Raste cijena zlata, neki prognoziraju i rušenje rekorda iz 1980. godine - Monitor.hr
06.03. (20:00)

Za one koji bi ulagali, ali ne vjeruju dovoljno u Bitcoin

Raste cijena zlata, neki prognoziraju i rušenje rekorda iz 1980. godine

Tada je unca zlata vrijedila 3200 dolara. Prosječni godišnji rast cijene zlata u eurima u posljednjih je 20 godina veći od osam posto, a od početka ove godine cijena je narasla više od pet posto. U posljednjih 12 mjeseci, vrijednost zlata povećala se 15,5 posto. Činjenica da je zlato doseglo najviše razine u povijesti pokazatelj je nesigurnosti svijeta u kojemu živimo, smatra investicijski i ekonomski analitičar Neven Vidaković. Iako je investicijsko zlato u fizičkom obliku poluga i zlatnika skuplje nego ikad zbog porasta burzovne cijene, potražnja za njima sve više raste. Investitori očekuju daljnji rast cijena, pogotovo jer je ponuda ograničena. Lider


Slične vijesti

23.02. (18:00)

Pripaziti samo da "samo još jedna transakcija" ne postane novi "samo još jedan sat na poslu"

Ulaganje u kriptovalute za početnike

Investiranje u kriptovalute nudi potencijal za visoke povrate, ali nosi i određene rizike. Kriptovalute su digitalni oblik valute koji koristi tehnologiju blockchaina za osiguravanje sigurnosti i decentralizacije. Njihova visoka volatilnost može rezultirati brzim gubicima ili dobitcima za investitore, dok su sigurnosni, regulatorni i tržišni rizici prisutni. Unatoč tim izazovima, kriptovalute pružaju transparentnost, nepovredivost transakcija te inovativnu tehnologiju s potencijalom za promjenu financijskog sustava. Važno je pažljivo razmotriti rizike i prednosti, provesti detaljno istraživanje te konzultirati se s financijskim stručnjacima prije ulaganja u kriptovalute. Ulaganje u kriptovalute može biti privlačna opcija za diverzifikaciju portfelja, ali zahtijeva oprez i disciplinu kako bi se maksimizirale prednosti i minimizirali rizici. Monitor

17.02. (11:00)

Zarada možda neće biti brza, ali...

Vodič za početnike: Sve što trebate znati o ulaganju

Početak ulaganja može izgledati zastrašujuće, ali s pravim znanjem i pristupom može biti nagrađujući pothvat. Ovaj vodič nudi sveobuhvatan pregled kako započeti s ulaganjem. Prvo, razumijte svoje financijske ciljeve i investicijske ciljeve. Zatim se educirajte o osnovama ulaganja, uključujući različite klase imovine i tehnike upravljanja rizikom. Važno je stvoriti proračun, započeti s manjim iznosom, diverzificirati portfelj, odabrati odgovarajuće investicijske račune, dugoročno investirati, upravljati rizikom, biti informiran o tržišnim trendovima te po potrebi potražiti profesionalni savjet. Ulaganje nosi rizike, ali slijedeći ove smjernice možete povećati šanse za postizanje financijskih ciljeva tijekom vremena. Monitor

16.02. (21:03)

I ti to možeš

Vodič za početnike: Sve što trebate znati o investiranju

Ulaganje za početnike može izgledati zastrašujuće, ali uz pravo znanje i pristup, može biti isplativ pothvat. Evo opsežnog vodiča za početak:


