Savjeti o hrani: Slatkiši i grickalice nisu hrana - treba ih jesti kao desert - Monitor.hr
19.12.2017. (23:04)

Onaj dosadni tata što prvo traži da se ruča da bi se dobilo čokoladu...

Savjeti o hrani: Slatkiši i grickalice nisu hrana – treba ih jesti kao desert

Velika većina ljudi jede slatkiše i grickalice u gotovo svim prilikama, a najčešći razlog konzumacije grickalica i slatkiša je glad, odnosno njima se sve češće zamjenjuje obrok. Percepcija slatkiša i grickalica kao obroka, a ne kao međuobroka ili deserta opasna je za zdravlje i narušava kvalitetu života. Projektom Vrtim zdravi film utvrđeno je da djevojčice u Hrvatskoj svakodnevno konzumiraju puno više slatkiša u odnosu na dječake, a 40% sedmaša konzumira slatkiše dva ili više puta dnevno. U Hrvatskoj je još i dobro kako je u EU – tamo se jede triput više slatkiša, a najviše u Njemačkoj – 13 kilograma po stanovniku. Monitor.hr


Slične vijesti

07.07. (22:00)

Grickaj sumnjičavo, ne naslijepo

Je li čips od voća zaista zdrav? Ovisi što piše na deklaraciji

Voćni čips može biti zdravija alternativa klasičnim grickalicama, ali samo ako je bez dodanih šećera, ulja i umjetnih dodataka. Nutricionistice preporučuju liofilizirane varijante jer najbolje čuvaju nutrijente, dok pržene i zaslađene verzije gube vrijednost. Iako sadrži prirodne šećere i vlakna, čips od sušenog voća može biti energetski gust – lako se pretjera. Idealno ga je kombinirati s proteinima ili zdravim mastima. No, svježe voće i dalje ostaje bolji izbor. Ukratko – čitaj deklaraciju i grickaj s mjerom. Agroklub

20.10.2016. (12:27)

Sjemenke bundeve odlične grickalice – smanjuju kolesterol i šećer

06.12.2015. (08:40)

Oduzimaju nam masti

EU protiv slatkiša i grickalica

EU priprema regulativu kojoj je cilj smanjenje udjela transmasnih kiselina u hrani (grickalicama i slatkišima), a koje su uzročnik debljanja i raznih bolesti. Predlažu se četiri moguće opcije reguliranja udjela transmasti na tržištu EU: obvezno označavanje na deklaraciji, jedinstveno zakonsko rješenje harmonizirano među državama članicama, dobrovoljni sporazumi o ograničavanju industrijskih transmasti u prehrambenim proizvodima u EU, te razvoj EU smjernica o limitima transmasti u hrani u nacionalnim zakonodavstvima. Novi list

12.06.2015. (19:01)

Grickanje u uredu nas udeblja skoro 3 kile godišnje