Mjere za pomoć gospodarstvu: Glavni cilj je da poslodavci ne otpuštaju radnike - Monitor.hr
02.04.2020. (15:30)

Osam milijardi kuna za manje otkaza

Mjere za pomoć gospodarstvu: Glavni cilj je da poslodavci ne otpuštaju radnike

Vlada je povećala potpore poduzetnicima u poteškoćama za očuvanje radnih mjesta povećanjem plaća radnicima s 3.250 kuna na 4.000 kuna neto (+1.460 kuna davanja). Tvrtke koje imaju pad prihoda od 20 do 50 posto bit će oslobođene od poreza na dobit, dohodak i doprinose za iduća tri mjeseca, a oni koji imaju pad prihoda veći od 50 posto bit će u potpunosti oslobođeni plaćanja (Net.hr). Ministar Aladrović je u Otvorenom rekao da je zamisao bila da poslodavci ne otpuštaju. SDP će u Saboru podržati mjere, amandmanima će ići na veći naglasak na radnike.


Slične vijesti

16.04.2020. (15:30)

Daje, ali podijeljeno sa 7,5

Rakar: Država ne daje 45, nego 6 milijardi kuna

Krenuo sam malo računati, zbrajati i oduzimati da vidimo što je to Vlada točno dala i kome – piše Marko Rakar za Telegram o vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu, koje, kako tvrdi vlast, iznose 45 milijardi kuna. Kao prvu neposrednu mjeru, Vlada je ponudila odgodu plaćanja nekih poreza i doprinosa – sve će morati biti plaćeno, ali se može dobiti odgodu. Druga su mjera krediti preko HBOR-a i HAMAG-a, pa ni tu nema troška u proračunu. Treća mjera je sufinanciranje plaća za ožujak, travanj i svibanj za 550.000 zaposlenih – što će koštati devet milijardi kuna, od toga će plaćanja poduzetnicima iznositi 6,2 milijardi kuna, a 2,8 milijardi ide kao doprinos za mirovinsko i zdravstveno.

09.04.2020. (23:30)

A i sad rade samo stranci - kauflandi, lidli, konzumi, bauhausi...

Guste Santini o Vladinim mjerama za pomoć gospodarstvu: Trebalo je obustaviti sve doprinose i poreze, osim PDV-a i trošarina

Ekonomski analitičar u Novom listu objašnjava nekoliko stvari, a naglašava osnovnu – uništenu proizvodnju: Ako Hrvatska ne proizvodi dovoljno mlijeka, a ograničen je uvoz iz inozemstva, onda ponuda ne može zadovoljiti potražnju i logičan je odgovor povećanje cijena. No, ne radi se o samo jednom proizvodu. Mi nemamo ni dostatnu proizvodnju mesa, ni krumpira. Ako je potražnja veća od proizvodnje, proizvođači će povećavati cijene.

07.04.2020. (21:30)

Hotel korona

Sabor izglasao Vladine mjere za pomoć gospodarstvu

Povećavaju se potpore za očuvanje radnih mjesta, odnosno isplate plaća radnicima s 3.250 na 4.000 kuna neto, a država preuzima i davanja na taj iznos koja otprilike iznose 1.460 kuna po zaposlenom, što je ukupno 5.460 kuna. Ta će mjera u travnju i svibnju, uz mjere iz ožujka, stajati oko 8,5 milijardi kuna. Izglasana je i nova mjera po kojoj će svi, uključujući i velike tvrtke s prihodom većim od 7,5 milijuna kuna, plaćati PDV tek po naplati izdanih računa. Sabor je zasjedao u hotelu Westin jer ja sabornica razdrmana od potresa.

 

04.04.2020. (12:30)

Biznis uobičajeno ide prvi

Marić: Ove mjere su za gospodarstvo, iduće usmjerene na pomoć građanima

“Cilj Vladinih mjera za pomoć gospodarstvu je olakšati situaciju gospodarskim subjektima i očuvati radna mjesta”, rekao je ministar Marić u Saboru, a da će sljedeći paketi bit će usmjereni na građane. Kada je riječ o plaćanju poreza na dodanu vrijednost tek po naplaćenom računu, ministar financija rekao je da se sada svima otvaraju vrata za takav način plaćanja. “Sve što ćemo moći podnijeti na sebe, to ćemo i učiniti”, kazao je i istaknuo da je spašavanje ljudskih života prioritet. I malo Marićeve matematike: “Za potrebe funkcioniranja države, mirovine, socijalne naknade, poticaje u poljoprivredi, treba 42 do 45 milijardi kuna, povrh 20 milijardi kuna za podmirenje obveza iz prijašnjih razdoblja”.