Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Bijelo je zdravo
Punomasni mliječni proizvodi nisu krivi za debljinu i kolesterol, naprotiv – zdravi su
Ljudi koji konzumiraju punomasne mliječne proizvode imaju imaju manju tjelesnu težinu, niži postotak tjelesne masti, uži obujam struka i niži krvni tlak, pokazuje novo irsko istraživanje koje je išlo istražiti jesu li mlijeko, sir, jogurt, vrhnje i maslac krivi za debljanje i lošije zdravlje, a pokazala je da je – točno suprotno. Skupina ispitanika koja je konzumirala ‘light’ mliječne prozvode imala je npr. veći LDL kolesterol. Huffington Post