Od Nove godine zabranjuju se najčešće korištene plastične vrećice - Monitor.hr
28.12.2021. (10:00)

Bye bye

Od Nove godine zabranjuju se najčešće korištene plastične vrećice

Radi se plastičnim vrećicama za nošenje debljine veće od 15 i manje od 50 mikrometara srednje čvrstoće koje su se dosad najčešće koristile. I dalje će se smjeti koristiti najtanje vrećice kakve se obično koriste za voće i povrće u supermarketima. Neće biti zabranjene deblje vrećice sa čvrstim ručama jer se one smatraju vrećicama za višekratnu upotrebu. Vrećice koje su biorazgradive, odnosno koje su proizvedene od reciklata, neće biti dozvoljene ako im je debljina između 15 i 50 mikrometara. Jutarnji


Slične vijesti

05.05.2021. (22:30)

Ali ostaju druge?!

Lake plastične vrećice od 1. siječnja 2022. odlaze u povijest

Prijedlogom novog zakona o gospodarenju otpadom od 3. srpnja zabranjuje se prodaja jednokratne plastike, štapića za uši, pribora za jelo, slamki, šalica…, a od 1. siječnja iduće godine i stavljanje na tržište laganih plastičnih vrećica za nošenje. Izuzetak su tek vrlo lagane plastične vrećice koje se koriste isključivo iz higijenskih razloga ili kao primarna ambalaža za rasutu hranu, kada to pomaže sprečavanju njezina bacanja. Hrvatska se odlučila na jednu od najrigoroznijih mjera u EU. Večernji

06.10.2019. (15:30)

Indija zabranjuje plastične vrećice

U povodu 150. rođendana Mahatme Gandhija indijska vlada zabranila je plastične vrećice, male plastične boce, šalice i slamke. Indija želi povećati kapacitet obnovljive energije do 2022. godine na 175 gigawata, a kasnije čak na 450 gigawata. Program premijera Narandre Modija Swatch Bharat – Čista Indija kao zaštitni znak već godinama ima naočale Mahatme Gandhija.

22.01.2019. (17:30)

Gušenje kesama

Od ove godine plastične vrećice više nisu besplatne, osim onih najtanjih

Na snagu je od Nove godine stupio novi pravilnik prema kojem je prodavatelj obavezan potrošaču naplatiti sve lagane plastične vrećice – vrećice tanje od 50 mikrona. Vrlo lagane i tanke plastične vrećice – sa stijenkom tanjom od 15 mikrona, one za voće i povrće – još uvijek su besplatne, no prodavatelj je obvezan na vidljivom mjestu istaknuti obavijest sadržaja „Vrećice koristite štedljivo”. Greenpeace primjećuje da neki prodavači ne poštuju pravilo o prodaji vrećica, a Prijatelji životinja napominju da jedna osoba uporabom platnene vrećice u prosjeku štedi 288 plastičnih vrećica godišnje.

06.04.2018. (16:02)

Riba zvana kesa

Zabrana urodila plodom: Smanjio se broj plastičnih vreća u Sjevernom moru

Postotak ribarskih mreža koje su iz Sjevernog mora izvukle barem jednu vrećicu upola je manji i sada iznosi 16 posto, a prije 2010. bio je 40 posto, kaže se u novoj studiji. Na ovoj promjeni možemo zahvaliti porezu na plastične vrećice kojeg su 2003. uvele Irska, Danska, Francuska i Britanija, što je dovelo do velikog smanjenja njihove upotrebe. Generalno je, međutim, količina otpada u moru ostala podjednaka. Sky News, EcoWatch

06.12.2017. (06:02)

Kesu odnio vjetar

Od 2019. trgovci će morati naplaćivati sve plastične vrećice

Od 1. siječnja 2019. sve će se lagane plastične vrećice morati naplaćivati – trgovci će imati obavezu naplatiti svaku vrećicu debljine od 15 do 50 mikrona, što su uobičajene vrećice u trgovinama. One najtanje, do 15 mikrona, u kojima se najčešće pakira voće i povrće, neće se naplaćivati nego će na njima morati stajati upozorenje “Vrećice koristite štedljivo”, stoji u izmijenjenom Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu. Novi list

06.12.2016. (08:30)

Naplata ali ne i reciklaža

Naplaćivanje plastičnih vrećica u prijedlogu zakona

Obvezna naplata plastičnih vrećica u trgovinama napokon je u prijedlogu Plana gospodarenja otpadom RH, kojim bi se zakonom pokušalo ograničiti njihovo korištenje. Prosječan građanin Hrvatske godišnje potroši oko 150–170 vrećica, što na državnoj razini iznosi čak 700 milijuna vrećica. Zbog visokih troškova te nedostatka potrebne infrastrukture reciklira ih se tek 1 do 6 posto. Monitor

06.12.2016. (08:09)

Sve bliže zabrani plastičnih vrećica

Udruga Prijatelji životinja sudjelovala je u javnom savjetovanju o Nacrtu prijedloga Plana gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2016.-2022. godine, zaključenom 2. prosinca 2016.

Prijatelji životinja podržali su mjeru Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojom se predlaže uvođenje naplate laganih plastičnih vrećica u trgovinama, a koja glasi: Potrebno je uvesti obveznu naplatu za lagane plastične vrećice za nošenje i obvezu prodavateljima da na mjestu prodaje plastičnih vrećica informiraju potrošače o negativnom utjecaju prekomjerne potrošnje plastičnih vrećica za nošenje na okoliš, uključujući i mjesta gdje potrošači sami uzimaju plastične vrećice (vrećice u rolama za voće i povrće i sl.). Ova je mjera značajan korak za očuvanje okoliša i dobrobit ljudi i životinja jer se donosi s ciljem sprječavanja nastanka nepotrebnog otpada.

