Manolić o politici, špijunaži i dugovječnosti - Monitor.hr
12.06.2020. (13:30)

Forever young

Manolić o politici, špijunaži i dugovječnosti

Josip Manolić nedavno je proslavio stoti rođendan. Tim je povodom rekao nešto o izborima:

SDP je u prednosti prije svega jer je Milanović pobijedio, ne kao pojedinac nego kao SDP-ovac, sa saveznicima…Škoro je uzeo jedan dobar imidž, ali Škoro nema osobnog potencijala da povede taj pokret. On je prihvaćen kao pjevač.

Rekao je nešto i o životu u starosti.

Družim se s onima koji mi se nameću.

Ne želim produljiti vozačku jer će za svaki incident s autom javnost biti protiv mene. Reći će ‘kakva je to korumpirana komisija koja je starkelji dala da vozi?!


Slične vijesti

15.04. (12:00)

Odlazak 'Broja 1'

Josip Manolić: Najdugovječniji hrvatski političar, pripadnik UDBE i drugi premijer

Politikom se počeo baviti 1937. i prvo je bio omladinski i sindikalni rukovoditelj. S 18 godina ušao je u SKOJ, a godinu kasnije u Novoj Gradiški primljen je u članstvo KPJ. U svibnju 1941. zbog umnožavanja i raspačavanja letaka KPJ ustaške vlasti su ga uhitile. U Zagrebu je ostao do listopada 1942., kada prelazi na teritorij pod partizanskom kontrolom. Nakon rata je u Udbi bio zadužen za zatvore u kojima su bili politički zatvorenici. Tu je dužnost obavljao do 1963. Često se propitivala njegova uloga oko pritvaranja Alojzija Stepinca te ga se čak optuživalo da je odgovoran za njegovo trovanje, što je on negirao, navodeći da je Stepinac imao status povlaštenog zatvorenika. Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1972. smijenjen je sa svih dužnosti u saboru SR Hrvatske i umirovljen. Godine 1989. postaje jedan od osnivača HDZ-a i najbliskiji suradnik Franje Tuđmana. Drugi je predsjednik Vlade, naslijedivši Stipu Mesića 1990. godine. Za vrijeme Manolićeva mandata Hrvatski sabor je 25. lipnja 1991. donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske. Politikom se prestao baviti 2002. godine. tportal

15.04. (10:30)

RIP

U 105. godini preminuo Josip Manolić

Zadnje dvije godine bio u teškom zdravstvenom stanju koje je podnosio dostojanstveno i disciplinirano – onako kako je i živio. Jutros mu je u redovni posjet došla i patronažna sestra i on je nekoliko minuta nakon toga preminuo. “Jučer je već bio slabiji, nije više mogao govoriti, nekoliko puta snažno me primio za ruku… Imala sam osjećaj da se oprašta… Napatio se jako, ali bio je velik i u svojoj boli. Na ništa se nije žalio…”, rekla je kćer Zrnka za Nacional. Svoj život najbolje je sam sažeo kada je u uvodu svoje knjige “Politika i domovina: Moja borba za suvremenu i socijalnu Hrvatsku”, napisao: “Gotovo 75 godina sudjelujem u političkom životu Hrvatske, Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i, dakako, demokratske Republike Hrvatske. Četiri države, četiri različita politička režima – dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao.” 22. ožujka proslavio je svoj 104. rođendan.

31.12.2023. (12:00)

Neki dušebrižnici i dalje ne znaju za oprost

Jergović: Josip Manolić kao lovački trofej njegovih ispovjednika

Josip Manolić, predsjednik druge hrvatske višestranačke Vlade, antifašistički prvoborac i partizan, koji je, zbog njegova odnosa prema Bosni i Hercegovini, za hrvatsko-muslimanskog rata prekinuo s Franjom Tuđmanom, svojim dvostrukim ratnim drugom, zatražio je “pri punoj svijesti”, ako je informatorima to moguće vjerovati, da se ispovjedi. Manoliću su 103 godine, duboka je to i mučna starost, i takvo bi postupanje bilo očekivano. Kao što bi, uostalom, očekivano bilo i da se svaki katolički svećenik odazove takvom pozivu. Brbljarije i lamentacije oko toga je li onaj koji bi da se ispovjedi živio u skladu s vjerom, je li bio ubojica ili je bio pravednik, je li se deklarirao kao ateist ili je psovao Boga, progonio crkvenjake i palio crkve, savršeno su promašene. Čak kada bismo pouzdano mogli znati da je Josip Manolić svakim danom u svoje 103 godine bio u službi antikrista, pa se poželio ispovjediti, brbljarije bile bi promašene. Ali mi jedni o drugima, pa tako ni o Josipu Manoliću, ne znamo ništa. Svejedno je pritom kako se deklariramo i u kakvim odorama naokolo šetamo. Miljenko Jergović za svoj blog.

