Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Food for thought
Povučena hrana s listerijom; što je to?
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je da je povuklo iz prodaje Prominski sir proizvođača “Kruška” iz Pakova Sela kod kojeg je utvrđena opasna bakterija listerija (Nacional). Što je to: Ova bakterija najčešće je u mliječnim proizvodima, zaraženom mesu i sirovom povrću, a može preživjeti i u hladnjaku, čak se i razmnožavati ondje. Prenosi se konzumiranjem kontaminirane hrane, s majke na dijete, preko majčinog mlijeka i direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom. Može biti kobna za osobe s oštećenim imunološkim sustavom, za trudnice, novorođenčad i još nerođene bebe.