Jergović: Uloga štakora i kljusadi u investicijskom preporodu Zagreba - Monitor.hr
12.06. (09:30)

Jergović: Uloga štakora i kljusadi u investicijskom preporodu Zagreba

Kljusinama se, dakle, gradonačelniku čine konji koje gledamo dok prolazimo pokraj hipodroma. A kako je on toliko puta izabran i potvrđen od većine građana, njegovim očima možete vjerovati više nego svojim vlastitim. Bolje će vam tako biti, jer će se nastavak priče odviti po njegovoj, a ne po vašoj volji. I još ćete zaboraviti da ste imali neku volju… Zagreb/Beograd na vodi je po definiciji svojoj nezaustavljiv. Kao agresivni, invazivni Manhattan na mozgu – piše Miljenko Jergović za Jutarnji (i svoj jergović.com)Slične vijesti

Jučer (22:30)

I hvala bogu, bez dnevne politike

Nikolaidis: Kako bi rekao Groucho Marx – ovo su moji principi; ako vam se ne dopadaju – imam druge…

Andrej Nikolaidis nekad zna napisati sjajne sasvim osobne i melankolične tekstove naoko o ničemu, samo tijek misli uz dobar soundtrack dok recimo vozi prema Sarajevu, Tuzli: Nihilizam koji, kao sipa mastilo, ispušta Mgła, djeluje kao tvrdo uvjerenje. Pala Mgła do pola Sarajeva, pomislio sam. Nije to malo u ovom svijetu u kojem, evo već čitav vijek, „najbolji ni u šta ne vjeruju, dok se najgori nadimaju od žestine”… Moralna panika uvijek je znak slabih uvjerenja. Oni koji traže zabrane po pravilu se boje svega što bi moglo biti iskušenje za zamkove od pijeska koje predstavljaju kao utvrde svoje vjere kamene… piše Nikolaidis tako za zurnal.info

Jučer (20:30)

U prilog euroskeptika

Pavičić: Što uspon Šuice govori o EU?

Kad netko govori protiv Europske unije, u očima civiliziranih postaje dio prostačkog društva Borisa, Viktora i Donalda… Finalni uspon Dubravke Šuice zapravo puno govori o samoj Europskoj uniji, a bojim se da ono što govori nije nimalo laskavo. Naime, kazuje kako se unutar te komplicirane institucije možete popeti jako, jako visoko pod uvjetom da imate jedno bitno svojstvo. A to je svojstvo – da uopće nemate svojstava – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

Jučer (14:30)

Kupuj hrvatsko!

Klauški: Dok tuđe fašiste osuđujemo, ove domaće fašiste toleriramo

Hrvatska je na slučaju Rijeke pokazala da se želi i može boriti protiv fašizma, pa makar bio utjelovljen u nekolicini provokatora. Međutim, u operaciji pod parolom “Tuđe fašiste nećemo, domaće fašiste ne damo”, predsjednica Republike u prvom redu gazi sama sebi po prstima. Ona koja je izbacila spomenik vođi antifašističke borbe, koja je iskazivala razumijevanje za poglavnika Pavelića te ignorirala provale ustaštva u javnom životu, hvata se antifašističkog nasljeđa kad treba opaliti po talijanskim ridikulima – piše Tomislav Klauški za 24 sata.

Četvrtak (20:30)

Sveti-slovo

Basara: Početak kraja nije nužno početak novog početka

Treba li uopće spominjati koliko se ovaj opis iz komšiluka odnosi na našu domaću situaciju (iako je kod komšije mnogo gore): “Nastavimo naš mini serijal posvećen začkoljicama političkog sistema srpskog burazerskog pluralizma koji polako ali sigurno ulazi u terminalnu fazu. Napisah da je neprocenjiva zasluga našeg Vrhovnog Bića što je do kosti ogolio gorepomenuti sistem, istovremeno ogoljavajući i bedu opozicije koja svakodnevnim pokazivanjem da ne ume da bude opozicija dokazuje da nije umela da bude ni vlast i da smo zato i fasovali vlast koja isto tako ne ume da bude vlast, samo mnogo brže, jače i bolje i na mnogo organizovaniji način”.

Četvrtak (10:30)

Republika Razbojnika

Kregar: “Poduzetništvo” na naš način. Imamo Hrvatsku!

