Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Krv u čokoladi...
Prevare na hrani: Voda dodana u meso, tripice umjesto lignji!
Pasirani grah dodan u kesten pire, voda u pilećim prsima, kolagen dodan u meso radi povećanja obujma, maslinovo ulje razrijeđeno repičinim uljem, bezvrijedne travke u filtriranim čajevima – piše Novi list o praksi proizvođača hrane. Podsjećaju na njemačko istraživanje koje je pokazalo da svaka treba riba nije ona navedena na deklaraciji, da se konjetina prodaje kao skuplja govedina, a svinjske tripice – umjesto paniranih kolutića lignje!?! Inače, hranu koja dolazi u Hrvatsku iz zemalja izvan EU-a kontrolira se samo na mikrobiološke parametre i zdravstvenu ispravnost, a ono što stiže iz EU-a niti na to.