Moćna protestna pjesma - 'Pig Feet' Terrace Martina - Monitor.hr
04.06.2020. (11:30)

Pjesmom protiv palica

Moćna protestna pjesma – ‘Pig Feet’ Terrace Martina

Producent Terrace Martin snimio je moćnu protestnu pjesmu o policijskom nasilju u SAD-u. Na pjesmi mu gostuje reper Denzel Curry i saksofonista Kamasi Washington. Uz pjesmu ide i jednako moćan video sa snimkama ovotjednih prosvjeda zbog ubojstva Georgea Floyda, a na kraju je videa dugi dio s popisom ubijenih crnaca, koje je ubila policija.


Slične vijesti

12.06.2020. (12:30)

Svi imamo svog Floyda

Zašto cijeli svijet prosvjeduje zbog ubojstva Georgea Floyda?

Kip Kristofora Kolumba ostao je bez glave u Bostonu, drugi je oštećen u Miamiju, treći bačen u jezero u Virginiji, a još je jedan srušen u Saint Paulu u Minnesoti nakon smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, kojeg je ubio bijeli policajac. Prosvjedi su se proširili i u Europi, gdje se prosvjednici zauzimaju za manjine, kao i za migrante. Ovi prosvjedi trebali bi poslužiti kao upozorenje da pozivi na društvenu pravdu i rasnu jednakost mogu lako otklizati i u suprotni ekstrem, piše Index.

10.06.2020. (12:30)

Floydolucija

U Belgiji uklonjen kip kralja kolonizatora, u V. Britaniji trgovca robljem

Diljem svijeta nastavljaju se prosvjedi i akcije protiv rasizma koje je potaknulo ubojstvo Afroamerikanca Georgea Floyda. U Antwerpenu je vandaliziran kip belgijskog kralja Leopolda II. kojeg povijest pamti po kolonizaciji Konga, a vlasti su zatim odlučile ukloniti ga i preseliti u muzej. U Velikoj Britaniji je tijekom vikenda i prosvjeda protiv rasizma u Bristolu srušen i u vodu bačen kip britanskog trgovca robljem Edwarda Colstona.

10.06.2020. (09:30)

Svi smo mi Floyd

Jelena Veljača: Je li privilegij reći – nas se ne tiče što je u Americi ubijen čovjek čije su posljednje riječi bile ‘ne mogu disati’?

Privilegij nije samo mjesto na kojem si se, pukom igrom slučaja rodio (pritom ne mislim samo na geografiju), ona je i boja kože, da, nacionalnost, seksualna pripadnost, sretna obitelj stabilnih primanja, posao, ljubav, zdravlje, izgled. I što s njim, pitanje je koje je nelagodno, ali koje je u redu. Privilegij koji imate je i odgovornost. Danas više nego ikada, jasno je da mi koji ga imamo privilegij moramo koristiti da bismo svoje mjesto u prvim redovima prepustili onima koji ga nemaju, da bismo šutjeli i učili. Ne šutjeli i odmahnuli glavom, nego šutjeli, gledali, educirali se i učili, piše Jelena Veljača.

09.06.2020. (15:30)

Sjedinjene policijske države

Američka je policija od 1990-ih znatno ojačala, a gotovo je nedodirljiva

Američki aktivisti, u sjeni slučaja George Floyd, traže da se smanji proračun tamošnjoj policiji, što nije besmislen zahtjev. Posljednjih nekoliko desetljeća američka je policija znatno ojačala – bdžet joj je velik, gotovo nitko je ne kontrolira, a zakoni štite njene pripadnike visokim stupnjem imuniteta. Tipičan primjer je Los Angeles – od ukupno 5,4 milijardi dolara gradskog proračuna, daleko najviše ide policiji – 1,8 milijardi dolara. Deutsche Welle

06.06.2020. (12:20)

Viralni post američke crnkinje koja voli country muziku: Jeste li ikada, prije nego kupite ulaznicu za koncert, upisali ime grada i “rasizam”? Ja jesam…

04.06.2020. (10:30)

Nasilni sistem ruši se silom

Obama: Ova je zemlja osnovana prosvjedom, zove se Američka revolucija

Bivši predsjednik Obama podržao je mirne prosvjede – sjetite se kako je ova zemlja osnovana prosvjedom, zove se Američka revolucija – dodavši kako je samo njihov malen postotak nasilan, piše Branka Slavica za HRT. U Minneapolisu su uhićena još trojica policajaca koji su sudjelovali u brutalnom privođenju Georgea Floyda te je protiv njih podignuta optužnica za ubojstvo. Bivši ministar obrane u Trumpovoj administraciji, general Jim Matiss podržao je prosvjednike, a Trumpa opisao kao prijetnju američkom Ustavu. Službena autopsija je završena i u njoj stoji da je Floyd umro od zastoja srca, dok u nezavisnoj autopsiji stoji da je uzrok “gušenje od stalnog pritiska”.