Ovogodišnji Dani hrvatskog filma donose iznimno jaku konkurenciju 23 odabrana filma - Monitor.hr
10.06.2019. (21:30)

Ovogodišnji Dani hrvatskog filma donose iznimno jaku konkurenciju 23 odabrana filma

28. Dani hrvatskog filma, smotra najboljih domaćih kratkih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih i namjenskih filmova, održati će se od 14. do 18. lipnja u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička. Tportal


Slične vijesti

15.06.2019. (09:30)

Na rubu šume

Otvoreni 28. Dani hrvatskog filma – najbolje, najznačajnije i najvitalnije

“Mislim da ćete se i ove godine odlično provesti, što uz nestore naše filmske povijesti, što uz svježu mladu krv koja je pridošla u program festivala” – rekla je nova zagrebačka pročelnica Ureda za kulturu Milana Vuković Runjić sinoć na otvaranju 28. Dana hrvatskog filma. Za početak su dodijeljene nagrade Zlatni Oktavijan i Vladimir Vuković za životno djelo redatelju Bogdanu Žižiću i filmskom kritičaru Aldu Paquoli. DHF se održava do 18. u Kinu Tuškanac i na platou iznad toga kina, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i Centru za kulturu Mesnička (ovdje raspored), a bit će prikazano preko stotinu najboljih hrvatskih filmova svih rodova. Nacional

17.06.2017. (19:03)

Godišnja inventura

U kinu Tuškanac počelo 26. izdanje Dana hrvatskog filma

Dodjelom Zlatnog Oktavijana, nagrade za životno djelo Hrvatskog društva filmskih kritičara, Pavlu Štalteru, hrvatskom animatoru, redatelju, scenografu, scenaristu animiranih filmova i ilustratoru u petak navečer u zagrebačkom kinu Tuškanac otvoreno je 26. izdanje Dana hrvatskog filma (DHF). Dani hrvatskog filma u svom natjecateljskom programu do 20. lipnja donose 68 filmova u kategorijama animiranog, igranog, dokumentarnog, eksperimentalnog i namjenskog filma. U večeri otvorenja prikazani su filmovi Ježeva kuća Eve Cvijanović, Posljednj izazov Božidara Trkulje, Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, Zvir Miroslava Sikavice i “Zvat ću te” Rina Barbira. T-Portal,

25.05.2017. (14:31)

Dani hrvatskog filma od 16. do 20. lipnja

Od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka, Parku Stara Trešnjevka i na Akademiji dramske umjetnosti – Frankopanska 22 održat će se 26. Dani hrvatskog filma.

Iz programa animiranih filmova ističe se Ježeva kućica Eve Cvijanović i Noćne ptice Špele Čadež, te Crvenkapica Redux Danijela Žeželja i Stranac u mojoj glavi Petre Balekić.

U igranom natjecateljskom programu su Zviri Miroslava Sikavice, Mliječni zub Saše Bana, Kako je Iva otišla 16. rujna 2016. Tomislava Šobana, filmovi 13+, Opet i Žene žene žene Nikice Zdunić, te Tanja Jasne Nanut.

U konkurenciju dokumentarnog filma uvršteni su, između ostalih, Oni samo dolaze i odlaze Borisa Poljaka, Gazda i Fimi za početnike Daria Juričana. Kika Mirne Zgrabljić prati mladu striptizetu u radnom posjetu Novom Marofu, Sanja Bistričić u filmu Ispred zastava donosi priču zagrebačkog pankera koji unatoč snažoj mržnji prema Srbima ženi Srpkinju, dok Dario Bukovski u filmu Florian prati trojicu muškaraca koji su odbacivši materijalno odabrali život umjetnika, a Viktor Zahtila u After Partyju bilježi posljednje dane vlastite ljubavne veze.

Posebna zanimljivost ovogodišnjeg programa kraći je nenatjecateljski program Izvan okvira u kojem će biti predstavljeno nekoliko filmova osebujnijeg pulsa i poetike. Riječ je o filmovima što svoje namisli publici prenose uz dozu stilsko-sadržajne drskosti koja izlazi iz okvira trenutačno vladajućih trendova i standarda.

