Mnogo hrane baca se i u Hrvatskoj, a cilj je da se do 2028. ta količina smanji za 30 posto. O toj se temi, u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o gubitku i bacanju hrane, govorilo na konferenciji u Zagrebu “Hrana bez otpada” u organizaciji Jutarnjeg lista. U Hrvatskoj se godišnje baci 286 tisuća tona hrane. Od toga je 106 tisuća tona jestivi dio koji bi se mogao spasiti. Po stanovniku baci se 71 kilogram godišnje, a od tih 71 ustvari 26 je jestivi dio na koji se može utjecati. Najviše se baca u kućanstvima, a tvrtke, trgovački lanci, distributeri, restorani također mogu pomoći u smanjenju količine otpada, a neki to već i rade. HRT
Ne bacanju
Selina Juul – žena koja je Dance naučila da ne bacaju hranu
Selina Juul je aktivistica iz Danske čija je nevladina organizacija Stop bacanju hrane pridonijela tome da se u posljednjih šest godina količina propalih i bačenih namirnica smanji za četvrtinu. Za to je dobrim dijelom zaslužna aplikacija Too Good To Go koja prenosi u kojim je restoranima ili pekarama potkraj radnog vremena ostalo hrane, koja bi inače završila u smeću, ali se na kraju proda po niskoj cijeni. Večernji