 1. Razumijevanje vaših ciljeva: Odredite svoje financijske ciljeve i investicijske svrhe. Štedite li za mirovinu, kupnju kuće ili samo želite povećati svoje bogatstvo? Vaši će ciljevi utjecati na vašu investicijsku strategiju.
 2. Edukacija: Naučite osnove investiranja, uključujući različite vrste imovine (dionice, obveznice, nekretnine, itd.), investicijske instrumente (investicijski fondovi, ETF-ovi, pojedinačne dionice) i tehnike upravljanja rizikom.
 3. Izrada proračuna: Prije nego što počnete investirati, osigurajte čvrstu financijsku osnovu. Otplatite dugove s visokim kamatama, izgradite fond za hitne slučajeve i stvorite proračun koji vam omogućuje redovno štednju i ulaganje.
 4. Počnite s malim iznosom: Ne trebate veliku svotu novca da biste počeli ulagati. Mnogi online brokeri nude mogućnosti s niskim minimalnim ulaganjima ili vam omogućuju kupnju frakcijskih dionica, čime se olakšava početak početnicima.
 5. Diversifikacija portfelja: Diversifikacija je ključ upravljanja rizikom. Raspršite svoja ulaganja među različitim klasama imovine, industrijama i geografskim regijama kako biste smanjili utjecaj volatilnosti na svoj portfelj.
 6. Odaberite prave investicijske račune: Ovisno o vašim ciljevima i poreznoj situaciji, možete ulagati putem različitih računa poput 401(k), IRA ili oporezivog brokerskog računa. Svaki ima svoje prednosti i ograničenja.
 7. Investirajte za dugoročno razdoblje: Investiranje je maraton, a ne sprint. Izbjegavajte pokušaje predviđanja tržišta ili brzih profita. Umjesto toga, usredotočite se na izgradnju diverzificiranog portfelja i dugoročno ulaganje kako biste imali koristi od komponiranih prinosa.
 8. Upravljajte rizikom: Razumijte rizike povezane s različitim investicijama i prilagodite svoj portfelj prema tome. Razmislite o svojoj toleranciji na rizik, vremenskom horizontu i investicijskim ciljevima prilikom donošenja investicijskih odluka.
 9. Ostanite informirani: Držite se informiranim o trendovima na tržištu, ekonomskim pokazateljima i promjenama u propisima o investicijama. Međutim, ne dopustite da kratkoročne fluktuacije diktiraju vašu investicijsku strategiju.
 10. Potražite profesionalni savjet ako je potrebno: Ako niste sigurni odakle početi ili trebate pomoć u upravljanju svojim ulaganjima, razmislite o traženju savjeta od financijskog savjetnika ili profesionalca za investicije.

Ulaganje nosi rizike i nema garancija povrata. Međutim, slijedeći ove principe i budući disciplinirani, možete povećati svoje šanse za postizanje financijskih ciljeva tijekom vremena.

15.02. (18:00)

Za one koji vole igrati dugoročno

Trezorski zapisi: Prinos na godišnjoj razini je 3,65 posto ako kupujete na dulji rok

Kupnjom jednog trezorskog zapisa nominalne vrijednosti 1000 eura s rokom od godine dana po dospijeću dobivate puni iznos od 1000 eura, a cijena koju plaćate je 964,88 eura. Na taj način ostvarujete zaradu od 35,12 eura, što donosi prinos od 3,65 posto godišnje. Ovisno o tome ako kupite jedan, pet ili deset zapisa, što odgovara nominalnoj vrijednosti od 1000, 5000 i 10.000 eura, ako ulažete na kraći rok od tri mjeseca, prinos na godišnjoj razini je 3,75 posto, a ostvarena zarada je manja zbog kraće ročnosti. Ako ulažete na godinu dana, prinos na godišnjoj razini je 3,65 posto, a ostvarena zarada je viša zbog duže ročnosti. tportal Od ponedjeljka se mogu kupiti novi Lider

13.02. (11:00)

Dobra priprema u mladosti donosi mirnu mirovinu

Čak i ako ste na pola puta do mirovine, postoji nekoliko ključnih koraka koje možete poduzeti kako biste poboljšali svoju financijsku situaciju

Planiranje mirovine dugoročan je proces koji bi trebao osigurati prihode barem u visini vaše trenutne plaće. Prosječni umirovljenik prima samo četrdesetak posto svoje prijašnje plaće, što nije dovoljno za udoban život. Stoga je važno razmotriti dodatne izvore prihoda poput drugog i trećeg mirovinskog stupa te investicijskog portfelja. Pratiti stanje na osobnom računu u mirovinskom fondu ključno je jer ostvareni prinosi utječu na visinu buduće mirovine. Preporučuje se aktivno upravljanje kapitaliziranom štednjom, uključujući promjenu kategorije fonda i društva za upravljanje. Treći mirovinski stup nudi dobrovoljnu mirovinsku štednju, omogućujući vam da sami odaberete koliko i kada želite uplaćivati. Razmatranje investicijskog portfelja također je ključno. Odvajanje određenog postotka mjesečnih prihoda za dugoročno investiranje može značajno doprinijeti mirovinskim prihodima. (N1)

05.02. (19:00)

Long-term play

Preporuke znalaca: Isplati se biti investiran u vlastite investicije

Svaki potencijalni ulagatelj na tržištu kapitala mora prvo sebe preispitati o ciljevima ulaganja, roku ulaganja i volatilnosti cijene portfelja koju može prihvatiti. Investicijski planovi, odnosno redovite mjesečne uplate u portfelj fondova donose dugoročni povrat, manje osjetljiv na tržišne okolnosti, a na dulji rok akumuliraju rast gospodarstva i tako povećavaju ušteđeni portfelj. Naravno, i takvo ulaganje, iako manje, sadržava rizike o kojima bi se trebalo informirati i razumjeti ih. I raspodjela imovine u bilo kojem trenutku, pa i za 2024., počiva na osobnom profilu svakoga pojedinog ulagatelja s obzirom na investicijske ciljeve, investicijski horizont, sklonost riziku i financijski položaj, kažu stručnjaci za Lider.

