Klauški: Novi HDZ, stara praksa - dolaze izbori i Vlada je odlučila dati penzionerima 700 milijuna kn - Monitor.hr
12.04.2021. (14:00)

Živio Covid-19 i HDZ!

Klauški: Novi HDZ, stara praksa – dolaze izbori i Vlada je odlučila dati penzionerima 700 milijuna kn

HDZ-ova vlada zaboravila je umirovljenike, zanemarila je usklađivanje mirovina ili mirovine mjesečno povećava za simbolične iznose. Ali je zato u osvit izbora Plenković odlučio darivati 800 tisuća penzionera – i glasača. Umirovljenici će morati zavoljeti HDZ, njegovu Vladu i premijera Andreja Plenkovića koji je objavio da će 850 tisuća penzionera čija primanja su manja od 4000 kuna, primiti jednokratni Covid dodatak u iznosu od 400 do 1200 kuna. Mjesec dana prije lokalnih izbora. Nekad se mora voljeti HDZ-ova Hrvatska, a uoči izbora mora se voljeti HDZ. I tako, Vlada koja je izbjegavala redovno usklađivanje mirovina ili je mirovine povećavala u simboličnim iznosima, sada je pod egidom Covid dodatka spremna izdvojiti 700 milijuna kuna pomoći umirovljenicima. Upravo prije lokalnih izbora… – piše Tomislav Klauški za 24 sata.


Slične vijesti

27.03. (13:00)

Ako važeš za koga ćeš glasati prema ekonomskom programu...

Vizek: Programi potpore za vrijeme pandemije i nisu bili najučinkovitiji, novac se mogao bolje utrošiti

Propitkivanje uspješnosti izvlačenja zemlje iz recesije pri tome ne problematizira činjenicu da je Hrvatska ekonomski vrlo uspješno prebrodila pandemijsku krizu, već se bavi utvrđivanjem učinkovitosti potrošnje javnog novca za pandemijske poticaje gospodarstvu. Naime moguće je da je taj novac polučio očekivani učinak, no isto tako je moguće da se s manje ili s drugačije usmjerenim javnim novcem moglo napraviti puno više ili čak da su pandemijski poticaji bili potpuno nepotrebni, a samim time novac uludo potrošen. U ovom konkretnom slučaju covid potpore su na prvi pogled bile uspješne, ali po svemu sudeći ta je mjera bila previše rastrošna i loše dizajnirana. Maruška Vizek za tportal.

14.04.2021. (11:32)

Izborni pokloni

Zašto bi se HDZ gnjavio s kampanjom kad jednostavno može dati naš novac penzionerima

Dok praktično ništa u državi ne ide kako bi trebalo, dok se baza onih koji plaćaju doprinose za mirovinsko smanjuje, a sve što uopće funkcionira – funkcionira samo zbog osobnog angažiranja nekih ljudi, dijeli se “covid-dodatak”. Nešto što dakle nije nikakvo povećanje mirovine, već samo jednokratna pomoć koja će biti brzo potrošena. U cijeloj priči nitko ne govori hoće li se svi ti ljudi koji su primarni korisnici zdravstvenih usluga imati čime i gdje liječiti, što je s radnicima koji bi im trebali plaćati buduće mirovine… Što je s njihovim ionako malim mirovinama u budućnosti? Našlo se nekoliko stotina milijuna kuna i ubacilo u sustav par tjedana pred izbore. Umirovljeničke udruge i stranke su tu milostinju rado prihvatile, nadajući se da će premijer biti i dalje široke ruke za pokoji poklon, kada baš ništa, od niskih mirovina do plaćanja lijekova, ne može sustavno riješiti – piše Goran Vojković.