Preporuka predstave: 'Otello' - promišljen, marljiv i temeljit - Monitor.hr
01.04.2018. (14:17)

Op-era

Preporuka predstave: ‘Otello’ – promišljen, marljiv i temeljit

‘Otello’ Giuseppea Verdija na libreto Arriga Boita u realizaciji Opere HNK Ivana pl. Zajca svojim je gostovanjem u Zagrebu pokazao kakve rezultate donose promišljen, marljiv i temeljit rad na razvoju ansambla i njegova repertoara, preporučuje Arteist operu koja je dobila nagradu za najbolju u 2017. godini. Hvali sajt režiju, glumu, orkestar, rasvjetu, scenu, nema mjesta ovdje za pojedinačno citiranje svih pohvala [zubo]. Ova je opera odigrala svoje u Zagrebu, ali krajem mjeseca je opet u Rijeci.


Slične vijesti

05.05. (15:30)

Hrvatsko karantensko kazalište

Ipak se nastupa: Zagrebački operni pjevači na Zrinjevcu, splitski balet na obali

Operni prvaci HNK na Zrinjevcu su sinoć počeli s nizom kratkih koncerata za Zagrepčane – kaže Pofuk da je ovo bila “lijepa simbolična gesta, ali i nekoliko trenutaka pravog umjetničkog uživanja uz dvoje vrhunskih opernih umjetnika”. Zakazano je još 4 koncerta – ovdje raspored.

U Splitu – baletni ansambl HNK napravio 14-minutnu predstavu ‘Labuđe jezero’ Čajkovskog uz more – moderno, ironično, lepršavo.

 

29.10.2019. (16:30)

Mister crv

Pofuk o ‘Madame Butterfly’ u Zagrebu i Rijeci – “ljigavci svih zemalja uvijek se pokrivaju ‘domoljubljem'”

Večernjakov Branimir Pofuk u Zagrebu je pogledao Puccinijevu ‘Madame Butterfly’, operu o “izdaji vrijednosti u koje se onaj koji ih krši zaklinje i o izdaji povjerenja koje moćnici uvijek iznova, mašući demagogijom, novcem i svojim ‘načinom života’, zadobivaju od siromašnijih i slabijih”. Opera je prošli tjedan počela igrati i u Rijeci.

06.10.2018. (19:30)

Čarobna formula

Novi ravnatelj opere HNK Zagreb: Zanemarivati kulturu najefikasniji je način slabljenja naroda

Do pobjede se dolazi strpljivim radom, udarac po udarac, rundu po rundu. Tako je i u ovom našem kazališnom poslu. Nema uspjeha preko noći – kaže u intervjuu Branimiru Pofuku Marcello Mottadelli, dirigent koji je prije dva tjedna postao novi ravnatelj Opere zagrebačkog HNK (rođak mu bio boksački prvak). O novoj sredini kaže da je “Zagreb kao grad nadišao sva moja očekivanja”, a primarni cilj kao ravnatelja mu je “ukloniti barijeru između opere i publike, osobito one mlade”.

04.05.2017. (23:04)

‘Anđeo uništenja’ Luisa Buñuela je zagonetno remek-djelo nadrealističnog kina, a sad je postavljen kao opera u Londonu, zadržavši svoje misterije i čuda

06.05.2016. (14:48)

Zagrebački HNK obilježava dan opere besplatnim razgledavanjem i arijama

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu pridružuje se nizu opernih kuća diljem Europe koje u subotu, 7. svibnja, obilježavaju Europski dan opere.

Od 11 do 15 sati posjetitelji će imati priliku kroz niz arija, dueta i orkestralnih skladba na neuobičajenim mjestima zaviriti u operni repertoar HNK te tako upoznati i neke dosad neotkrivene kutke središnje nacionalne kazališne kuće. Publiku će na različitim lokacijama dočekivati operni solisti, puhački i gudački kvartet i zbor, a moći će na najneposredniji način poslušati izvedbe iz opernih klasika poput Seviljskog brijača G. Rossinija, La Boheme G. Puccinija, Carmen G. Bizeta, Figarova pira W. A. Mozarta, Nabucca G. Verdija, Ere s onoga svijeta J. Gotovca.

Program je zamišljen tako da će od 11 do 15 sati, na svaki puni sat, biti organizirano vođenje skupina posjetitelja prostorom kazališta.

Europski dani opere pokrenuti su 2007. godine u povodu obilježavanja 400 godina postojanja opere kao glazbeno-scenskoga djela. Otada pa naovamo, svake godine se o vikendu uoči 9. svibnja (Dan Europe) obilježavaju Europski dani opere.

Europski dani opere rezultat su zajedničke inicijative Udruge opernih kuća i festivala u Europi – Opera Europa i europske mreže za edukaciju i učenje o operi i plesu – RESEO. U spomenuti projekt uključeno je više od 100 opernih ansambala i kuća diljem Europe. Od prvoga izdanja manifestacije, više od milijun posjetitelja sudjelovalo je u posebnom programu tijekom izdanja Europskih dana opere, od čega je za više od 60 posto sudionika to bio prvi susret s repertoarom opernih kuća.

Zagrebački HNK ove se godine prvi put pridružuje navedenoj inicijativi i europskim opernim kućama.

Ove godine tema jubilarnoga desetog izdanja Europskih dana opere jest teatar svijeta.

Ulaz na događaje u sklopu obilježavanja Europskih dana opere je slobodan.

27.03.2016. (19:50)

Toliko loša da je postala dobra

O najlošijoj opernoj pjevačici snimljena su dva filma

Članica njujorške visoke klase i amaterska operna pjevačica Florence Foster Jenkins prije sedamdeset godina bila je predmet sprdnje, a sada se o njoj snimaju čak dva filma. U svibnju će publici biti predstavljen film Stephena Frearsa koji nosi isto ime kao njegova heroina, a ne baš talentiranu pjevačicu utjelovit će velika Meryl Streep. Prošli je mjesec, pak, izašla francuska verzija priče pod naslovom Marguerite s Catherine Frot u glavnoj ulozi. Guardian

11.02.2016. (17:10)

Kineski konzorcij kupuje Opera Software za 1,2 milijarde dolara

29.06.2015. (18:14)

Fantom Planinšak: Pseudooperu D. B. Indoša vrijedi pogledati nekoliko puta

22.06.2015. (09:23)

Robot nastupa u berlinskoj operi