'Kakvu bi taj štetu napravio da je, ne daj bože, boljeg zdravlja' - Monitor.hr
10.06.2015. (12:44)

Možda i dogodi se čudo

‘Kakvu bi taj štetu napravio da je, ne daj bože, boljeg zdravlja’

40-godišnjak je molotovljevim koktelima zapalio prizemlje zgrade Mirovinskog na Zapadnoj obali. Tip je ozbiljno bolestan, nadležni ga sirotoga šalju na terapije, a on čini diverzantske podvige kao palestinski terorist. Jedva bi se moglo i zamisliti kakvu bi taj štetu napravio da je, ne dao Bog, boljeg zdravlja. Slična se stvar dogodila i prije nekoliko dana, kad su na Gornjem gradu bile one demonstracije branitelja i mnogopostotni ratni vojni invalidi kao od šale bacali teške metalne ograde koje im je policija ispriječila na putu”, piše Ante Tomić za Slobodnu.Slične vijesti

Jučer (23:30)

Ante Tomić: Dan kad sam se zaljubio u Janelle Monáe

“Berlin je pravo mjesto za ovu muziku zbog svoje otvorenosti, slobodoumnosti i zbog svih avangardnih umjetničkih tradicija, od Waltera Gropiusa i Bertolda Brechta do Davida Bowieja i Nicka Cavea, i zbog onoga nasilja i tjeskobe koju grad još pamti, prvo iz nacističkog vremena, a kasnije iz sovjetske diktature. Sve to savršeno pogađa atmosferu pjesama jedne mlade crnkinje, seksualno ambivalentne feministice koja drsko ustaje protiv rasne nesnošljivosti i vjerskog fanatizma današnje Amerike”, opisuje Ante Tomić, koji se za mladu pjevačicu zainteresirao zbog svoje kćeri, s kojom je i bio na koncertu.

Jučer (09:30)

Kad Plenki preskače

Tomić: Premijer protiv novinara

“Stanovi i automobili samo su pričin, opsjena, fatamorgana, iluzionistički trik. Ona sumnjivo velika kuća sada bivšeg ministra poljoprivrede u stvarnosti je mnogo manja nego na ekranu. Znate kako je to, čuli ste zacijelo kako televizijska kamera deblja, ženama u prosjeku dodaje dvadeset pet kilograma, a ministarskim kućama i do sto pedeset kvadrata. Nemojte nasjedati glasinama, sve je to novinarski ćiribu-ćiriba, upozorio je Plenković i oštro dodao kako nikome neće dopustiti da njegovoj Vladi lijepi etiketu korupcije” – Ante Tomić, Jutarnji.

12.07. (12:30)

Ante Tomić: I dalje živimo u ’41., i dalje se pjeva o ‘gustoj magli’. Zato je važno pogledati “Dnevnik Diane Budisavljević”

I kad završi, ne znate šta je prošlost, a šta sadašnjost, jer se crno-bijela priča nastavlja. I kad se ekran zacrni, znate i sami, mi i dalje živimo u četrdeset prvoj. Sve je isto. Upitate se, na primjer, je li neprovidna magla kroz koju na početku vesla muškarac bez prošlosti ona magla iz stare ustaške pjesme “Spustila se gusta magla iznad Zagreba”, ili je posrijedi magla iz stiha “Opet će se gusta magla spustiti” iz nešto novije pjesme “Reci brate moj”, a koju su zajedno snimili Marko Perković Thompson i Miroslav Škoro dok su još bili kumovi i prijatelji. Zbog toga je “Dnevnik Diane Budisavljević” nešto najistinitije, najvažnije i najaktualnije što ćete vidjeti unatrag mnogo godina – piše Ante Tomić za Slobodnu.

06.07. (13:30)

Ante Tomić: Iz dnevnika jedne sobarice

Cijena rada dobre čistačice već je sada, na početku turističke sezone, dvostruko viša nego lani, i do kolovoza će vjerojatno rasti. Za novac za koji bi vam nekad očistili cijeli apartman, da sve blista kao na reklami za Mister Muscolo, danas se dobije samo sažaljivi osmijeh, a nisu rijetke ni čistačice koje će dodati: “Moj prijatelju, neka ti mater za te pare čisti.” – piše Ante Tomić za Slobodnu.

30.06. (13:30)

Vlast kakvu zaslužujemo

Tomić: Seljaci su dobili što su tražili

“Ostavi nam, načelniče, televiziju dok utakmica ne završi’, preklinje ga netko, ali bezdušni se načelnik na to ni ne osvrne. Doda u dvorištu Samsungov ekran od šezdeset pet inča radniku na kamionskoj prikolici pa se vrati po kompjutor i PlayStation, kožni kauč, naslonjače, kristalni luster, čupavi sag, viski iz regala, iz spavaće sobe iznese bračni krevet i noćne ormariće, a iz blagovaonice stol i stolice. Istrgne prostak čak i Barbie lutku iz naručja uplakane male djevojčice, a djedu Markanu zaplijeni zube”, piše Ante Tomić za Jutarnji.

24.06. (19:30)

Ante Tomić: Trebamo li se bojati onih koji plaču govoreći o narodu?

Na snimci što se posljednjih dana dijeli internetom Aleksandar Vučić divlje ponižava nekog Babića čija je krivnja što je luksuzno ljetovao kod druga na Brijunima i na Hvaru. Takva socijalno neosviještena rasipnost u trenutku kad građani Srbije kusaju posni pasulj, totalno je izbezumila pravdoljubivog predsjednika – piše Ante Tomić za Jutarnji zapravo o našem predsjedničkom kandidatu: Škoro je, eto, prost narodski čovjek kojemu je i parizer dobar, za razliku od odnarođenih političkih elita, Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović koji jedu škampe.

23.06. (09:30)

Nerad do stote

Ante Tomić: Koliko hadezeovci rade, oni ustvari i ne moraju ići u penziju

“Milijarda kuna koja je Europska unija dala za sitne plaće egzistencijalno najugroženijima, bespomoćnim ženama koje su po selima peglale i kuhale nekim jadnim bakama bez ikoga svoga, na kraju će lijepo propasti, rasut će se u prašinu jer se između nekoliko stotina tisuća magaraca, luda, obješenjaka, spadala i tuduma koje je HDZ namjestio po kancelarijama, nije moglo naći dovoljno kvalificiranih da čitko ispišu dva papira. Kad to shvatite, postane vam jasniji smisao mirovinske reforme za koju se srčano zauzima ministar Pavić, zašto je njemu prirodno da se radi do šezdeset sedme godine?” – komentira Ante Tomić za Jutarnji.

17.06. (08:30)

Antilliam Tomispeare

Ante Tomić: Tužna i jadna povijesna vožnja splitske podzemne željeznice

Prihvatili smo da ćemo mnogo puta svjedočiti ekonomskom, političkom, kulturnom, moralnom i svakom drugom nazadovanju. Usprkos svemu tome, povijesnu vožnju splitske podzemne željeznice nije bilo lako gledati. To je bilo tako jadno i tužno. Gotovo bi se čovjek sažalio nad hadezeovcima koji jedan mračni tunel nazivaju podzemnom željeznicom, koji jedan traljavo obavljen posao komunističkih vlasti otprije četrdeset godina danas nazivaju svojim uspjehom – osvrće se Ante Tomić na bizarno “otvaranje podzemne željeznice” u Splitu.