Kregar: EU izbori - Društvom se širi bauk budalizma i rezignacije - Monitor.hr
10.05. (18:30)

Kregar: EU izbori – Društvom se širi bauk budalizma i rezignacije

Uuuu, sjajnu kolumnu napisao je Josip Kregar. Svo gađenje i besmisao ovih predizbora koje osjećate, ali i jasna želja i daleka nada je tu (bar za pažljivog optimista), napisano u jednom dahu, jer se očito puno toga nakupilo: I tako, pedalj po pedalj, korak po korak, skok po skok vraćamo se u arkadijsko stanje preddemokracije. Kao što neki dan Romi kažu, važnija je kanalizacija nego demokracija. Ne shvaćaju da je demokracija način da govna odu bez revolucija i krvi. Ballot is stronger than bullet (A. Lincoln). Misle da vlast postoji radi njih, a ne da su je dobili od nas, da su nas uspješno zbunili, gorko prevarili i da će opet na svakim izborima. Izbori ne služe taštinama kandidata, već su poziv na podršku promjenama, a ne osobama, na podršku programima, na to da se obećanja moraju ispuniti. Ne etiketirajući neprijatelja. Josip Kregar, AutografSlične vijesti

Četvrtak (10:30)

Republika Razbojnika

Kregar: “Poduzetništvo” na naš način. Imamo Hrvatsku!

Josip Kregar piše u sjeni višestruko problematičnog projekta u glavnom gradu: “Kriminal neće proći sam od sebe, kapital ne stvara kapitalizam, prvobitna akumulacija nije miran proces bez drame i tragedija, pa se onda ne smije pitati za prvi milijun, a kasnije je sve zakonito. Sistem koji imamo još dugo neće biti kapitalizam već prikriveno razbojništvo”.

05.09. (09:30)

Joj, pa baš mi je žao!

Kregar: Plenkoviću bi odgovaralo da KGK izgubi, ali da sama bude kriva

Ako sada govori da je snažno pobijedila, a nije, pobijedila je s malom razlikom u drugom krugu, što ako ovaj put uvjerljivo pobijedi? Sada je Plenkoviću naporna i dosadna, a u tom bi slučaju lupala šakom po stolu, obećavala nemoguće i šepurila se kao vođa… Nimalo nije lakše Davoru Bernardiću, čiji je predsjednički kandidat vlastoljubiv, iskusan i okružen brojnim pristašama koji ne zaboravljaju dobre dane njegovog vodstva – komentira Josip Kregar što bi predsjednicima stranaka značilo da pobijedio “njihov” kandidat.

29.08. (11:30)

Ne, nismo Švicarska i ne, ne možemo ni biti, bar još 100 godina

Kregar: Hrvatska ne može biti zemlja bajki, u bajkama nema rješenja ni budućnosti, tek sretan kraj

Josip Kregar daje savjete pred sezonu predizbornih kampanja: “Čitajte novine bez vjere da su naslovi točni, slušajte obećanja misleći tko će ih izvršiti i koja ja je tome cijena. Ne padajte na osmijehe, grljenje s djecom. Pitajte tko plaća oglase, kave po provincijskim kafićima. Budite promišljeni, razumni i lišeni mržnje u zanosu. Primijetite razlike između bogatih i skromnih. I najvažnije – ne nasjedajte na parolu da su svi isti, da nemate za koga”.

22.08. (10:30)

Gledaju samo jedno - kako da nas prevare

Josip Kregar: Bleferi su na vlasti, a blef nije samo stil, to je sistem

Bleferi se prave da znaju i da hoće. I kad imaju loše karte, prave se i razmeću, straše protivnike, glume i prenavljaju se, afektiraju. Kad ne znaju, prave se emocionalni, samouvjereni i dosjetkama i osmijesima nadoknađuju manjak znanja i pameti. Nekad je teško naći razliku između blefera i lopova… Kod nas su na vlasti bleferi, da ih ne zovem grubljim imenima: lopovi, gramzivi egoisti, loši đaci bez diploma i morala, licemjeri  koji ne biraju sredstva i koji načela mijenjaju kao košulje – Josip Kregar.

08.08. (11:30)

Tisuće ne želi ni raditi u njihovoj blizini

Josip Kregar: Tko bi išao ginuti za Plenkovića ili Kolindu?

Kregar je ogorčen i razočaran govorima u Kninu na Dan pobjede: “Odgađati normalan i pristojan život zbog nepokopanih žrtava, zbog neugašenih mržnji je grijeh kojeg počinitelji često nisu svjesni jer se žrtve još nisu rodile. Savjetujem: Ne zaboraviti, oprostiti bez osvete, živjeti normalno, odgovorno i ponosno, bez pretjerivanja, mističnog transa, živjeti kao ljudi, opstati kao narod”.

01.08. (23:30)

Najlošiji među nama

Kregar: Političari – sloj beskrupuloznih egoista, neodgovornih i slijepih prema stvarnosti

Odličan Josip Kregar o strankama danas u Hrvatskoj: “Pitanje je što jesu u stvarnosti i čemu služe. Ne prihvaćam odgovor da ne služe ničemu. Služe vladarima. Teško je vjerovati da promiču domoljublje, čovjekoljublje i duhovnost. Promiču interese svojih klika za osvajanje vlasti, potiču najniže porive zloupotrebe dužnosti, vole prosječne kandidate i gužve bolesnih ambicija, nemaju ciljeva, a njihovi članovi ne bi ginuli za ideale”.

11.07. (10:30)

Nije loše, užasno je

Kregar: Plenkoviću, ovako dalje ne možete! Branite nepravde i prevare

Josip Kregar, u sjeni raznih afera niza HDZ-ovih ministara, kritički i dobronamjerno piše premijeru: “Izbjegavajući odgovornost Andrej Plenković nesvjesno ukazuje na najvažniji dio cijele situacije. Na to da se ne radi o pojedinačnom grijehu, neodoljivoj osobnoj pohlepi, već o grupnoj solidarnosti, štoviše stranačkom interesu koji on grčevito brani… Broj i raširenost pojave svjedoče da se ne radi o slučaju i karakteru ličnosti već o sistemu i pravilu”.

04.07. (13:30)

O najstarijim zanimanjima

Kregar: Na vlasti nisu ni dame ni kuharice, nego – kurve

Odličan novi Josip Kregar: Moj prijatelj Zlatko znao je pričati poučnu priču; kad se ženimo, želimo ženu koja će biti dama u društvu, kuharica u kuhinji, kurva u krevetu. On, koji se ženio toliko puta, sa sjetom kaže da ispadne drukčije: dobijemo onu koja je kuharica u krevetu, kurva u društvu, dama u kuhinji. I nesvjesno me navodi na zaključak da je nama tako s političarima. Očekujemo da će biti filozofi i humanisti, a dobijemo sebične primitivce.