Saudijska Arabija potvrdila smrt Khashoggija: Potukao se u konzulatu - Monitor.hr
20.10.2018. (10:30)

Poštena borba - jedan novinar na 15 siledžija

Saudijska Arabija potvrdila smrt Khashoggija: Potukao se u konzulatu

Novinar Jamal Khashoggi ubijen je u Saudijskom konzulatu u Istanbulu, nakon što je „došlo je do svađe između njega i drugih, što je dovelo do fizičkog obračuna u kojem je on preminuo“, objavili su Saudijci. Riyad je ranije negirao da je pisac i kritičar saudijskih vlasti ubijen u diplomatskom predstavništvu, tvrdeći kako je on napustio zgradu u Istanbulu i onda nestao. Turski mediji navode kako je Khashoggija ubio 15-člani „tim za ubojstva“. Ne zna se gdje mu je tijelo. Trump je na ovo rekao da je objašnjenje “uvjerljivo” i da SAD ne može izgubiti Saudijsku Arabiju kao strateškog partnera.


Slične vijesti

24.12.2019. (14:30)

Egzekucionistička Arabija

UN o osudama za ubojstvo Khashoggija: Ismijavanje pravde

Saudijska Arabija osudila je jučer petoricu na smrt, a još trojicu na zatvorske kazne za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, što je UN nazvao ismijavanjem pravde jer da su trojica najodgovornijih, idejnih tvoraca ubojstva, oslobođena. Saudijski sud odbacio je UN-ov izvještaj da je ubojstvo bilo unaprijed smišljeno i odlučio da se dogodilo u trenutku pa su dvojica visokorangiranih Saudijaca, Saud al-Qahtani i Ahmed al-Asiri (bivši zamjenik šeka obavještajne službe), oslobođeni. Petorica osuđenika na smrt su puki izvršitelji odluke, dok Amerikanci smatraju da je naredbu za smaknuće, ili bar odobrenje, dao saudijski krunski princ Muhamed bin Salman.

19.06.2019. (23:30)

Saudijska atentatija

UN: Saudijski princ umiješan u ubojstvo Jamala Khashoggija

Dovoljno je uvjerljivih dokaza da je saudijski princ Muhamed bin Salman odgovoran za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, objavila je posebna UN-ova izvjestiteljica Agnes Callamard u prvoj neovisnoj istrazi o smrti novinara Washington Posta. Protiv bin Salmana treba provesti istragu, poručuje Callamard, koja smatra da je Saudijska Arabija odgovorna prema međunarodnom pravu za namjerno ubojstvo s predumišljajem. CNN

05.04.2019. (16:30)

Despotska bomba

Atomska bomba u rukama Saudijaca veća opasnost po svjetski mir nego atomske bombe Pakistana i Indije

“Ako Iran ne može imati nuklearno naoružanje jer je nedemokratska država koja prijeti drugima, onda definitivno Saudijska Arabija ne smije imati isto takvo naoružanje jer je ona srednjovjekovna totalitarna monarhija i diktatura koja širi i financira razne ekstremističke pokrete po Bliskom istoku”, komentira Vedran Obućina, politolog specijaliziran za Bliski istok, nove satelitske snimke koja pokazuju da bi Saudijska Arabija u roku od nekoliko mjeseci trebala dovršiti prvi nuklearni reaktor. Američko ministarstvo energije izdalo je sedam dozvola za prijenos osjetljivih nuklearnih informacija iz američkih tvrtki na saudijsku vladu, na što je Demokrata Brad Sherman rekao “ako ne možeš vjerovati režimu kada koristi pilu za kosti, onda mu ne trebaš vjerovati ni s nuklearnom tehnologijom” jasno aludirajući na slučaj ubojstva novinara Khashoggija.

25.11.2018. (20:30)

Nazovi Istanbul za ubojstvo

CIA: Khashoggijevo ubojstvo telefonski je naručio princ Salman

Turski Hürriyet piše da je ravnateljica CIA-e Gina Haspel snimku telefonskog razgovora koja potvrđuje da je saudijski princ Muhamed bin Salman naredio ubojstvo kolumnista Washington Posta Khashoggija pustila turskim dužnosnicima tijekom svog posjeta Ankari prošlog mjeseca, prenosi Slobodna. Prijestolonasljednik Bin Salman je od prekjučer na turneji u inozemstvu, prema uputama svog oca kralja Salmana, prvoj od ubojstva, nakon što su Finska, Danska, Njemačka, Norveška i Francuska najavile da obustavljaju isporuku oružja Saudijskoj Arabiji. Turneju završava idući tjedan u Argentini gdje će se sastati s Trumpom i Erdoganom (Hürriyet). Trump ne vjeruje CIA-i i nastavlja s isporukom oružja Saudijcima.

22.11.2018. (16:00)

Iščitavanje Trumpove poruke svijetu u vezi Saudijske Arabije: Ako trgujete s nama možete slobodno ubijati novinare i rastapati ih u kiselini

22.11.2018. (08:32)

Jamal K

Washington Post: Čemu nositi pilu za kosti na otmicu, Vaša visosti?

Osjeća li se SAD lagodno sa saveznikom koji uvuče u zamku novinara koji živi u Sjevernoj Virdžiniji, koristeći mjesto koje bi trebalo biti diplomatsko utočište, s ciljem da ga ubije i isiječe na komade, a zatim na najodvratniji i nepristojan način iznosi laži o svemu tome? – pita se urednik Washington Posta o ubojstvu svog kolumnista Jamala Khashoggija, al-Jazeera prevela veći dio teksta.