Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Potvrđeno: Dječak iz Bregane umro od salmonele
Uzrok nedavne smrti petogodišnjeg dječaka iz Bregane je salmoneloza, kao što se i sumnjalo, prenosi Jutarnji rezultate obdukcije te podsjeća da su dječak i cijela njegova obitelj konzumirali zaražena jaja kupljena u trgovačkom lancu Kaufland, uvezena iz Poljske. Ministarstvo poljoprivrede potvrdilo je i da je u uzorku mesnog pripravka “ćevapčići s teletinom”, s rokom valjanosti do 12. studenog i uzetog iz Konzuma u Rijeci, utvrđena prisutnost salmonele, javlja HRT. Udruga Nezavisni hrvatski seljaci ističe kako godinama upozoravaju na upitnu kakvoću uvozne hrane u stranim trgovačkim centrima te da je njezin udio čak 67%: “Nitko ne spominje sve one artikle koji bi se trebali u članicama EU-a neškodljivo uklanjati, a oni se uklanjaju na način da se sve šalje u Hrvatsku po dampinškim cijenama”.