Pokrenuta „Crna knjiga trošenja javnog novca“ - kako se loše troše naši novci - Monitor.hr
12.03.2018. (14:13)

Hoćemo happy end!

Pokrenuta „Crna knjiga trošenja javnog novca“ – kako se loše troše naši novci

Udruga Lipa pokrenula je projekt „Crna knjiga trošenja javnog novca“ čiji je cilj prikupljanje i klasificiranje slučajeva netransparentnog, neracionalnog, neopravdanog, pa čak i nezakonitog trošenja novca poreznih obveznika. Knjiga je od danas dostupna na CrnaKnjiga.hr gdje se može vidjeti primjere slučajeva rasipanja javnog novca, novi slučajevi bit će kontinuirano objavljivani, a Lipa poziva građane da ih prijave – e-mail ili formular. Monitor.hr


Slične vijesti

17.03.2019. (13:30)

Sve što dobro znamo

Crna knjiga i bijeli miševi

Predstavljena je Crna knjiga trošenja javnog novca, projekt Udruge poreznih obveznika Lipa. Dobili smo knjižicu s pregledom četrdesetak tipičnih slučajeva, više ili manje poznatih i do sada javno obrađivanih: od sveprisutnog Uljanika, preko trogirskog sudskog slučaja koji je trajao 47 godina, do požeškog kazališta bez glumaca. Analizira je Velimir Šonje za Ekonomski lab

12.03.2019. (19:30)

U se, na se, poda se, za tuđe novce

Trošenje javnog novca: 10.000 kuna na janjetinu, Plitvice potrošile 27 milijuna kuna za udruge…

Udruga Lipa predstavila je ‘Crnu knjigu trošenja javnog novca za 2018. godinu’, evo nekih od preko 100 suludih primjera: Općina Polača za janjetinu potrošila 10,6 tisuća kuna, države prema Uljaniku izložena 4,3 milijarde kuna, 4.500 državnih stanova useljeno je bez ugovora, presuda u Trogiru donesena nakon 45 godina a donio je sudac samo šest mjeseci stariji, Plitvička jezera izdvajaju 27 milijuna kuna za udruge i sponzorstva, a istovremeno nemaju pročistač otpadnih voda, dvije milijarde kuna godišnje ide na udruge uz proizvoljnu dodjelu sredstava i slabu kontrolu utrošenog, kazalište u Požegi nema glumaca ali ima deset zaposlenih… Svi primjeri su na CrnaKnjiga.hr. N1

28.12.2017. (23:41)

Udruga Lipa pokreće Crnu knjigu trošenja javnog novca

Udruga poreznih obveznika Lipa prikupila je financijska sredstva za realizaciju projekta “Crna knjiga trošenja javnog novca”, kojim će evidentirati i dokumentirati slučajeve netransparentnog i neefikasnog trošenja novca poreznih obveznika.

Donatorska kampanja je pokrenuta 7.12. i trajala je ukupno 21 dan. Donirano je 15.137 američkih dolara preko crowdfunding platforme Indiegogo, te dodatnih 34.467 kuna na žiro račun udruge – ukupno više od 20.500 američkih dolara. U kampanji je sudjelovalo više od pet stotina donatora iz 22 države.

“Hrvatska zaslužuje bolju javnu vlast nego što je trenutno ima. ‘Crna knjiga rasipanja javnog novca’ bit će alat kojim će građani moći direktno utjecati na to da se ona popravi“, rekao je Davor Huić, predsjednik Udruge Lipa.

Početak provedbe se očekuje u prvom kvartalu 2018. godine, a nakon godinu dana, prikupljeni i obrađeni podaci bit će objavljeni u obliku knjige, koju će svaki donator dobiti na poklon.

Udruga Lipa poziva građane da sudjeluju u kreiranju knjige te da slučajeve rasipanja javnog novca iz svoje okoline dojave na e-mail udruge lipa@manjiporezi.hr.