “IKEA pokrenula novu kampanju”. Druga jedna stvar stoga mene zanima: kad portal Imbecile Dundeeja digne narančastu uzbunu i poviče, “Čitatelji, budite na oprezu!” jer je “Ikea pokrenula novu kampanju”, što se točno od čitatelja očekuje? Na koji način čitatelj treba biti na oprezu? Što je točno hrvatskom i katoličkom čitatelju činiti sa saznanjem da je IKEA u borbi protiv homofobije i transfobije pokrenula kampanju “Ljubav živi i izvan četiri zida”? Kad mi se kaže da budem oprezan jer televizija prikazuje crtani film s pederima i samohranim kurvama, ja znam što mi je činiti, ali što da radim s IKEA-inom kampanjom? Boris Dežulović postavlja prava pitanja za N1.

29.05. (11:00)

Svaka mu je ko vladičina

Basara: Nedovršenost Srbije

Bi juče skup „Nade za Srbiju“ (nadam se da će proteći bez žrtava u ljudstvu i materijalu), danas će biti još jedan „Protest protiv nasilja“ (nadam se da će i on proteći bez žrtava u ljudstvu i materijalu), Željko Mitrović je – po Visokoj Preporuci – najavio zatvaranje „Zadruge“, a šta će bit sutra – ne zna se. Sve će to biti džaba krečenje. Srpske podele – tačnije srpski bipolarni poremećaji – neće biti prevaziđeni sve dok se ne obavi posao koji je morao biti završen krajem XIX veka, što će reći – dovršavanje rudimentarne države Srbije i njeno odvajanje od političkih partija. Da li mislim na neku vrsta džamahirije – jednog od retkih društvenih uređenja koje nismo isprobali – u kome su svi građani ministri, ambasadori, predsednici opština itd. Ne. Daleko od toga. Mislim na državu u kojoj je politička konstanta – institucije i državni aparat – nezavisna od političkih promenljivih, tj. političkih partija i samovolja stranačkih alfa mužjaka. U Srbiji je suprotno od toga – dakle, podređenost institucija partijama – prihvaćeno kao tradicija i najnormalniji poredak stvari, kao što se, npr., „gde si, bre, pička ti materina“ ne smatra uvredom, nego izrazom prisnosti… piše, riše i džaba kreči famozni Svetislav Basara u tamo nekim čudnim novinama.

29.05. (10:00)

Ne mrdaj, ja pišem, ti čitaj!

Andrea Andrassy: Oprosti što te prekidam, ali MOJE je bolje i važnije

Znate one pozive koji uvijek dođu kad ih najmanje želite i koje vam je uvijek neugodno prekinut?
– “Dobar dan” – javila sam se na brzinu iako mi nije bilo zgodno, ali mrzim propuštene pozive.
– “Zovem iz telekoma” – hvala vam, oprostite, ali na sastanku sam, nije mi sad zgodno.
– “Ali imamo ponudu” – nije mi sad zgodno, oprostite.
– “Ali ponuda” – hvala vam, ali nisam zainteresirana.
– “Ali imamo ponudu koja” – oprostite, ne mogu pričat.
– “ALI NISTE ME NI SASLUŠALI!!!” Zahvalila sam se još jednom, ispričala još dvaput i spustila slušalicu, a nakon toga mi je cijelo popodne bilo neugodno jer sam bila “bezobrazna” prema curi koja samo radi svoj posao… A to je tek uvod u što je Andrea Andrassy zapravo imala za reći.