23.03.2023. (13:00)

Živio ti nama još sto godina

Josip Manolić proslavio 103. rođendan

Manolić sebe prvenstveno smatra političarom i najznačajnije naslijeđe ostavio je upravo u politici, što potvrđuje i činjenica da i danas neizravno utječe na određene političke procese. Najeksponiraniji je bio u vrijeme stvaranja HDZ-a, ali unatoč tome što je nakon Franje Tuđmana bio najvažniji čovjek u stranci, nije zauzeo neke osobite stranačke funkcije niti je ikada bio imenovan Tuđmanovim zamjenikom. Formalno, Manolić je bio predsjednik Izvršnog odbora HDZ-a, a neformalno – glavni organizacijski mozak stranke. Bio je premijer, a zatim šef tijela koje je koordiniralo rad tajni službi. Politički je aktivan od svoje 17. godine, a u njegovoj je nadležnosti bila i briga o Alojziju Stepincu nakon što su ga zatvorili. Nacional

22.02.2021. (18:00)

Role-model za starost

Jergović: Josip Manolić, superjunak ne ide preko reda

…Ali onda je Manolić poživio. Već negdje oko njegove devedesete stvarna se ljudska egzistencija, ona koja je sklona truljenju, jer je načinjena od krvi, mesa i kostiju, počela pretvarati u nešto drugo. Kako se počelo primjećivati da dugo živi, tako je Manolićevo postojanje na zemlji i u javnosti poprimalo neke nove, drukčije oblike. Nije to više bio onaj čovjek, ni stvarni čovjek, rođen od oca i majke, nego sve više lik iz stripa, iz vica, iz tramvajske i autobusne legende, koji se tek posredno ticao onoga davnog Josipa Manolića. Pojavljivao se na vrtnim primanjima nekoliko predsjednika Republike, davao je kriptične izjave, koje su katkad podsjećale na Sfinginu zagonetku, a katkad su naprosto bile istinite. Taj Manolić, za razliku od većine ljudi koji dožive duboku starost, nije bio lik iz nekog prošlog vremena. On je bio lik koji je izvan vremena… piše Miljenko Jergović za Večernji.

02.11.2019. (08:00)

Josip Manolić prodaje svoju kuću na Tuškancu za 5 milijuna eura: Nije mi drago zbog toga, na klupi u dvorištu su sjedila tri predsjednika

07.10.2019. (10:00)

Greška u startu

Josip Manolić: Kolinda će izgubiti izbore zbog izbacivanja Titove biste

Milanović će već u prvom krugu pobijediti Kolindu, smatra najdugovječniji hrvatski političar Josip Manolić, koji će u ožujku doživjeti stotu. Kolinda će izgubiti jer je izbacila Titovu bistu s Pantovčaka i vratit će se u NATO, a HDZ bi nakon Plenkovića mogao voditi Šeks, predviđa Manolić, prema vlastitim riječima, jedini živući političar koji je živio u vremenu Mao Ce Tunga.

12.07.2019. (13:30)

Josip Manolić: Da sam mlađi, u Hrvatskoj bih poveo revoluciju za Titov samoupravni socijalizam

Veliku stvar tada je napravio hrvatski lider Ivica Račan koji je ispravno procijenio opasno gomilanje snaga na agresivnoj strani i maknuo se, na neki način prepustio vodstvo Franji Tuđmanu. Račan je dobro znao kakvo je stanje u Partiji i koje su snage bile protiv osamostaljenja Hrvatske. Tuđman je to znao cijeniti. Zato je i rekao da treba sačuvati socijaldemokratsku partiju – priča Josip Manolić u opširnom intervjuu za Glas Istre.