Jergović: Blatne vojničke čizme na čistom kupaoničkom podu Adolfa Hitlera - Monitor.hr
02.06.2019. (13:30)

Jergović: Blatne vojničke čizme na čistom kupaoničkom podu Adolfa Hitlera

Blatnjave vojničke kundure na prostirki ispred kade, u bogato namještenoj kupaonici. Ispred kade bijeli je toaletni stočić, uz njega stolica s neuredno složenom uniformom. Na stolu je žena koja se kupa, gola, načinjena od kamena ili od gipsa, neoklasicistički kič karakterističan za epohu. Pokraj nje taster s tri zvona: za slučaj da kupač iz kade nekoga mora hitno pozvati. Ova lijepa i čedna fotografija, nastala iz šale, savršena je slika kraja rata, pobjede nad fašizmom, ženske snage. Višeznačna i snažna, jedna od najvažnijih fotografija cijele epohe… – piše Miljenko Jergović za Jutarnji.


Slične vijesti

Jučer (23:30)

Razbijeno zrcalo

Viktor Ivančić: Udio sranja

Proizvodnja sranja je naprosto impresivna. Kovanice bez stvarnog značenja (‘HNS’, ‘Istanbulska konvencija’) služe tek kao simboličke crvene krpe povodom kojih će se protivnici naoružati kratkim pamćenjima i dugim cijevima. Stoga je i polemički potencijal nesaglediv, jer hladni promatrač sve vrijeme ima nepogrešiv utisak da vodeći razbojnici u bandi optužuju jedni druge za lopovlukViktor Ivančić u Novostima, o glođenju unutar HDZ-a.

Jučer (22:30)

Ništa, ništa, i još malo ničega

Sanja Modrić: Teško je slušati HDZ-ovce u kampanji, taj potpuri besmisla, i tako još mjesec dana

Sanja Modrić

Reporteri hrvatskih medija koji izvještavaju o izborima u HDZ-u ovih se dana osjećaju kao sakupljači otpada. Samo se kotrlja i klokoće neprekinuti niz izjava, komentara i promišljanja kojima se, sat za satom, nadskakuju sudionici, rivali i zainteresirani promatrači izbornog procesa u HDZ-u. Govor i jezik političke entropije i misaone praznine zauzeo je cijelu pozornicu. Kako u ovim naklapanjima ni oko čega nazrijeti išta stvarno i išta bitno osim za te koji prevrću prazne riječi gurajući se oko fotelja? – Sanja Modrić u Telegramu.

Jučer (09:30)

Maramica sa dva lica

Jurica Pavičić: Petar Škorić – ona vrsta političara zbog kojih građane uhvati populistički bijes

Suočen s realnom prijetnjom da će ostati na gubitničkoj strani, da će možda biti zaobiđen na izbornim listama i u diobi plijena, Škorić je progutao sve istanbule i marakeše, te pjongjangovski podržao velikog vođu. Ako je itko dosad dvojio oko toga kako će izgledati pluralizam u HDZ-u, nakon ovakve “homogenizacije stranke” tih dvojbi valjda nema – piše Jurica Pavičić o “principijelnosti” čelnika splitskog HDZ-a.

Prekjučer (10:30)

U ratu i u kampanji je sve dozvoljeno

Klauški: Kad rat lažima bane na vrata HDZ-a, istina bježi kroz prozor

Međusobna podmetanja, lažne vijesti, poluinformacije, nepotkrijepljene optužbe, tračevi i insinuacije. I laži. Tako izgleda kampanja u HDZ-u. A tko laže, taj i krade, zar ne?… Laž je u politici, a u HDZ-u naročito, uvijek bila relativna pojava prema kojoj se akteri – a često i birači – prilično ležerno odnose. Nije više pitanje tko laže, nego tko to uvjerljivije čini, piše Tomislav Klauški.

Prekjučer (00:30)

Za ideale se ne bore budale

Kregar: Hrabrost i kukavičluk u politici

Teško je razlikovati hrabrost od bahatosti. I jedno i drugo podrazumijeva snažnu usmjerenost na sebe i svoju unutarnju potrebu dokazati se. Razlika je ipak očita. Herojstvo je biti protiv sile i moći, a ne biti važan uz batinu i snagu kojom zapovjedaš. Hrabrost je biti bez sile i moći protiv drugih, protiv moćnih, ili sasvim općenito, protiv sudbine – Josip Kregar, inspiriran Mittom Romneyjem.