Josip Kregar piše u sjeni višestruko problematičnog projekta u glavnom gradu: “Kriminal neće proći sam od sebe, kapital ne stvara kapitalizam, prvobitna akumulacija nije miran proces bez drame i tragedija, pa se onda ne smije pitati za prvi milijun, a kasnije je sve zakonito. Sistem koji imamo još dugo neće biti kapitalizam već prikriveno razbojništvo”.

Srijeda (14:30)

Makovo Zrnovac

Klauški: On nije četnik, oni nisu ustaše i svi složno idu dalje u stabilnost

Milorad Pupovac objavio je da ostaje u koaliciji. Nije se ispričao zbog toga što je Hrvatsku usporedio s NDH, nije tražio ispriku od onih koji su ga nazivali četnikom. On nije četnik, oni nisu ustaše, Hrvatska nije NDH, koalicija nije ugrožena, Vlada ima potencijala i jurimo dalje punom parom u stabilnost – zaključuje Tomislav Klauški slučaj s njegovom izjavom. Vojislav Mazzocco ocjenjuje da e Pupovac ovime “postao irelevantan. Njegove bojažljive prijetnje da će napustiti koaliciju nitko više ne uzima ozbiljno”.

Utorak (23:30)

Vlast - zloćudni tumor

Dežulović: Kako smo sistematski uništeni od idiota

Odličan Boris Dežulović pisanjem dolazi k sebi na informaciju i izmještanju KBC-a: “Atraktivni teren usred grada, na kojemu se sada nalazi gradska bolnica, Split će prenamijeniti i prodati kako bi vraćao kredit za koji će mu Kinezi otprilike jednako veliku bolnicu sagraditi dvadeset kilometara izvan grada! Ovako na prvu, maloumnije od toga bilo bi još jedino kad novac od prodaje terena ne bi bio dovoljan za vraćanje kredita”.

Utorak (21:30)

Puno buke nizašto

Basara: Nekritična masa

Danasov kolumnist zaključuje analizu prosvjeda 1od5miliona: “Imbecilni pokušaj nasilnog svrgavanja vlasti mirnim putem (i uz minimum ulaganja) ne da nije uzdrmao Vučića nego je dodatno ojačao njegovu poziciju i poslužio mu kao gorivo za još jaču homogenizaciju članstva i simpatizerstva, a sa druge strane – osim dve-tri hiljade dajhardsa – ne da nije animirao nevučićevske mase, nego ih je dodatno rascepkao i pogruzio u još veću letargiju i sve čvršće uverenje da se, eto, ništa ne može uraditi”.

Utorak (20:30)

Traži se slabiji od sebe

Jergović: Zašto Obuljen-Koržinek šuti na izložbu o D’Annunziju

Nakon što sam obišao izložbu o D’Annunziju i njegovim šatorašima iz 1919 prvo što mi na um pada je ovo: da su kojim slučajem Srbi kojim slučajem priredili ovakvu izložbu na temu nekoga svog, istina primitivnijeg i rudimentarnijeg Danuncija, nadigla bi se do Bruxellesa i New Yorka sva hrvatska politika. Sjetimo se samo kako je ministrica Nina Obuljen Koržinek energično nasrnula na svoga srpskog parnjaka s ambicijom pohrvaćenja Nikole Tesle i Ive Andrića. Pa zašto, majku mu, gospođa sad šuti kao kamena dubrovačka svinga na ovu tršćansku izložbu, koja se ne bavi dvojicom ljudi, nego cijelim jednim gradom? – pita Miljenko Jergović.

Utorak (15:30)

5 milijuna x 0 = ?

Basara: Nemoć imena

Oporbi u Hrvatskoj dok ne radi ništa raste rejting, oporba i Srbiji radi, a ne postiže ništa, piše Basara: Ima političkih imena koja u startu dobiju omen jalovosti i neuspeha. Jedno od takvih – a u Srbiji ih je tušta i tma – je ime protesta „#1od5miliona“, koje je za milimikron smislenije od prethodnog imena „stop krvavim košuljama“. Pomenuti protest je ušao u deveti mesec, krv ti jebem, a da – osim na planu (primitivne) konceptualne umetnosti – ama baš ništa nije postigao, pritom redovno propuštajući da postigne mnogo toga što je zahvaljujući sticajima okolnosti i esenesovskoj brljivosti mogao postići.