01.01. (14:00)

Mala zemlja za velike investicije

Rimčev kampus, Podravkin logistički centar, Hyattt Regency hotel u Zadru, marina u Rijeci – najveći projekti koji nas očekuju u ovoj godini

Rimčev kampus se gradi u blizini Zagreba (Kerestinec) na zemljištu od ukupno 200 tisuća četvornih metara u vlasništvu grada Svete Nedelje. Ukupno se radi o investiciji većoj od 200 milijuna eura. Tamo će se preseliti proizvodni dijelovi Rimac Technology i Bugatti Rimac. Podravka će u drugom dijelu godine otvoriti golemi logističko-distributivni centar vrijedan 48 milijuna eura u koprivničkoj industrijskoj zoni Danica. Američka kompanija Jabil je početkom 2023. godine najavila gradnju velike tvornice u Osijeku za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju. Iznos nije otkriven. U Zadru bi 2024. godine turska Dogus grupa trebala privesti kraju veliki projekt luksuznog hotela Hyatt Regency Zadar, što je investicija od 55 milijuna eura. U riječkoj luci Porto Baroš bi u proljeće 2024. godine tvrtka ACI-Gitone – koja je dobila 30-godišnju koncesiju – trebala početi s gradnjom marine čiji je kapacitet predviđen s više od 230 vezova. Forbes

10.11.2023. (08:00)

Kupi jeftino, prodaj skupo

Najčešće pogreške prilikom ulaganja

Kako bi bolje uočili najčešće greške institut CFA, globalna neprofitna organizacija koja stručnjacima za investicije pruža financijsku edukaciju, izdao je prikaz 20 najčešćih pogrešaka pri ulaganju na koje treba pripaziti. Od emocionalno vođenih odluka o ulaganju do plaćanja prevelikih naknada, evo nekih od najčešćih pogrešaka pri ulaganju koje je s Visual Capitalista prenio Lider:

 • Previsoka očekivanja
 • Nepostojeći investicijski ciljevi
 • Manjak diverzifikacije
 • Usredotočenost na kratkoročno
 • Kupnja po visokoj cijeni i prodaja po niskoj
 • Previše trgovanja
 • Prevelika usredotočenost na poreze
 • Suradnja s pogrešnim savjetnikom
 • Trčanje za prinosom
04.11.2023. (14:00)

Tko želi biti milijunaš?

Tetka otkriva – Korak po korak do prvog milijuna

Počnimo od toga da ako želimo nešto zaraditi, bilo bi logično da moramo nešto i uložiti. No je li jedan obični građanin Hrvatske sklon ulaganju i kolika je šansa da izgubi svoj novac ili pak da ostvari višak novca. Problem je u tome što većina građana nije kvalitetno informirana ili ne zna gdje pitati. No, zato je tu i blog Tetka (koji vodi stručnjakinja u financijama i raćunovodstvu) koji puni već petu godinu i koji je nastao upravo iz potrebe da se premosti taj očiti jaz u znanju koji je evidentan. Danas se investirati može već s par desetaka eura. Što se ranije krene i u mlađoj dobi, efekt složenog ukamaćivanja će odraditi velik dio posla. Dobit od ulaganja dolazi kao posljedica discipliniranog ulaganja kroz dugi vremenski rok (barem 10 godina) u relativno pouzdane financijske instrumente. Naravno, što je veći kapital u igri, veća je i mogućnost ostvarivanja dobiti. No, najsigurniji put je kroz vlastiti biznis. Savjeti

22.11.2022. (16:00)

Tigar s Istoka

Indija je novi motor globalnog ekonomskog rasta i velika investicijska meka

India: The Economic Giant // Inlea // Supporting your success

Pozicionira li se Indija kao jedna od vodećih svjetskih supersila uz Sjedinjene Države, EU i Kinu? Same stope rasta indijskog gospodarstva, kao i činjenica da će Indija 2023.postati najmnogoljudnija zemlja svijeta, govore kako razmjeri njezine važnosti rastu. Međutim, sad se otvara i pitanje hoće li zbog svoje veličine i potencijala Indija postati globalna investicijska meka. Pri ovome je zanimljivo da čak i iskusne investitore iznenađuju informacije koliko je indijsko dioničko tržište bilo zahvalno za ulaganja u proteklih 30 godina. Pet je razloga zašto bi Indija nakon Kine mogla postati novim globalnim motorom rasta: 1. Investicijski pejzaž Indije ubrzano se mijenja, 2. Demografski rast, 3. EU i SAD sve češće traže indijske partnere, što dovodi od eksplozija izvoza, 4. Globalna geopolitička napetost jača važnost i ulogu Indije, 5. Od 2017. do danas indijska vlada lansirala je niz ambicioznih reformskih projekata. Jutarnji