Komentar o smjeni Dinka Cvitana: Nesalomljivi se slomio - Monitor.hr
18.04.2018. (21:30)

Cvitanje

Komentar o smjeni Dinka Cvitana: Nesalomljivi se slomio

“Cvitan mora otići upravo zbog toga što se nije znao nositi s politikom, s njezinim apetitima koji su nakon pruženog prsta sve veći i veći, zapravo nezasitni. Kada je preuzimao dužnost od Mladena Bajića svi smo u njemu gledali Eliota Nessa koji će s uskočkim Nedodirljivima pomesti podzemnu Hrvatsku. Na kraju, njegova je trofejna soba ostala prazna, a suočavao se s krupnim zvjerkama, od Sanadera, Vidoševića i Bandića do Mamića, Kalmete i Todorića… Njegov mandat bit će dobar samo ako nasljednik mu Dražen Jelinić iz svega izvuče univerzalnu pouku koja vrijedi za sve glavne odvjetnike svijeta. Kad se prvi put slomiš, odbacit će te upravo oni koji su te na to natjerali”, piše Branko Mijić za Novi list.


Slične vijesti

27.04.2018. (18:31)

Tajne ugroze

Zašto je Cvitan štićena osoba?

“Dvije godine hrvatska policija čuva Dinka Cvitana, bivšeg hrvatskog državnog odvjetnika, od osoba koje ga, navodno, planiraju ubiti, što znači ili da u Hrvatskoj postoji tako dobro organizirana mafija o kojoj policija šuti ili se gadno pretjeruje. Činjenica da vrhunski policijski timovi dvije godine nisu kadri utvrditi tko želi smaknuti sada već bivšeg glavnog državnog odvjetnika, pa ga čuvaju kao malo dijete umjesto da uhapse i kazneno prijave potencijalne atentatore, o Hrvatskoj govori bitno lošije no što je ijedan antihrvatski novinar u stanju pomisliti”, piše Milorad Krstulović za Novosti.

21.10.2017. (00:31)

Kriminalna neugroza

Komentar: Ovakav USKOK nema smisla

“Što će nam ovakav USKOK? To posebno, elitno tužiteljstvo do sada je ispunilo samo jednu jedinu svrhu, a to je bilo zadovoljavanje forme potrebne za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Njegovim formiranjem i otvaranjem velikih korupcijskih predmeta briselskim činovnicima smo dokazali spremnost Hrvatske da se bori s korupcijom. Tu je početak i kraj priče. Svi veliki i ozbiljni predmeti koji su pokrenuti u specijaliziranom tužiteljstvu pod izravnom dirigentskom palicom Dinka Cvitana i operativnim mentorstvom Mladena Bajića doživjeli su neki oblik fijaska”, piše Ivanka Toma. Jutarnji

04.06.2017. (16:07)

Cvitan vs. Cvitan

Sin državnog odvjetnika radi u Konzumu, dok mu otac istražuje tvrtku

“Sin glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana Vedran je zaposlenik Agrokora, u Konzumu je ‘category manager’. DORH odbija nagađanja o sukobu interesa jer je “zaposlen na radnome mjestu koje nije u vezi s upravljačkom strukturom Agrokora”. No može li Vedran dok se vodi istraga biti bilo kakav manager, bez obzira na razinu odlučivanja?”, pita se Novi list.

05.05.2017. (10:20)

Mala injekcija

Rabljena sedmica: Sapunica, proljeće i kronične boljke

“Kako li je Dinko Cvitan? Proljeće je doba kad se u ljudima obično bude kronične boljke. Ipak, nadamo se da mu nije ništa ozbiljno i da višegodišnji izostanak USKOK-ove zainteresiranosti za zbivanja u firmama Ivice Todorića nema veze sa zdravstvenim kartonima osoba zaduženih za kazneni progon kriminala. Ima li veze s njihovim imovinskim kartonima ne usuđujemo se odgovoriti”, piše Milorad Krstulović za Novosti.