Srijeda (11:30)

Priče za laku noć

Markovina: U HDZ-u više neće biti kulta ličnosti? Pa to im je u genetskom kodu

Dragan Markovina o obećanju Mire Kovača kako u HDZ-u više neće biti kulta ličnosti: Budući da su se hadezeovci bili spremni odreći i uglavnom su to i napravili, svih bivših predsjednika, izuzev Tuđmana, kako netko hladne glave pred kompletnom javnošću može izjaviti da nakon njegove pobjede više u HDZ-u neće biti titoizma i kulta ličnosti, a istovremeno se pozivati na Franju Tuđmana? Telegram

Srijeda (00:30)

Blablalović

Dežulović: Bla bla Hrvatska bla bla 2020

Hahahahahahahaha… Sjajna Dežulovićeva nova kolumna, o aktualno-političkim zbivanjima: Bla bla premijer Plenković bla bla ministar Milan Kujundžić bla bla ministar ministar bla bla bla rekonstrukcija Vlade bla bla bla rekonstrukcija stranke. Bla bla – truć truć. Bla bla truć truć izbori bla bla truć truć Vaso Brkić: bla bla Davor Ivo Stier, bla bla Ivo Penava, truć truć ovo ono bla bla. Bla bla Brkić bla bla koalicija bla bla MOST bla bla HNS, truć Plenković. Bla bla bla!, bla Brkić. Bla bla Gordan Jandroković truć truć Penava bla Vukovar bla bla truć truć. Boris Dežulović na N1.

Utorak (17:30)

Uvjet bez kojeg ne zna se

Klauški: Kovač bi ukinuo kult ličnosti, što će onda ostati od HDZ-a?

Kad mi pobijedimo neće više biti faraona ili Josipa Broza Tita, u HDZ-u neće biti kulta ličnosti’, poručio je jučer Miro Kovač, kandidat za predsjednika HDZ-a… HDZ se na skupovima klanja Tuđmanovoj bisti, posvuda mu podižu spomenike, trpaju u zatvor one koji se usude pljunuti na Tuđmanov lik i djelo, zaklinju se u doživotnu vjernost pokojnom Vođi i poručuju da s njegova puta neće skrenuti. HDZ je organizacija koja je izrasla i počiva na kultu vođe, onom pokojnom, kao i svakom aktualnom – piše Tomislav Klauški.

Utorak (00:30)

Should I burn or should I go?

Nikolaidis: Palio ne palio, na kraju ćeš zapaliti odavde

Svoju ću kćer odgojiti da čim bude mogla – ide, što dalje i ne osvrćući se, naročito ne na mene, ide tamo gdje će biti bolje plaćen rob koji živi u manje psećim okolnostima. Da išta valjam, već bih je ja vani poveo – i to ne juče, ni prejkuče, nego čim se rodila. Ali ja sam rođen umoran, sad će mi četresšesta i ne peru mi se čaše, ne guli mi se krompir… – piše u svoju kolumnu Melankolija Ljevice sjajni Andrej Nikolaidis. Sebično mislimo, dobro da nije otišao.

Ponedjeljak (22:00)

Izlazak iz ormara

Sanja Modrć: Nakon Brkićeva istupa na Novoj TV postalo je evidentno što ovi pobunjenici u HDZ-u zbilja žele

Sanja Modrić

Zaključak ne može biti drugi nego da ”alternativa” nije povela aktualni rat za vladajuću stranku zbog Hrvatske nego je ključni motiv je preuzimanje vlasti. Da nije tako, iz Brkića bi sinoć prokuljale odluke, točke i pozicije u Plenkovićevoj politici koje bi, barem iz njegove odmetničke vizure, bile devijantne za razvoj, porazne za stanovništvo i štetne za interese hrvatske države – čita motive odmetnutih HDZ-ovaca Sanja Modrić na Telegramu. A ovdje Brkić u Dnevniku NoveTV