Jergović: Kako je era korone i primarijusa Capaka Rijeci stigla kao alibi za propast - Monitor.hr
29.04. (12:30)

Ciao Bella

Jergović: Kako je era korone i primarijusa Capaka Rijeci stigla kao alibi za propast

Luka različitosti, hrabrost, neobičnost, progresivnost i ambicioznost: ne zvuči li vam sve ovo kao najava za Pjesmu Eurovizije? Ili nabrzinu smišljen PR za marinu u Ićićima, na čijem će otvorenju lokalni šlager pjevač izvesti himnu marine, naslova ‘Luka različitosti’? Može to biti bilo što, ali Europska prijestolnica kulture, teško ili nikako, piše Miljenko Jergović.


Slične vijesti

Jučer (19:30)

Dobrodošli luftići, paštete i šlape za penjanje

Klauški: Sjećate se kad smo se rugali češkim turistima? E pa sad im organiziramo svečane dočeke

I ako smo se nekada rugali Česima, sada se radujemo svakom Čehu koji će kročiti na hrvatski Jadran. Doći će ministar i uslikati se pred vlakom koji donosi spas, taman tjedan dana prije izbora. Bez cinizma: simpatična je to, iako pomalo nadrealna scena. Kontigent čeških turista dočekao se gotovo s jednakom pažnjom kao kontigent kineske zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa. Jedna krajnost sustiže drugu, piše Tomislav Klauški.

Jučer (18:30)

Rukavice odbačene

Zašto Vlada odjednom ne vjeruje novim projekcijama o broju zaraženih i umrlih u RH, sad kad su problematične?

Andrej Plenković pokušao se na televizijskome sučeljavanju s Davorom Bernardićem usprotiviti upozorenjima te je nakon što je Bernardić citirao dr. Kutlešu, izjavio kako “mi imamo i boljih stručnjaka”. Takva opaska primjerena je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i svima onima koji u znanosti traže samo potvrdu vlastitih političkih probitaka, ali ne i proeuropskome hrvatskom premijeru, piše Goranko Fižulić.

Jučer (10:30)

Malo dobrih ljudi

Novak Đoković samo je dobar čovjek u zla i naopaka vremena

Novak Đoković nije princ, jer njega uz zajednicu i ukupno tenisko čovječanstvo vezuje njegova potreba da bude voljen. Kao i potreba da se uvijek, na svakom mjestu, u svakoj gesti i postupku iskaže kao dobar čovjek. I kada pokušava govoriti kineski, i kada pleše nasred teniskog terena, i kada izigrava ludu i zabavljača, i kada imitira teniske šampionke, i kada pjeva, on svoju publiku – i, na neki način, sve ljude na svijetu – nastoji uvjeriti da je dobar čovjek. Samo dobri ljudi se tako svojski trude da ostanu smiješni i kad su u nečemu najbolji na svijetu, piše Miljenko Jergović.

Jučer (01:30)

Ministar koji je posljednji put bio vani za Hrvatsko proljeće

Dežulović: Vili Manilli u epizodi ‘Wind of change’

Znali smo i prije da hrvatska vlast i uopće politika nemaju osobito čestih „bliskih kontakata“ sa fizičkim svijetom i stvarnim životom u njemu. Svejedno, svaki vam mišić u tijelu obamre kad ministar zdravstva usred svjetske pandemije 2020. godine neobuzdanoj omladini – da, ispričavam se, mladeži – poruči kako je „plesati u redu, ali ne sentiše, nego moderni ples koji ne uključuje bliski kontakt“. Moderni ples?! Sentiši?!? – šokiran, ali ne iznenađen, Boris Dežulović za N1 o Beroševoj provali.

Prekjučer (22:30)

Anarhimir

Pofuk: Sistem je namješten protiv potrošača, građana i birača

Iako je demokršćanin i piše za Večernji, Branimir Pofuk objavio je punkerski, gotovo anarhistički tekst, nadahnut HDZ-ovim predizbornim spotom ‘Hrvatska je sigurna’ (i kupovinom gaća): Slušam loš tekst na nivou pučkoškolskog sastavka, gledam premijera Plenkovića kako glumi dok mu iza leđa statira cijela Vlada i stranački vrh, usred neke čudne scenografije koja mutno podsjeća na nekakav stadion pretvoren u logor. I pitam se koga to oni uvjeravaju, sami sebe ili nas, da znaju, hoće i mogu.

