Renato Baretić: Ova psovka završit će u Ustavu - u Splitu se sve vidi ranije i jasnije nego drugdje - Monitor.hr
16.02. (16:30)

Splitsko stanje Hrvatske

Renato Baretić: Ova psovka završit će u Ustavu – u Splitu se sve vidi ranije i jasnije nego drugdje

Sve najbolje i sve najgore što postoji u Hrvatskoj, sve najljepše i najružnije, sve najrigidnije i najslobodnije, sve najtužnije i sve najveselije – sve je to koncentrirano u Splitu… [Ali] sve to postoji i kod vas, ma gdje u Hrvatskoj živjeli – Renato Baretić, T-Portal.Slične vijesti

Danas (09:00)

Planinarenje u Banskim dvorima

Jelena Veljača oduševljena sastankom sa Plenkovićem i Bošnjakovićem

Cijeli nemali tekst Jelena Veljača je posvetila oduševljenju sastankom u Vladi (premijer i ministar pravosuđa prisutni od muških) povodom nasilja nad ženama. Nismo doznali o čemu se konkretno razgovaralo, jer je za Veljaču jedina i glavna vijest kako se razgovaralo: Bilo je nevjerojatno osnažujuće svjedočiti još jednoj promjeni prošli tjedan. Desilo se to s nevjerojatnom lakoćom, a ja sam se svejedno osjećala kao da sam prvi put duboko udahnula britak zdravi planinski zrak nakon teške upale pluća.

Danas (07:00)

Kandidat je, na žalost, kandidat, ali Dežulović je Dežulović

Dežulović: Izvještaj sa stočnog sajma

Kako to otvoreno i javno prizivanje fašističke države od strane fašističke stoke iz domaćeg uzgoja nije ‘ugrožavanje ustavnopravnog poretka’, ali jest ‘ugrožavanje ustavnopravnog poretka’ kad na otvoreno i javno prizivanje fašističke države od strane stoke iz domaćeg uzgoja netko upozori? Recimo: kako je to prizivanje fašističke Hrvatske kad predsjednik vodeće srpske stranke upozori na štetu koju u našem agraru proizvodi fašistička stoka iz domaćeg uzgoja, a nije prizivanje fašističke Hrvatske kad predsjednički kandidat na stočnom sajmu otvoreno i javno najavi kako će zbog upozoravanja na štetu od fašističke stoke iz domaćeg uzgoja – zabraniti vodeću srpsku stranku i suditi njenom predsjedniku? – pita se genijalni Boris Dežulović koji se također nije odupro zovu komentiranja debilizama predsjedničkih kandidata.

Danas (06:30)

Basara: Kako priznati Kosovo? Vrlo lako.

Sad silazimo u srce kosovske tame. Kako će, možda se pitate, Vrhovni priznati Kosovo kad neprestano ponavlja da Kosovo nikad ne možemo priznati? Vrlo lako i vrlo srpski, po receptu blaženoupokojenog Oca Nacije koji je vaktile ustvrdio – a ustvrda mu propraćena pansrpskim ovacijama – da “mi možemo i ono što ne možemo”, sledstveno čemu ćemo Kosovo (kad kucne čas, a sve je bliži) priznati upravo zato što to ne možemo, a moramo. Neće nam, uostalom, biti prvi put… – piše Svetislav Basara za Danas.

Prekjučer (22:30)

I hvala bogu, bez dnevne politike

Nikolaidis: Kako bi rekao Groucho Marx – ovo su moji principi; ako vam se ne dopadaju – imam druge…

Andrej Nikolaidis nekad zna napisati sjajne sasvim osobne i melankolične tekstove naoko o ničemu, samo tijek misli uz dobar soundtrack dok recimo vozi prema Sarajevu, Tuzli: Nihilizam koji, kao sipa mastilo, ispušta Mgła, djeluje kao tvrdo uvjerenje. Pala Mgła do pola Sarajeva, pomislio sam. Nije to malo u ovom svijetu u kojem, evo već čitav vijek, „najbolji ni u šta ne vjeruju, dok se najgori nadimaju od žestine”… Moralna panika uvijek je znak slabih uvjerenja. Oni koji traže zabrane po pravilu se boje svega što bi moglo biti iskušenje za zamkove od pijeska koje predstavljaju kao utvrde svoje vjere kamene… piše Nikolaidis tako za zurnal.info

Prekjučer (20:30)

U prilog euroskeptika

Pavičić: Što uspon Šuice govori o EU?

