Renato Baretić: Ova psovka završit će u Ustavu - u Splitu se sve vidi ranije i jasnije nego drugdje - Monitor.hr
16.02.2019. (16:30)

Splitsko stanje Hrvatske

Renato Baretić: Ova psovka završit će u Ustavu – u Splitu se sve vidi ranije i jasnije nego drugdje

Sve najbolje i sve najgore što postoji u Hrvatskoj, sve najljepše i najružnije, sve najrigidnije i najslobodnije, sve najtužnije i sve najveselije – sve je to koncentrirano u Splitu… [Ali] sve to postoji i kod vas, ma gdje u Hrvatskoj živjeli – Renato Baretić, T-Portal.


Slične vijesti

Jučer (15:30)

90s of shame

Jurica Pavičić: Što smo mi to radili devedesetih?

Što smo radili kad su nam pred očima nestajala industrija, tehnologija, urbanizam i planski razvoj, sekularizam i zdravstvena prevencija, sve te brižljivo njegovane biljčice moderniteta? Čime smo bili zauzeti? Kako se nitko, baš nitko nije pobunio? – pita se i pokušava objasniti Jurica Pavičić nakon što je pročitao zbornik radova ‘Devedesete – kratki rezovi’.

Prekjučer (23:00)

Sve je lako kad si mlad

Tomić: I mi smo jednom bili mladi, ali ovo danas, moj gospodine…

Što na velikoj, što na maloj nuždi, mudrijaši su takve grdne milijune namlatili da zapravo i ne čudi da nema zahoda kod HNK. Zahod kod HNK, na ovu skupoću, ne bi stajao manje od Pelješkog mosta. I na to jedino smijete biti ljuti ako rano ujutro, prolazeći pokraj Kazališta, namirišete mokraću iz grmlja. Ljutite se na sebe, krotke klajnbirgerske bedake koji ne vide dalje od vlastitog nosa. Vi ste krivi jer ste to trpjeli kao magarci, jer ste puštali da vas pljačkaju i opetovano glasali za lopove. Mladi koji se tu okupljaju sasvim su nedužni. Vjerujte, oni su još ispali dobri kakav ste vi ološ. Za Jutarnji list piše Ante Tomić

Petak (21:30)

Čak i previše izbora, reklo bi se

Klauški: Zašto (ne)treba izaći na izbore? I za koga to (ne)treba glasati?

HDZ u kampanji nije imao nijedno prepoznatljivo lice, pa se sakrio iza lidera Andreja Plenkovića, i da, otvorio je vrata koronavirusu (i glasačima iz BiH). SDP je maznuo naziv koalicije. Onda je u kampanju ušao s Davorom Bernardićem na čelu. Pa je obećavao borbu protiv korupcije, s osuđenikom za korupciju na listi… Kampanja je trebala motivirati glasače da izađu na izbore. Nismo sigurni da su u tome uspjeli. Barem ne s ovakvim kampanjama, piše Tomislav Klauški.

Petak (19:30)

Žene 21. stoljeća

Vodič za modernu ženu: Kako se vratiti na tvorničke (Božje) postavke

One dvije žene-diskete koje ovih dana promoviraju ideje iz 1780-ih – ja im kao član kluba 2020. NE DAM da su i na sekundu važnije od recepta za sendvič. To su samo čudni ljudi koji viču čudne stvari – točno onakvi zbog kakvih na putu do dućana samo pređeš na drugu stranu ulice i odmah zaboraviš da postoje. Nisu KIND, ne djeluju SMART, dakle nisu IMPORTANT. Kao i diskete, žive u nekom drugom, zaboravljenom vremenu – i dobrodošle su na sve manje mjesta, piše Andrea Andrassy.

Petak (01:35)

Zastraši pa vladaj

Kregar: Politika je manipulacija, a u katastrofi je bolje biti na vlasti nego bez nje

Stara vlast ne može ostati a mora, pa će se grčevito boriti. Nova vlast ne može preuzeti a mora. A svi vide da dolaze teška vremena i olovni oblaci. Ovaj sustav ne može stvoriti stabilnu i legitimnu vladu. Vladari ga ne žele demokratizirati (”demokratizacija demokracije”). Učimo se na pogreškama tek kad moramo. Podijeljena nije politika već društvo, a vladari ga dalje mrve – piše rezignirani Josip Kregar za Autograf.

Četvrtak (20:30)

Glavni lik u pjesmi?

Dežulović: Vera, ljubav i otadžbina

Dežulović je pomno analizirao pjesme rečenog američkog pjevača naših korijena – koji god to korijeni bili – i ostao zapanjen neistraženim dubinama njegove istine. U cjelokupnom njegovom bogatom autorskom opusu nijednom, ni na jednom jedinom mjestu, ne spominju se ni Srbija ni Hrvatska!… ‘Istina’ je možda ‘voda duboka’, ali svaka – kako smo naučili – ima dno.

Četvrtak (11:30)

Bliski sk

Basara: Epidemiološke kontemplacije

Nije samo u Hrvatskoj onako kako je u Hrvatskoj, slično je u Srbiji. Basara: Postojeći krizni štab najbolji je od svih mogućih kriznih štabova – utuvite da u ovom izricaju nema ni trunke ironije – a tome je tako zato što su epidemiološke stvari postavljene naglavačke, pa umesto da politika striktno sledi uputstva kriznog štaba, krizni štab obmotava političke odluke medicinskom terminologijom i cupka kako politički bubanj kaže.

Srijeda (21:30)

Dobrodošli luftići, paštete i šlape za penjanje

Klauški: Sjećate se kad smo se rugali češkim turistima? E pa sad im organiziramo svečane dočeke

I ako smo se nekada rugali Česima, sada se radujemo svakom Čehu koji će kročiti na hrvatski Jadran. Doći će ministar i uslikati se pred vlakom koji donosi spas, taman tjedan dana prije izbora. Bez cinizma: simpatična je to, iako pomalo nadrealna scena. Kontigent čeških turista dočekao se gotovo s jednakom pažnjom kao kontigent kineske zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa. Jedna krajnost sustiže drugu, piše Tomislav Klauški.

Srijeda (18:30)

Rukavice odbačene

Zašto Vlada odjednom ne vjeruje novim projekcijama o broju zaraženih i umrlih u RH, sad kad su problematične?

Andrej Plenković pokušao se na televizijskome sučeljavanju s Davorom Bernardićem usprotiviti upozorenjima te je nakon što je Bernardić citirao dr. Kutlešu, izjavio kako “mi imamo i boljih stručnjaka”. Takva opaska primjerena je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i svima onima koji u znanosti traže samo potvrdu vlastitih političkih probitaka, ali ne i proeuropskome hrvatskom premijeru, piše Goranko Fižulić.