Nedjelja (19:00)

Neprosvjećeni apsolutizam

Marković: Jedna partija, jedan narod, jedan vođa

Ako pogledamo malo u prošlost, jednoumlje je pre bilo pravilo nego izuzetak. Insistiranje na jedinstvu, na famoznoj srpskoj slozi, okupljanje oko jednog vođe ili jedne partije spadaju u tradicionalnu praksu našeg društva, dok nam polifonija, razvijanje šarolikosti i svakovrsnih posebnosti baš i nije bilo blisko. Višestranačje je uvedeno na jedvite jade, a i na tim prvim izborima u decembru 1990. godine Socijalistička partija Srbije osvojila je 194 mandata, više čak i od Vučića danas, dok je voljeni vožd Slobodan Milošević osvojio više od tri miliona glasova. Kad je Milošević najzad oboren, nakon desetogodišnje borbe, sankcija, ratova, bede i zločina – građani su odmah u Vojislavu Koštunici prepoznali novog vođu. U periodu neposredno nakon predsedničkih izbora 2000. godine, Koštunica je imao neverovatan rejting koji se kretao između 70 i 86 procenata – toliko građana je tvrdilo da baš u njega ima najviše poverenja. Poenta rušenja Miloševića, između ostalog, bilo je i uvođenje istinskog pluralizma, ali građani to nisu tako shvatili, njima je bilo bliže traženje novog mesije… – piše Tomislav Marković o fenomenologiji jednoumlja u Srbiji za Al Jazeeru.

Nedjelja (09:00)

Neka virusa, bitno je da je naš.

Ante Tomić: Kako je koronavirus odjednom postao blag i bezazlen i nije više nikakva opasnost za građane

Nacionalni stožer zbog toga je u četvrtak čvrsto zatvorio naše granice prema istočnim susjedima da bi spriječio širenje tri opasne mutacije koronavirusa. Na jednoj je kroz mikroskop opaženo da oni maleni roščići na površini idu u grupama od tri, kao da koronavirus podiže tri prsta. To je takozvana pravoslavna mutacija, zovu je još i Aleksandar. Druge dvije su muslimanske mutacije, dolaze iz Bosne, lagano su zelenkaste, a zovu se Mujo i Haso. Sve je to naša medicinska znanost do detalja objasnila. Struka je u ovome, kao i inače, imala zadnju riječ. Valja se čuvati bosanskih i srpskih koronavirusa, pravoslavnih i muslimanskih mutacija, ali ako ćapate neki naš, slabiji, od biskupa, župnika, časne sestre ili Andreja Plenkovića, sve je u redu, nemate se čega bojati – piše epidemiolog Ante Tomić za Jutarnji.

Nedjelja (01:30)

Od nule do sinekure

Viktor Ivančić: Tvornica biografija

Kada ga partija režira, život te neizbježno nosi ukrug: najprije po političkome kriteriju dospiješ na visoki stručni položaj, a zatim se s pseudostručnim kvalifikacijama natječeš za visoku političku funkciju; najprije ti politička podobnost omogući profesionalnu afirmaciju, a zatim te paraprofesionalna karijera lansira u političku orbitu… Na taj način funkcionira HDZ-ova tvornica biografija – piše Viktor Ivančić u Novostima.

Subota (14:30)

Guske u Arabiji

Sanja Modrić: Bruna Esih može osvojiti tri mandata – samo u Saudijskoj Arabiji

Čovjeku pri zdravoj pameti stvarno je teško pojmiti kakvi se sve pajaci, šuše, egzibicionisti i bezumnici dovlače u političku arenu pogonjeni psihijatrijski opisanim pretenzijama i porivima da, takvi kakvi jesu, smjesta preuzmu vodstvo nad Vladom i državom. A dotična Iva u toj bizarnoj skupini nipošto nije jedina premda se ona odmah lansirala u sam njen vrh i svakom će je ambicioznom konkurentu na tom polju biti teško dostići – osvrće se Sanja Modrić na izjavu stanovite Ive Svaguše, kandidatkinji stranke Brune Esih (koja je ovu njenu izjavu opravdavala).

Subota (01:30)

Klauški: Kako se u krizi poznaju lideri? Svaljuju krivnju na koga stignu

Nikada u svom liderskom mandatu Plenković nije priznao da je kriv za poraz svoje stranke, za neuspjeh, pad rejtinga, za neke političke greške, za promašaje i budalaštine. Kamoli za afere, skandale, korupciju, nepotizam, sukob interesa… Niti je kriv za politizaciju Kriznog stožera u kojem su jedni bili HDZ-ovci, a drugi se tako ponašali. Kriva je opozicija, piše Tomislav Klauški.