28.03.2017. (14:16)

Dani hrvatskog filma od 16. do 20. lipnja

26. Dani hrvatskog filma održat će se od 16. do 20. lipnja u kinu Tuškanac, na Ljetnoj pozornici kina Tuškanac, u Centru za kulturu Trešnjevka i u Parku Stara Trešnjevka. Kao i dosad, filmska ponuda Dana hrvatskog filma sastojat će se od glavnog natjecateljskog programa te niza popratnih programa koji obuhvaćaju retrospektive filmova iz hrvatske baštine i susjednih zemalja, izložbe, okrugle stolove, tribine, promocije knjiga te kulturno-zabavni program. Osim novog termina i novih lokacija, 26. izdanje DHF-a donosi i nove (privremene) organizatore te novi način selekcije filmova.

Nakon što je dvije godine zaredom organizator bila tvrtka Spiritus Movens, a dva uzastopna natječaja za organizatore provedena od lipnja do kolovoza 2016. godine nisu donijela rezultate, oformljena su organizacijska tijela u prijelaznom razdoblju do izbora novog organizatora na dulji rok. Ulogu pravnog nositelja i koordinatora organizacije Vijeće DHF-a povjerilo je Centru za kulturu Trešnjevka, dok su programsku organizaciju 26. DHF-a dana preuzele udruge/ustanove-članice Vijeća Dana hrvatskog filma.

Natječaj za prijavu filmova u glavni program 26. Dana hrvatskog filma otvoren je na službenoj stranici www.danihrvatskogfilma.net do 15. travnja.

Konačnu selekciju filmova za prikazivanje u natjecateljskom programu odredit će rang-lista filmova s najboljim prosječnim ocjenama u pet kategorija: Kratki i srednjometražni igrani film, Dokumentarni film, Animirani film, Eksperimentalni film i Namjenski film. Tako odabrani filmovi ulaze u konkurenciju za nagrade Oktavijan (za najbolji film u pojedinoj kategoriji) te za nagrade službenog festivalskog žirija.

24.04.2016. (20:27)

Uvod u filmografiju Pere K.

Grand prix Dana hrvatskog filma dobio ‘Dum spiro spero’ Pere Kvesića

Veliki žiriji 25. Dana hrvatskog filma dodijelio je Grand prix filmu Dum spiro spero [video_icon] Pere Kvesića (producent Nenad Puhovski, Factum) za uspješno i dirljivo povezivanje medija književnosti i filma pričom i prizorima kojima autor ogoljuje i postvaruje svoje sjetne, duhovite, autodestruktivne i kreativne misli te pokazuje kako blizina smrti dokida sve tabue. Oktavijan za kratkometražni igrani film dodijeljen je filmu Igra malog tigra Jasne Nanut… Dana hrvatskog filma, Jutarnji

19.04.2016. (11:03)

Prvi filmski koraci Mire Furlan, Snježane Tribuson i Branka Schmidta na 25. DHF-u

U sklopu Dana hrvatskog filma u kinu Tuškanac održat će se program Još raniji radovi s ADU, koji zaviruje još u školske arhive i donosi uratke poznatih filmaša i umjetnika iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća.

Između ostalog, tu je film slavnog glazbenika Darka Rundeka Idem u krah (1978.) o dvoje starih ljudi na selu koji rade od jutra do mraka, a ni sami ne znaju za koga. Tu su i prvi filmski koraci Branka Schmidta, koji tada još nije znao da će jednoga dana režirati Metastaze, a u dokumentarcu Ali s Volovčice (1979.) zabilježio je jedan dan u životu amaterskog boksača iz boksačkog kluba Lokomotiva. Zoran Pezo, kojeg znamo kao redatelja brojnih glazbenih spotova i koredatelja kultnog omnibusa Kako je propao rokenrol, u programu je s filmom Brico (1984.), pričom o starom majstoru brijaču koji pod najezdom modernih frizerskih radnji jedva spaja kraj s krajem.

Snježana Tribuson u programu je bez Melite Žganjer, no sa sjajnim studentskim filmom Lice (1979.) o plastičnim operacijama. Dani hrvatskog filma donose i vrlo eksplicitni film nastao u jednoj zagrebačkoj bolnici, Drugi kat, podrum (1989.) u režiji Ivana Salaja, autora čiji se film Dan otpora prikazuje ove godine i u službenoj konkurenciji, a Vedran Mihletić, šef Kult Filma, gostuje vježbom iz studentskog serijala Čovjek i stroj (1982.), u kojoj će publika imati priliku vidjeti kako se u tiskari izdavačke kuće Vjesnik tiskala revija Start. U Djevojkama redateljice Jasne Mesarić svoju prvu filmsku ulogu ostvarila je Mira Furlan, znan-fanovima mlađeg godišta poznatija kao Ambasadorica Delenn.