Klauški: Veliki domoljubi u bijegu, povodom Mamića - Monitor.hr
12.06. (19:00)

Klauški: Veliki domoljubi u bijegu, povodom Mamića

Ljubav prema domovini oduvijek se mjerila stupnjem koristi koju neki domoljub može iz te svoje domovine iscijediti. Jesu li to MOL-ovi milijuni ili Dinamovi milijuni ili Agrokorovi milijuni, jesu li to dvorci i računi, političke fotelje i poslovna carstva, je li to zaštita od kaznenog progona ili pošteda od poreza… Domovina je tamo gdje leži najveća korist – piše Tomislav Klauški za 24 sataSlične vijesti

Jučer (18:30)

Najbolja je prazna bilježnica

Robi K.: Štrajk učitelja

“Mama je rekla: ‘Pa kakoš šporak ić vanka, za gospu blaženu?’ Meni je uletilo čudilo: ‘Zašto bi bija šporak?’ Mama je rekla: ‘Zato šta ti je mama oprala bičvice, mudante, rebe i maju, al ti nisan oprala mozak! A nema šanse da mi ideš vanka sa neopranim mozgom, pa da svi govore kakvi si to šporkaćun i kakva ti je to mater!’ Ja sam zableušio se u mamu sa težim ošamutom. Onda sam ja pitao: ‘Pa šta mi ne opereš i mozak?’ Mama je rekla: ‘E pa nisan ja školovano nastavno osoblje da bi to znala, mladiću! Ja san samo za bičve, mudante i te stvari!’” – piše Robi K. iz svog trećeg razreda.

Četvrtak (23:30)

Martin Luther Kreg

Josip Kregar: Ja, nevjernik, želim pohvaliti protestantizam!

Kregar se oduševio knjigom o 500 godina protestantizma u Hrvatskoj: “Kako su oni opstali? Kako ćemo mi opstati? Mi, skloni cinizmu i kritici, a ne slijepoj vjeri, mi koji vjerujemo u pozitivno znanje i volimo osporavati dogme? Vjerojatno samo tako da cinici i skeptici poštuju one koji slijepo vjeruju i ne smatraju ih zatucanima i farizejima, ali i obratno, da vrijednosti i etika nisu potekle samo iz vjere, već iz iskustva da nije neprijatelj onaj tko ne vidi svijet tvojim očima”.

Četvrtak (18:30)

Ludokošuljaši

Basara: Saborna ludačka košulja

Za ovo razvaljeno društvo, sa sve njegovim samoproglašenim „boljim“ delom, najbolje rešenje bi bilo da mu se navuče kolektivna ludačka košulja i da se podvrgne kolektivnoj medikamentnoj, potom i kolektivnoj psihoterapiji – piše Basara i teško je reći da je ironičan…

Srijeda (23:30)

Čisti Pravobegović

Dežulović: Čisti hrvatski Zlatko Hasanbegović

Nastavlja se tako eksponencijalni raspad krajnje hrvatske desnice: nakon notornih pravaša, razmnoženih i podijeljenih na autohtone, čiste, Starčevićeve, Frankove, ove, one, i uopće sve našem jeziku poznate kombinacije riječi ‘Hrvatska’, ‘stranka’ i ‘pravo’ – kojih danas sad već ima toliko da se posljednja, po rednom broju, nazvala Hrvatska stranka prava 1861. – sad se po istom desničarskom načelu stao raspadati i Zlatko Hasanbegović – piše Boris Dežulović o bizarnoj hrvatskoj desnici.

Srijeda (12:30)

Autori programa - Grunf i Iva Todorić

Ante Tomić: HDZ-ovci bi predsjednici pljeskali i klicali i da je izišla na pozornicu i čitala kontraindikacije kreme protiv gljivica

Nakon što je nanizala takvu hrpu otrcanih općenitosti kao što su razvoj, identitet, stav, pravednost, demokracija i sigurnost, nedostajalo je samo da se Grabar-Kitarović slavodobitno raskopča i ispod jakne pokaže majicu s natpisom: “Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti”. Doduše, ima dijelova koji podsjećaju i na self help, life coach, pilates, feng shui i gluten free mudrolije – Ante Tomić u Slobodnoj osvrnuo se na program KGK.

Ponedjeljak (15:00)

A koga briga

Klauški: Nije to bila pobjednička fešta, nego zamorna komemoracija…

Svi su se digli na noge kad je Kolinda Grabar Kitarović završila s jednosatnim izlaganjem svog programa. Bili su sretni što je napokon gotovo. Bilo je to neispirativno, dosadno, namješteno, neautentično. I dok se Kolinda sjetila spomenuti Franju Tuđmana tek u 55. minuti govora, više nikome nije bilo do pljeska. Najveći aplauz Kolinda je dobila kad je spomenula da će biti “vaša” predsjednica, govoreći o svim Hrvatima, ali obraćajući se zapravo svojim HDZ-ovcima. Najslabiji aplauz dobila je na obećanju kako će biti “glas protiv korupcije”. Bila je to naprosto kriva poruka za krivu publiku – piše Tomislav Klauški koji je jedina isprika zašto ovo prenosimo.

Ponedjeljak (14:00)

Aktualni trač

Jelena Veljača: Keanu Reeves ima curu, i ona izgleda kao normalna osoba. Zašto nas to toliko uznemirava i uzbuđuje?

Jelena Veljača emotivno komentira komentiranje partnerice Keanu Reevesa na internetu. Da li i vas to uznemirava i uzbuđuje? Feminizam u koji ja duboko vjerujem kaže da je posve svejedno tko s kim hoda, pa tako doista mislim da bi Keanu bio jednako vrijedna ljudska jedinka i da je odabrao manekenku za donje rublje Victoria Secret, to su predivne žene, zaboga. Ali ne mogu vjerovati da je šokantno što pedesetpetogodišnji glumac iz blockbustera hoda sa ženom koja ne upotrebljava botox.

Ponedjeljak (10:30)

Vedrana Rudan – tri za jednu

Tri teksta u jednoj najavi. U prvom se žali da ju njena Rijeka, skora prijestolnica europske kulture, nije pozvala da sudjeluje u pisanju priča (nisu pozvali ni drugu Riječanku Slavenku Drakulić, mnogo veću autoricu od nje, kaže Vedrana). “Da sam fina dama prešla bih preko njihovih pizdarija, “oprostila” im neznanje i bahatost i ne bih ih poslala u kurac. Eto, nisam takva…” Drugi tekst je poziv na promociju njene knjige “Ples oko sunca”. A treći je raznježeni izvještaj s te promocije.

Ponedjeljak (10:00)

Basara: Slike i prilike

Hajde da se malo odmorimo od tutumračenja po bespućima srpske politike (ne)ozbiljnosti, subota je dan za kulturu, zašto je ne bismo posvetili kulturi novinske fotografije. Novinske slike – htele ne htele (a najčešće hoće) – sve nekako izjednače. Poistovete babe i žabe. Zapandrče, recimo, sliku patrijarha Pavla, ispod uture sliku raščepljene Cice, kriterijumi s vremenom opadaju, pa sasvim nestanu, sve to ide subliminalno, neosetno, a naročito neosetno ide u Srbiji čiji žitelji u otupelosti ne osećaju ni nabijanje Sebastijana u mozak. Koliko Srbi ne vole promene, čak i kad ih se ništa ne tiču, pokazala je promena moje nadfamozne slike… piše povodom promjene svoje fotografije uz kolumnu Svetislav Basara.