Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Mušterije drugog reda
Jesu li stvari u našim dućanima doista lošije nego na Zapadu
Budući da građani smatraju kako su proizvodi namijenjeni hrvatskom tržištu slabije kvalitete od onih za tržišta zapadnih zemalja EU-a, europarlamentarka Biljana Borzan objavila je da će inženjeri Hrvatske agencije za hranu laboratorijski analizirati 27 proizvoda kako bi pronašli dokaze za to uvjerenje. Slično je nedavno napravila Češka te dokazala da njihovi građani dobivaju lošiju robu, a Telegram je proveo malo istraživanje na svoju ruku. U međuvremenu se pak o slučaju salmonele u piletini oglasio Lidl, a HUP poziva na bolju kontrolu uvozne hrane, dok ministar Tolušić poručuje: Kupujmo Hrvatsko.