Kad netko govori protiv Europske unije, u očima civiliziranih postaje dio prostačkog društva Borisa, Viktora i Donalda… Finalni uspon Dubravke Šuice zapravo puno govori o samoj Europskoj uniji, a bojim se da ono što govori nije nimalo laskavo. Naime, kazuje kako se unutar te komplicirane institucije možete popeti jako, jako visoko pod uvjetom da imate jedno bitno svojstvo. A to je svojstvo – da uopće nemate svojstava – piše Jurica Pavičić za Jutarnji.

Prekjučer (14:30)

Kupuj hrvatsko!

Klauški: Dok tuđe fašiste osuđujemo, ove domaće fašiste toleriramo

Hrvatska je na slučaju Rijeke pokazala da se želi i može boriti protiv fašizma, pa makar bio utjelovljen u nekolicini provokatora. Međutim, u operaciji pod parolom “Tuđe fašiste nećemo, domaće fašiste ne damo”, predsjednica Republike u prvom redu gazi sama sebi po prstima. Ona koja je izbacila spomenik vođi antifašističke borbe, koja je iskazivala razumijevanje za poglavnika Pavelića te ignorirala provale ustaštva u javnom životu, hvata se antifašističkog nasljeđa kad treba opaliti po talijanskim ridikulima – piše Tomislav Klauški za 24 sata.

Četvrtak (20:30)

Sveti-slovo

Basara: Početak kraja nije nužno početak novog početka

Treba li uopće spominjati koliko se ovaj opis iz komšiluka odnosi na našu domaću situaciju (iako je kod komšije mnogo gore): “Nastavimo naš mini serijal posvećen začkoljicama političkog sistema srpskog burazerskog pluralizma koji polako ali sigurno ulazi u terminalnu fazu. Napisah da je neprocenjiva zasluga našeg Vrhovnog Bića što je do kosti ogolio gorepomenuti sistem, istovremeno ogoljavajući i bedu opozicije koja svakodnevnim pokazivanjem da ne ume da bude opozicija dokazuje da nije umela da bude ni vlast i da smo zato i fasovali vlast koja isto tako ne ume da bude vlast, samo mnogo brže, jače i bolje i na mnogo organizovaniji način”.

Četvrtak (10:30)

Republika Razbojnika

Kregar: “Poduzetništvo” na naš način. Imamo Hrvatsku!

Josip Kregar piše u sjeni višestruko problematičnog projekta u glavnom gradu: “Kriminal neće proći sam od sebe, kapital ne stvara kapitalizam, prvobitna akumulacija nije miran proces bez drame i tragedija, pa se onda ne smije pitati za prvi milijun, a kasnije je sve zakonito. Sistem koji imamo još dugo neće biti kapitalizam već prikriveno razbojništvo”.

Srijeda (14:30)

Makovo Zrnovac

Klauški: On nije četnik, oni nisu ustaše i svi složno idu dalje u stabilnost

Milorad Pupovac objavio je da ostaje u koaliciji. Nije se ispričao zbog toga što je Hrvatsku usporedio s NDH, nije tražio ispriku od onih koji su ga nazivali četnikom. On nije četnik, oni nisu ustaše, Hrvatska nije NDH, koalicija nije ugrožena, Vlada ima potencijala i jurimo dalje punom parom u stabilnost – zaključuje Tomislav Klauški slučaj s njegovom izjavom. Vojislav Mazzocco ocjenjuje da e Pupovac ovime “postao irelevantan. Njegove bojažljive prijetnje da će napustiti koaliciju nitko više ne uzima ozbiljno”.

Utorak (23:30)

Vlast - zloćudni tumor

Dežulović: Kako smo sistematski uništeni od idiota

Odličan Boris Dežulović pisanjem dolazi k sebi na informaciju i izmještanju KBC-a: “Atraktivni teren usred grada, na kojemu se sada nalazi gradska bolnica, Split će prenamijeniti i prodati kako bi vraćao kredit za koji će mu Kinezi otprilike jednako veliku bolnicu sagraditi dvadeset kilometara izvan grada! Ovako na prvu, maloumnije od toga bilo bi još jedino kad novac od prodaje terena ne bi bio dovoljan za vraćanje kredita”.