10.03.2017. (09:15)

Državni ured za držanje ljestava

Novi list: Cvitan mora otići – progoni bivše, štiti aktualne vlastodršce

Hrvatskoj kronično nedostaju dužnosnici s integritetom koji se ne plaše obaviti svoj posao, kao što su pučka pravobraniteljica Lora Vidović i čelnica povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković. Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan, s druge strane, u aferi dnevnice ponio se lešinarski i politikantski, štiteći aktualne vlastodršce progonom bivših jer kako drukčije objasniti činjenicu da Državno odvjetništvo, istražujući Sauchin slučaj, nije pročešljalo i ostale putne naloge, one koji su popunjeni prije i poslije Sauche, komentira Novi list. Iste novine pitaju se ima li i DORH prevelike ovlasti.

10.03.2017. (08:01)

Lutke na koncu

Bivši ravnatelj: DORH je politiziran; SDP: Odsad drugačije

DORH je politiziran htjeli mi to priznati ili ne, rekao je odvjetnik i bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer sinoć u Otvorenom (ovdje snimka). Novinar Jutarnjeg Dušan Miljun smatra da idućih dana neće doći do traženja ostakve ravnatelja DORH-a Dinka Cvitan, a Žganjer kaže da se ne boji za njegovu sudbinu jer on u protekloj godini ima 95% osuđujućih presuda. SDP-ov Arsen Bauk rekao je kako će ubuduće tražiti drugačiji pristup kad se bude tražilo skidanje imuniteta saborskim zastupnicima jer da su se opametili na aferi dnevnice. Cvitan je zajedničkom konferencijom s premijerom Plenkovićem iskazao da je nemoćan, da je pogriješio i da u DORH-u nešto duboko ne štima, rekao je bivši državni odvjetnik Željko Olujić u HRT-ovom Studiju 4. HRT

09.03.2017. (09:09)

Kažnjeni učenik

Vlašić: Cvitan – državni tužitelj on call

“Cvitan je ispao tužitelj on call. Kako će sada ikad više reći da zastupa jednakost svih pred zakonom, kako ako radi istragu u uredu čovjeka na čijoj se presici pojavio, kako će, ako treba, osumnjičiti samog tog premijera, kako ako ga je premijer pozvao i pokazao mu gdje se i kako kralo, gdje su mu dokazi, gdje mu se nalaze sumnjivci i krivci, kako ako se pokazuje da je vjerovao jednoj osobi koja je teretila Sauchu i time sebe izvlačila izvan sumnje?”, piše Boris Vlašić. Jutarnji

07.03.2017. (18:09)

Lekcije iz diobe vlasti

Komentar zajedničke pressice Cvitana i premijera: Plenkovićev Rent-a-DORH

“DORH je bitan dio pravosuđa, ali neovisan o izvršnoj vlasti jer glavnog državnog odvjetnika bira Sabor. Baš kao što je neovisno, primjerice, Vijeće za elektroničke medije ili pravobraniteljice i pravobranitelji. SDP ih je, dok se jurišalo na sve njih, branio vrlo mlako, a sada se Bernardić čudi udaru izvršne vlasti na još jednu neovisnu instituciju. HDZ radi samo ono što je navikao raditi, juriša na neovisne institucije društva. Ili ih barem svodi na lutke na svom koncu. I lako mu je to činiti s ovakvom opozicijom”, komentira Forum.tm jučerašnju pressicu Cvitana i premijera Plenkovića.

04.11.2016. (13:08)

Zauzet (pritvor) Hrvat

Cvitan: BiH istraživala 28 osoba, privedeni samo hrvatski državljani

Dokumentacija se tražila u odnosu na 28 osoba, po imenima i prezimenima može se zaključiti da su pripadnici različitih entiteta, ali samo 10 hrvatskih državljana je pod istragom i nalaze se u istražnom zatvoru, rekao je državni tužitelj Dinko Cvitan na uhićenje 10 HVO-ovaca u Bosanskoj Posavini. “Gdje su ostali nestali… mi smo od BiH tužiteljstva zatražili određena pojašnjenja”, kaže Cvitan. T-Portal

15.07.2016. (22:21)

SOA sumnja da je netko planirao likvidirati Dinka Cvitana

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan već neko vrijeme ima pojačanu policijsku zaštitu zbog vrlo ozbiljnih prijetnji koje su mu upućene. Povećan je broj pratitelja koji su 24 sata uz njega, a odabran je i blindirani automobil kojim ga se prevozi gradom. Telegram piše kako SOA točno zna iz kojeg krim-miljea dolaze prijetnje. Jutarnji podsjeća kako je HDZ tražio rušenje Cvitanova izvješća i njegovu smjenu.