25.05. (16:00)

Iznimka koja bi mogla prekinuti pravilo

Vučetić: Imamo samo Uzinićeve suze. Druge, naprosto, nema

Mate Uzinić nesumnjivo je neuobičajena pojava među hrvatskim (nad)biskupima, upravo zato što je nadbiskup. Taj nadbiskup čini nešto što ne čine ostali (nad)biskupi – zaustavlja i osuđuje iživljavanje nad drugima, koje se čini u ime svetosti Katoličke Crkve. Ona vrlo često oduzima osobnost kako bi ljude propustila kroz kalup koji im daje isti, neiskreni i beživotni oblik. Kroz taj kalup su prošli papa Franjo i nadbiskup Mate Uzinić, ali s jednom razlikom u odnosu na mnoge – oni su jednim dijelom uspjeli sačuvati vlastitu osobnost. On progovara o stvarima o kojima drugi biskupi šute. Ne želim ulaziti u to koliko je pritom iskren. Promašena je rasprava i o tome jesu li njegove suze na ovotjednoj konferenciji za medije iskrene ili to nisu. Bitno je da su to prve suze jednog biskupa javno puštene zbog pedofilskog zločina u crkvenim redovima. Promišlja Marko Vučetić za Autograf.

25.05. (14:00)

Ljudski faktor

Šajatović: Kako iskoristiti mane umjetne inteligencije

Dakle, naveliko se piše i govori da će umjetna inteligencija zadati smrtni udarac postojećem novinarstvu. AI će gotovo pa besplatno pisati tekstove, svatko će moći na netu dignuti portal i puniti ga bez urednika i novinara. Tehnički da. To se već pokazuje mogućim. Ključna je prednost nas ljudi što, bar za sada, imamo empatiju, neverbalnu komunikaciju i ono što je za novinarstvo važno – maštu. Umjetna inteligencija, za sada, ne može sjesti u automobil, otići do Varaždina i održati forum ‘Lider invest‘. Kooperacija i nadmetanje s umjetnom inteligencijom bit će uzbudljivi za nas iz medija. Dok AI ne bude sposoban voditi intervjue sa živim ljudima – poslodavcima – i čitati njihovu neverbalnu komunikaciju, u prednosti smo. A ako i kad i time ovlada? Već ćemo se snaći. Maštoviti smo mi ljudi.  Optimističan je Miodrag Šajatović za Lider.

23.05. (18:00)

Sami sebi neprijatelji

Krušelj: Tri najveće oporbene stranke mogle bi u koaliciji na izborima pobijediti HDZ

U ovotjednom dnevniku javne televizije bio je i neki prilog o očuvanju zdravlja, koji je bio realiziran u Saboru. Zastupnici su provjeravali svoj tlak, otkucaje srca i razinu šećera. U pokušaju da budu duhoviti, autore priloga je zanimalo što u sabornici najviše utječe na pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja. Kad su zapitkivali oporbene zastupnike, odgovori uglavnom nisu bili vezani za sukobljavanje s vladajućima, već za njihove kolege iz drugih oporbenih klubova. Iako je u koncipiranju priloga opet bilo uočljivo suptilno podilaženje Hrvatske televizije HDZ-u, što je i duži niz godina najveća bolest javnog servisa, i tu se ispostavilo da niz aktualnih političkih problema proizlazi iz loših međusobnih odnosa u oporbenim redovima. Željko Krušelj za Glas Podravine

23.05. (10:00)

U grupnjaku nitko nije nevin

Starešina: Ozbiljna kriza demokracije u njezinoj kolijevci – SAD-u

Bivši američki predsjednik Donald Trump likuje. Napokon je objavljeno Durhamovo izvješće koje pokazuje da je FBI zloupotrijebio svoje ovlasti istražujući njegove navodne tajne dogovore s Rusijom. No, nakon istrage nije podignuta nijedna optužnica. Pokraj Trumpa, ni Biden nije lišen sumnjivih financijskih poslova. Prisutnost duboke države, klijentelizma političara i tempiranih kaznenih progona u politici nije novost. Ali duboka kriza političkog vodstva u državama demokratskog svijeta, uključujući SAD, ostavlja velik prostor institucijama i financijski moćnim interesnim skupinama bez izbornog legitimiteta da presudno utječu na izborne rezultate. S europske strane slična priča, gdje i von der Leyen navodno voli “uzeti sa strane”. Višnja Starešina za Lider.