Profesor s PMF-a Damir Bakić o ulasku u Sabor - "zbunjen" - Monitor.hr
07.07.2020. (14:30)

Protivno svim formulama

Profesor s PMF-a Damir Bakić o ulasku u Sabor – “zbunjen”

Damir Bakić je redoviti profesor s Matematičkog odsjeka zagrebačkog PMF-a, a za osvojeni mandat u Saboru s liste Možemo! kaže da se osjeća – “zbunjeno”. Dvije teme gdje je dobrano potkovan su znanost i mirovinski sustav (bio član povjerenstva za pripremu mirovinske reforme) pa tu od njega očekujemo štošta pametnog. Bio se kandidirao za rektora zagrebačkog sveučilišta, ali ga pobijedio Damir Boras. Telegram


Slične vijesti

12.07.2020. (11:00)

Oba nisu još pala

Damir Bakić, novi zastupnik Možemo!: Bandić će pasti, sad je beskoristan HDZ-u, Boras će još napraviti dosta štete

Damir Bakić, profesor na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu ušao je u Saborkao treći na listi zeleno-lijeve koalicije u prvoj izbornoj jedinici. Na pitanje tko će prije pasti rektor Boras ili gradonačelnik Bandić odgovara: Gradonačelnik. Ne samo zato što ovaj izborni debakl dovoljno pokazuje da on više ne uživa povjerenje građana nego i zato što je sada beskoristan HDZ-u. U stvari, HDZ će se sada početi rapidno udaljavati od gospodina Bandića ne bi li popravio svoj ugled. Na nama je da pamtimo tko je g. Bandiću sve ovo vrijeme davao skupštinsku potporu za sve što je činio. Što se tiče rektora, evo, i danas je proveo novo nasilje nad Filozofskim fakultetom, pri čemu se ne vidi da mu se itko u tome protivi. Na Rektoratu je rektor neupitni autoritet, Senat će, jer tako je ustrojen, izglasati svaku rektorovu odluku, a fakulteti su ravnodušni prema onome što se događa drugima ili Sveučilištu u cjelini. Rektor Boras će stići nanijeti još podosta štete prije nego što Sveučilište uz potporu javnosti shvati da su alati za izlazak iz ovog stanja samo u njegovim rukama. Razgovarao Ilko Ćimić za Index.

11.07.2020. (22:30)

Još su malo zeleni za Sabor

Možemo! o izbornom uspjehu: Borit ćemo se u Saboru, ali drugom nogom ostajemo na ulici

Novosti su razgovarale sa sedmero članova zeleno-lijeve koalicije koji su ušli u Sabor. Evo ukratko što planiraju:

HDZ je džuboks za afere, a mi ćemo im biti za vratom – Tomislav Tomašević

Radnici su RF prepoznali kao svoj glas u Saboru, obraćaju nam se s problemima i mi ćemo ih iznositi – Katarina Peović

Glavna uloga opozicijskog zastupnika jest da bude javni tribun – Bojan Glavašević

Inzistirat ćemo da se odmah nakon konstituirajuće sazove izvanredna sjednica Sabora te da se počne raditi na zakonu o obnovi Zagreba te pogođenih susjednih županija – Sandra Benčić

Svakako ću nastojati gurati rodni proračun – Rada Borić

Obrazovanje je nužan uvjet toga da budemo akteri, a ne samo objekti događaja – Damir Bakić

Budite sigurni da ćemo se čvrsto suprotstaviti govoru mržnje – Vilim Matula

25.04.2020. (16:30)

Prvo misa, onda škola

Profesor Bakić: Dozvoliti samo vjerska javna okupljanja nedemokratski je i diskriminirajuće

Odluku da se osnovne škole otvore tek devet dana nakon crkava, profesor Damir Bakić sa zagrebačkog PMF-a ocijenio je „ciničnim, snishodljivim, prezirnim prema djeci, bezobzirnim prema učiteljima, nazadnim i štetnim“. Bakić je u pravu kad kaže da je “po dobnim i drugim značajkama upravo populacija koja redovito posjećuje crkvene obrede krajnje ranjiva. Ovo je snishodljivo jer Crkva je i dosad napinjala i pojedinačnim incidentima narušavala društveni dogovor u vrijeme pandemije. Nesumnjivo, pritisak je golem, ali Vlada RH odgovara građanima, ne Crkvi. Ali da, Crkvu sluša”.

12.02.2019. (10:30)

Obama, koji je imao slogan "Yes, we can", je ponosan

Nova stranka na ljevici – Možemo!: Aktivisti, znanstvenici, umjetnici…

Stranku umjesto klasičnog predsjednika ili predsjednice, vode dvoje koordinatora – Sandra Benčić i Teodor Celakoski, kojeg se sjećamo iz vremena borbe za zagrebački Cvjetni trg i Varšavsku ulicu. U Upravnom odboru stranke Možemo! još su profesor Damir Bakić, docentica Danijela Dolenec, aktivistica Nives Miošić-Lisjak, profesorica Jelena Miloš i profesor Nebojša Zelić, a u stranci su još glumci Urša Raukar i Vilim Matula, redatelj i producent Dario Juričan, gej aktivistica Mima Simić itd. T-Portal donosi biografije glavnih članova. Na videu dolje predstavljanje platforme.

Predstavljanje inicijative za izgradnju nove progresivne političke platforme Možemo!

Pogledajte kako je bilo na predstavljanju nove progresivne političke platforme Možemo! Govorili su Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec, Damir Bakic, Iskra Kojić Mandarić, Đuro Capor i Sandra Bencic.

Objavljuje Možemo – politička platforma u Ponedjeljak, 4. veljače 2019.

19.02.2018. (13:41)

Glavni pad

Sunčica Findak: O kampusima u Rijeci i Splitu se manje priča, a sve funkcionira

“Rektor bi samo trebao provoditi odluke senata jer bez samog Senata on nema velike ovlasti. Međutim to se promijenilo i dobili smo Senat koji puno ne kritizira, puno ne govori i ne daje doprinos svojoj akademskoj zajednici” rekao je Marko Matijević, glavni urednik portala Srednja.hr, na HRT-u, o izboru Rektora Zagrebačkog sveučilišta. Sunčica Findak dodala je da, za razliku od Borongaja, o “Rijeci, Splitu i Zadru nisu toliko pričali, a kampusi su im velebni. To su daleko manja Sveučilišta, a sve funkcionira”. Kandidati za Rektora su Damir Boras, aktualni rektor i Damir Bakić, profesor na PMF-u. HRT

11.01.2018. (13:52)

Boras dobio konkurenta Bakića

Kandidat za rektora: Da direktor javne tvrtke radi ono što Sveučilištu čini Boras, Vlada bi ga smijenila

Damir Bakić, profesor na Matematičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i brat Nenada Bakića, suprotstavit će se Damiru Borasu na izborima za rektora Sveučilišta u Zagrebu. U intervjuu za Večernji, Bakić predstavlja svoj program i komentira rad svog protivnika. “Nužno je potaknuti međufakultetske studijske programe kako bi studenti mogli birati izborne kolegije s bilo kojeg fakulteta. Želim i intenzivirati međunarodnu mobilnost studenata te unapređenje znanstvenog rada. Također, važan je završetak kampusa Borongaj i sjevernog kampusa, projekata koji stagniraju”, kaže Bakić.