Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Domaće je domaće
Nabava po uzoru na EU: U hrvatskim javnim ustanovama bit će domaće namirnice
Hrvatska će, čini se, posegnuti za modelom kratkog lanca opskrbe kad je u pitanju nabava hrane za javne ustanove, poput bolnica, škola, vrtića, policije ili vojske, koji u konačnici znači svježiju hranu. Akcijske planove kojima promoviraju nabavu svježe hrane za javne ustanove koja samim time ima i više hranjivih vrijednosti, provodi čak 18 članica Europske unije, a taj trend posebice je ojačao posljednjih godina otkad su uvedene sankcije Rusiji.Tako primjerice politiku nabave hrane u roku od 48 sati od polja do stola uspješno provode i Italija i Austrija, piše Novi list.