Prosječan građanin Hrvatske godišnje potroši oko 150–170 vrećica, što na državnoj razini iznosi čak 700 milijuna vrećica. Zbog visokih troškova te nedostatka potrebne infrastrukture reciklira ih se tek 1–6%, pa se uglavnom odlažu na odlagališta otpada, gdje se bez prisutnosti svjetla ne mogu niti razgraditi.

Najveći problem predstavlja velik broj vrećica koji zbog svoje male težine i ljudskog nemara završi u prirodi. Plastične vrećice ugrožavaju živote životinja koje ih mogu progutati ili se uplesti u njih, nagrđuju okoliš te stvaraju ekonomsku štetu. Za razgradnju plastične vrećice potrebna su stoljeća, a pri tom nastaje opasna plastična prašina koja se taloži u svjetskim oceanima i ulazi u hranidbeni lanac.

Hrvatska – kao turistička zemlja – ima posebne interese zaštititi svoje nacionalne parkove, mora i plaže, jezera, rijeka i šume od plastičnih vrećica, a za to su nam potrebne konkretne i stroge mjere protiv njihova korištenja.

Prijatelji životinja podržali su uvođenje naknade za plastične vrećice jer su uz promicanje razvrstavanja, recikliranja i ponovnog korištenja otpada, za postizanje održivog društva najznačajnije mjere koje osiguravaju da do nastanka otpada niti ne dođe. Besplatnim i nekontroliranim dijeljenjem plastičnih vrećica u trgovinama potrošači gube svijest o stvarnoj cijeni plastičnih vrećica, koju na posljetku plaća okoliš. Uvođenjem naplate uvelike bi pala potrošnja plastičnih vrećica jer bi dodatni financijski izdatak potaknuo uporabu trajnih vrećica, torbi i košara koje se mogu višekratno koristiti.

Prijatelji životinja ujedno su predložili da se novac prikupljen od naknade koristi namjenski za financiranje projekata za zaštitu okoliša i promicanje održivosti.

Smanjenje uporabe plastičnih vrećica od Hrvatske zahtijevaju i odredbe Europske unije, a uvođenje naplate plastičnih vrećica potaklo je žitelje drugih zemalja da mnogostruko srežu ovisnost o plastičnim vrećicama. Tako je po uvođenju naknade za plastične vrećice 2002. godine u Irskoj njihova godišnja potrošnja po stanovniku pala s 328 na 21 komad. Uzor nam trebaju biti Danska i Finska, čiji stanovnici koriste svega četiri vrećice godišnje.

Udruga Prijatelji životinja kampanju za zabranu dijeljenja besplatnih plastičnih vrećica pokrenula je 2009. godine peticijom za zabranu plastičnih vrećica. Peticiju je potpisalo više od 27.000 građana, što ukazuje na visoku ekološku osviještenost hrvatskih građana o problematici plastičnih vrećica.

Prijatelji životinja pozdravljaju uvođenje obvezne naplate plastičnih vrećica i ostale mjere smanjenja, odvajanja i recikliranja otpada predložene novim Planom gospodarenja otpadom kao pozitivan korak prema ostvarivanju koncepta bez otpada (Zero Waste). Međutim, pozivaju Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da pri usvajanju Plana gospodarenja otpadom sredstva sada namijenjena za neučinkovite i neekološke županijske centre za gospodarenje otpadom usmjere za funkcioniranje lokalnih sustava razvrstavanja, recikliranja i prenamjene otpada.

26.09.2016. (13:34)

Ulje u platnu

Lidl iduće godine ukida plastične vrećice

U proljeće iduće godine Lidlove trgovine u Njemačkoj povlače plastične vrećice iz svog asortimana, čime će se potrošiti 100 milijuna vrećica manje, odnosno 3.500 tona plastike manje. Nakon Njemačke, povlačenje štetnih plastičnih vrećica nastavit će se u Austriji i Švicarskoj. Za očekivati je da se akcija nastavi i u Hrvatskoj… Poslovni, ESM Magazine

02.08.2016. (09:20)

Bacanje novca u smeće

Britanija uvela plaćanje plastičnih vrećica, upotreba pala 85%

Britanija je drastično smanjila upotrebu plastičnih vrećica, za što im nije trebalo puno vremena – samo 6 mjeseci otkako su uveli naplatu vrećica njihova upotreba pala je za velikih 85%. Dakle, naplata je nevelikih 5 penija po vrećici (oko 50 lipa), no Britance je i to odviknulo od uzimanja vrećica – prošle su godine potrošili 7 milijardi plastičnih vrećica, a ove će godine potrošiti manje od milijardu komada. Telegraph

02.04.2016. (15:04)

Praktično zlo

Od jučer – naplata plastičnih vrećica u EU

Jučer je na snagu trebala stupiti više puta odgađana smjernica Europske komisije po kojoj najmanje 60% plastičnih vrećica u Europskoj uniji mora nešto koštati, a za dvije godine taj će se postotak povisiti na 80%. Cilj Bruxellesa je da se broj vrećica po glavi stanovnika do 2020. smanji na 90, a 2025. na 40 po stanovniku godišnje. Ima dobrih primjera – u doba besplatnih vrećica u Irskoj je bilo 328 vrećica po glavi stanovnika godišnje, a nakon što su počele koštati 22 centa po komadu, broj je opao na – 16 komada godišnje. Deutsche Welle